Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren padl do rukou Bahrajnu. Investiční fond království teď vlastní celou automobilku

Daniel Fuglevič
Diskuze (6)

Britská značka je už kompletně v rukou bahrajnské společnosti, která ve skupině McLaren Group ještě nedávno držela většinový podíl.

Z dlouhodobých finančních problémů by mohla McLarenu pomoci nejnovější akvizice. Společnost Bahrain Mumtalakat Holding (státní investiční fond království Bahrajn) totiž po dosavadním vlastnictví 60 % odkoupila i zbývající 40% podíl britské společnosti McLaren Group, pod níž patří i automobilka McLaren Automotive.

Stoprocentním vlastníkem automobilky se bahrajnská společnost stává v době, kdy se McLarenu od pandemie covidu nedaří dostat zpět do černých čísel. V roce 2021 automobilka dokonce prodala svou ikonickou továrnu ve Wokingu a pod novým majitelem si ji současně pronajímá. Později se zbavila i některých svých vozidel z historické sbírky.

Lze tedy očekávat, že rozšíření bahrajnské strany bude znamenat pro automobilku i důležitou finanční injekci. Paul Walsh, předseda představenstva McLaren Group, uvedl, že změna vlastnictví firmě „lépe umožní soustředit se na dlouhodobý obchodní plán“. Vidinou budoucnosti je pro McLaren očekávatelná elektrifikace portfolia modelů, kterou započal plug-in hybrid Artura.

Video se připravuje ...

V nejbližší době se přitom mluví o příchodu nástupce hypersportu P1. Novému vlajkovému modelu údajně McLaren již ladí poslední detaily a uvedení bychom se mohli dočkat do konce letošního roku. Plug-in hybridní ústrojí využívající motor V8 dle posledních zpráv zajistí přes 1000 koní, zatímco na podvozku máme očekávat díly vytvořené technologií 3D tisku.

Daniel Fuglevič
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
27. 3. 2024 12:26
Re: russák baryk, čížek karese+apropo+suchous
Skoč do WC a spláchni se, bolševiku
Avatar - KANKUNEN
26. 3. 2024 08:42
Re: russák baryk, čížek karese+apropo+suchous
Odkryl ses, jsi Holodňák, který hraje toho nejhloupějšího, že.
Avatar - KANKUNEN
26. 3. 2024 07:17
Re: russák baryk, čížek karese+apropo+suchous
A mám tě, ty jsi taky Holodňák, nikdo nemůže takový blb, že by si dopisoval s Holodňákem furt dokola.