Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fond z Bahrajnu nejspíš převezme kontrolu nad McLarenem. Ani tak nebude mít firma vyhráno

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Bahrajnský investiční fond má převzít kontrolu nad McLaren Group.

Skupina McLaren je momentálně rozdělena mezi několik akcionářů. Bahrajnský investiční fond Mumtalakat Holding Company, který je vlastněný tamní vládou, koupil 15 % podíl McLarenu již v roce 2007, má v nejbližší době převzít plnou kontrolu nad firmou - jeho aktuální podíl je přibližně 56 %. 

Fond a investoři byli v posledních letech záchranou pro McLaren, který v posledních letech čelil řadě problémů. Například na konci roku 2022 musela společnost prodat několik svých historických vozidel, aby mohla financovat vývoj hybridního supersportu Artura, který měl už tak zpoždění. 

Investiční fond z Bahrajnu za nezveřejněný počet historických vozů údajně zaplatil až 100 milionů liber (2,8 miliardy korun). Mezi prodanou sbírku vozů se měl dostat i jeden z mistrovských monopostů formule 1. 

McLaren byl rok předtím nucen prodat svou centrálu a továrnu, kde sídlí tým McLaren Racing. Společnost inkasovala 240 milionů dolarů (5,3 miliardy korun) s tím, že s novým vlastníkem podepsali nájemní smlouvu na 20 let. 

Říjnová zpráva britského deníku The Telegraph odhalila, že společnost od svých investorů od července 2022 inkasovala přibližně 600 milionů liber (17 miliard korun) s tím, že rok 2022 skončila ve ztrátě 349 milionů liber (9,9 miliard korun). 

Video se připravuje ...

S vcelku turbulentním obdobím bojuje McLaren Group statečně. Hybridní Artura se již prodává, nedávno byl představen nový McLaren GTS, hypercar Solus GT by se měl po závodních tratích prohánět co nejdříve, plánuje se elektrické SUV…

Závodní divize o sobě dává vědět ve formuli 1, kde se zejména v druhé části sezóny stal tým Wokingu druhým nejrychlejším za suverénním Red Bullem. Mimo aktivity v Extreme E, formuli E a americké Indycar rozšíří příští rok McLaren svojí působnost také o šampionát vytrvalostních závodů WEC a zúčastní se slavného závodu 24h Le Mans. 

McLaren zatím informace o plné kontrole investičního fondu Mumtalakat Holding Company nepotvrdil. Pokud tomu ale tak bude, automobilka z Wokingu se může pravděpodobně těšit na ještě vyšší přísun financí pro chod a rozvoj společnosti.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme