Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britská policie nově sedlá supersport McLaren MP4-12C Spider

David Bureš
Diskuze (42)
Britský supersport McLaren MP4-12C Spider zvládne jezdit až rychlostí 328 km/h, ujede mu tak jen málokterý pirát silnic.

Zatímco čeští policisté nedávno dostali šestiválcové Škody Superb, jejich britští kolegové mají o něco rychlejší nářadí. Nově v jejich službách pracuje supersport McLaren MP4-12C Spider.

Nová „zbraň“ anglické policie byla představena tento víkend na autosalonu v Birminghamu. Policie doufá, že vůz pomůže prolomit bariéry mezi ní a veřejností.

„Auto prolamuje ledy a dává nám možnost dostat se ke vzkazu o bezpečnosti – především k nebezpečí vyplývajícího z nadměrné rychlosti,“ říká strážník Angus Nairn, jeden z těch, kteří budu sedat za volant policejního McLarenu.

Nairn si všiml, že automobil není zrovna praktický ke každodennímu používání. „Nemá velký zavazadlový prostor a má dveře otevírané do stran a k nebi, tudíž je nutné nechat si dostatek volného místa při parkování,“ upozorňuje britský policista na slabé stránky auta.

McLaren budou používat policisté z centrální dálniční skupiny v Midlands v centrální Anglii, vůz bude hlídkovat primárně na dálnicích.

Automobil anglické policii předal jeden z místních prodejců McLarenu. Vůz je vybaven nejmenovanou příplatkovou výbavou, běžný zákazník by za daný exemplář zaplatil asi 240.000 liber (cca 7,9 milionu korun). Policejní McLaren disponuje samozřejmě typickým zbarvením místní policie a sirénou. Zajímavostí je fakt, že se nejedná o kupé, ale o roadster s pevnou skládací střechou.

McLaren MP4-12C Spider je poháněn uprostřed uloženým vidlicovým osmiválcem twin-turbo o objemu 3,8 litru. Automobil díky výkonu 460 kW (625 koní) a točivému momentu 600 N.m zrychlí z 0-100 km/h za 3,1 sekundy a jede maximální rychlostí 328 km/h. Jen málokterý silniční pirát mu tak dokáže ujet. Daňovým poplatníkům se nicméně nebude moc líbit spotřeba auta – MP4-12C spotřebuje v kombinovaném cyklu 11,7 litru benzinu na 100 kilometrů.

Supersporty a sporťáky ve službách policie nejsou v zahraničí až tak neobvyklé. McLaren MP4-12C používá rovněž policie v Dubaji, v jejíchž službách pracuje také třeba Lamborghini Aventador. Italská „Polizia“ vlastní Lamborghini Gallardo, německá policie zase jezdí s Porsche 911.

David Bureš
Diskuze (42)
16. 1. 2014 13:18
Re: Pullover on the side of the road
On ten Superb V6 je cenově O RS už dost blízko (podstatně blíž, než McLaren >:D ) a s V6 nebude do budoucna tolik starostí, jako s turbem.
A čtyřkolka s automatem je v podstatě ten nejlepší pohon, jakej můžeš mít - prostě jen šlápneš na plyn a jedeš.
Superby V6 jsou dobrá volba (když už to teda musí být).
15. 1. 2014 12:08
Re: Spider
Tohle vlastně udělal Lotus. Rampu dali na zvláštní panel a auto bylo polepené fóliemi, protože šlo o kus určený pro novináře a střídal se mezi novináři a akcemi, které pořádala policie.
15. 1. 2014 12:03
Re: ?
Právě, že toho vozí opravdu hodně (předpokládám, že jsou na tom v UK podobně). Samozřejmě, že to jde i bez toho (není to kritické vybavení, ale jeho absence snižuje užitečnost). Tahle auta bývají dost o PR. Pokud vím, Britové nejsou na divoké honičky. Navíc tahle auta nejsou stavěná na velké nájezdy hlídkových vozů.
Avatar - Emel
15. 1. 2014 11:27
Re: Pullover on the side of the road
Souhlas... práce dálniční policie přece nemá být o nějakých honičkách v třistakilometrové rychlosti. Pokud Britové chtějí mít britské sportovní auto, je to spíš asi imagemaker, takové zviditelnění se pro policii i McLaren. Superby jsou bez připomínek, možná by stačila i Octavia RS (nemá 4x4, ale na dálnici... no dobře, je asi pár dní v roce kdy se to může hodit).
15. 1. 2014 10:59
Re: ?
Jo, no... >:D 8-s