Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti v Ženevě 2008

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Nový "akční model" Veyronu vznikl ve spolupráci s francouzskou firmou Hermes, specializovanou především na luxusní kožené výrobky. Cenovou výhodu ani zvýšení výkonu však nečekejte.

Bugatti Veyron 16.4 FBG par Hermes

Když už máte tolik peněz, že ani tapetování bankovkami vás už nebaví, začnete přemýšlet, jak se odlišit. Záliba v krásných věcech má ve světě mezi bohatými celkem mnoho příznivců a taky proto jsou zde značky jako Bugatti. Ryzí Veyron 16.4 Pur Sang je vyprodán, a tak nadešel nejvyšší čas předhodit veřejnosti další sen.

Francouzská firma Hermes má s Bugatti co do činění už 80 let, což se hodilo při přípravě nového modelu s poměrně krkolomným názvem – Bugatti Veyron FBG par Hermes. Automobilka do něj zakódovala jméno relativně malé ulice Rue du Faubourg Saint-Honoré v osmém pařížském obvodu, kterou proslavily módní domy světových jmen. V čísle popisném 24 sídlí i historický butik firmy Hermes.

Designer Gabriele Pezzini připravil pro Bugatti Veyron 16.4 sadu kožených doplňků na míru – mezi nimi je kufr, peněženka uložená v připraveném prolisu – ale také specificky čalouněný interiér. Na dveřích jsou tradicionalistická madla „od kufru“ z pravé kůže, dvoubarevný interiér koresponduje s dvoubarevným lakem karoserie.

Unikátní design završují nová osmipaprsková kola, která volně navazují na vzory kol Bugatti z dvacátých let minulého století.

Technicky se prakticky nic nemění. Bugatti Veyron 16.4 FBG par Hermes je poháněn vidlicovým šestnáctiválcem s uspořádáním válců do W o objemu 7993 cm3. Přeplňování zajišťují 4 výfuková turbodmychadla. Pohonná jednotka poskytuje výkon 736 kW (1001 k) při 6000 ot./min a nejvyšší točivý moment 1250 Nm je k dispozici mezi 2200 až 5500 ot./min. Prostřednictvím sedmistupňové převodovky DSG je síla motoru přenášena na všechna čtyři kola.

Zrychlení z 0 na 100 km/h trvá údajně jen 2,5 s, sprint z klidu na 200 km/h si žádá 7,3 s a z 0 na 300 km/h potřebuje Veyron 16,7 s. Nejvyšší rychlost 407 km/h.

Za skvost na čtyřech kolech zaplatíte 1,55 milionu euro (39 milionů Kč), ale k tomu si musíte připočíst ještě daně a cla podle toho, ve které zemi jej budete chtít přihlásit.


Ondřej Láník
Diskuze (1)