Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku je na prodej replika McLarenu F1. Spletla by vás?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

McLaren F1 patří mezi největší automobilové legendy. A je vzácný. A hodně drahý.

Podle dostupných informací bylo v letech 1992 až 1998 vyrobeno pouhých 106 exemplářů. Když se dnes některý ze supersportů Gordona Murrayho objeví na prodej, je k mání za stamilionové částky. Dostat se k tomuto autu prostě není jen tak.

Video se připravuje ...

Pokud jste ale ochotni přistoupit na jisté ústupky, můžete si pořídit vůz, který jako McLaren F1 sice vypadá, ve skutečnosti jde ale o repliku. Jedna taková kopie je právě na prodej v České republice. Prodejce tvrdí, že jde o napodobeninu provedení LM.

Trubkový rám a díly z Porsche

Replika je postavena na trubkovém rámu doplněném o komponenty podvozku Porsche, panely karoserie byly vyrobeny ze sklolaminátu. Podvozek je nastavitelný a nabízí také hydraulický systém umožňující měnit světlou výšku přední nápravy.

Z Porsche pochází také pohonná jednotka, jde o plochý šestiválec o objemu 3,2 litru, který poskytuje maximální výkon 185 kW. Motor by tedy měl mít původ u modelu Boxster S generace 986. Převodovka je automatická, zřejmě půjde o pětikvalt z Boxsteru.

Motor BMW V12 na přání

Prodejce ovšem zmiňuje, že po dohodě dokáže auto vybavit vidlicovým dvanáctiválcem BMW s manuální převodovkou, samozřejmě za příplatek. Právě jednotka V12 vyvinutá u BMW pohání originální McLaren F1, v silniční verzi atmosféricky plněný motor o objemu 6,1 litru poskytuje výkon 461 kW. V provedení LM, inspirovaném závodním GTR, to bylo 500 kW.

Ale zpět k replice: oranžový stroj zaujme dále třímístnou kabinou s řízením uprostřed, což odpovídá vzoru. Budíky ovšem evidentně pocházejí z Porsche.

A cena? Na portálu sportovnivozy.cz najdeme poznámku "dohodou", na serveru ebay však svítí 150 tisíc liber, což jsou v přepočtu asi 4 miliony korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme