Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac Ciel Concept: Evropská premiéra ve Frankfurtu

Diskuze (11)
Jedinou novinkou Cadillacu na frankfurtském autosalonu bude studie kabrioletu Ciel.

Zatím se představil na soutěži krásy v Pebble Beach, Cadillac ale chystá i evropskou premiéru konceptu Ciel, která se uskuteční na nadcházejícím zářijovém autosalonu ve Frankfurtu.

Studie luxusního kabrioletu bude jedinou novinkou Cadillacu na frankfurtské expozici. Dále se předvede modelový rok 2012 zastupovaný SUV Escalade Hybrid Platinum Edition, menším crossoverem SRX v mírně technicky vylepšeném provedení a modelem CTS-V ve všech třech karosářských verzích: sedan, kupé a kombi.

Druhé z nových studií – konceptu ELR se ve Frankfurtu nedočkáme.

Cadillac si u nového konceptu dovolil i lehké zabrnkání na strunu nostalgie. Ciel řadou detailů připomíná velké kabriolety z konce šedesátých let. Designéři se jimi inspirovali při návrhu tvaru kapoty motoru i v případě zadních partií s vertikálně umístěnými svítilnami ze světlených diod a pod nimi vyvedenými výfuky. Díky designu exteriéru lze Ciel na první pohled lehce identifikovat jako Cadillac.

Zatímco na karoserii lze narazit na jasné odkazy na slavnou minulost, tak v interiéru přístupném dvěma páry proti sobě otevíraných dveří mohou nostalgicky působit jen materiály použité na obložení palubní desky nebo čalounění sedadel.

Luxus na palubě zajišťují čtyři samostatná elektricky stavitelná sedadla s vyhříváním i chlazením čalouněná tmavě hnědou kůží, kterou doplňují detaily z leštěného hliníku a obložení ze dřeva olivovníku. Samozřejmostí je výbava v podobě rozhraní Bluetooth nebo ambientní osvětlení umístěné ve dveřích.

Vrchol luxusu ovšem představují skryté deky připravené automaticky ovinout předního spolujezdce a zadní cestující. Ve středové konzole jsou v zásuvce ukryty sluneční brýle, krém na opalování a ručníky. Tato výbava jen potvrzuje, že Ciel byl navržen pro slunnou Kalifornii.

Koncept čtyřmístného kabrioletu se celkovou délkou 5174 mm přibližuje klasickým americkým křižníkům silnic a nezaostává za nimi ani svými ostatními rozměry. Ciel je široký 1968 mm a vysoký jen 1270 mm. Rozvor náprav 3175 mm je o 295 mm delší než u sériového sedanu CTS.

Pod rozměrnou kapotou neburácí velkoobjemový atmosférický osmiválec, ale pracuje zde dvojicí turbodmychadel přeplňovaný vidlicový šestiválec o objemu 3,6 litru s přímým vstřikováním paliva. Nejvyšší výkon tohoto motoru je 317 kW (425 k) a točivý moment vrcholí hodnotou 583 Nm.

Šestiválec spolupracuje s elektromotorem, kterému potřebnou energii poskytují lithium-iontové baterie. Poháněna jsou všechna čtyři 22palcová kola obutá do pneumatik o rozměrech 265/35 R22.

Cadillac Ciel Concept byl navržen a postaven designérském centru koncernu GM v Hollywoodu, které vede Frank Saucedo. Design exteriéru má na svědomí Niki Smart a interiér navrhl Gael Buzyn.

Diskuze (11)
28. 8. 2011 15:24
Re: ! ! ! TOP ! ! !
Osmiválec by tam sice seděl, ale vzhledem k tomu, že se to auto nedostane do série, tak je celkem jedno... Cadillac zkrátka předvedl svůj nejdůležitější motor v nové verzi (přeplňování) ve stylovém balení, kde na něj bude dobře vidět, elektromory už jsou jen "klasickou povinností" konceptů... Jinak design krásně kombinuje klasické prvky amrických kabrioletů 60. let a aktuálního designového stylu značky... :yes:
Avatar - Alpinis182
24. 8. 2011 22:41
Re: ! ! ! TOP ! ! !
Už jen kvůli tomu zvuku by tam měl být...
Avatar - ryman
24. 8. 2011 20:33
Re: ! ! ! TOP ! ! !
taky se mi líbí :yes:
Avatar - Balkan
24. 8. 2011 17:16
Re: ! ! ! TOP ! ! !
no jo :-( Inak- ja by som to neprehanal, do seriovky by stacil( vo vykonostnej kategorii 400-500k) nejaky V8- klasicky americky, napr. ten Northstar 4,6 co Cadillac ma, trocha modernizovat, mozno spustit spotrebu, mozno pridat elektromotor, a tak..ale ten zvuk aby tam bol. :-) Inak, vyzorovo uplne skvele
Avatar - Alpinis182
24. 8. 2011 15:24
Re: ! ! ! TOP ! ! !
Neuděláš nic, holt je dnes doba turbodmychadel a relativně malých objemů... :/