Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obamův Cadillac No.1 ukončil svou jízdu u vjezdu do ambasády v Dublinu (video)

David Bureš
Diskuze (9)
Služební vůz amerického prezidenta patří mezi nejbezpečnější auta světa, má problém s většími nerovnostmi na silnici.

Cadillac No.1 prezidenta Spojených států amerických patří mezi nejbezpečnější limuzíny světa. Když se však na trase objeví větší hrbol, bezpečnost je tatam. Při návštěvě Dublinu vůz amerického prezidenta takto uvízl při výjezdu z místní ambasády USA – tedy v podstatě na americkém výsostném území.

Automobil, který prezidentova ochranka přezdívá dravec (The Beast), nepřekonalo vyvýšený bezpečnostní výjezd z ambasády v Dublinu. Jakmile se přes rampu dostala přední kola, limuzína uvízla a zůstala na břiše.

Scénce přihlížel dav vítající prezidenta, překvapeným Irům ale k jejich nespokojenosti brzy zakryl výhled autobus, přivolaný policií v rámci bezpečnostních opatření. Znehybnění prezidentského Cadillaku patří mezi noční můry ochranky hlavy státu.

Americká tajná služba po uvíznutí auta přispěchala s tvrzením, že Barrack Obama ani jeho choť Michelle v autě neseděli. Pro vyšší bezpečnost se kolona aut skládá ze dvou totožných Cadillaců No.1. Obama ale údajně na místě vůbec nebyl, velvyslanectví podle tajné služby opustil vrtulníkem. V uvízlém autě měli sedět zaměstnanci Bílého domu a pomocný personál.

Obama dostal služební Cadillac No.1 během své inaugurace v roce 2009. Z pochopitelných důvodů je výrobce velmi skoupý na slovo, a tak mimo několika nepodstatných informací o výbavě vozidla, nevíme z oficiálních zdrojů prakticky nic zajímavého.

Neoficiální zdroje však prezidentský speciál popisují jako speciálně navrženou verzi modelu Cadillac DTS. Jeho karoserie ale údajně ukrývá platformu velkého SUV Chevrolet Suburban, což prozrazuje i vysoká stavba a celková mohutnost karoserie.

Auto je samozřejmě bohatě pancéřováno (což je i patrné při pohledu na jeho otevřené dveře). Tloušťka čelního skla činí řádově 15 cm, tedy téměř trojnásobná než je na jiných státnických limuzínách. Karoserie tvořená z více vrstev oceli, keramických dílů a pěnové výplně proto odolá například útoku raketou Stinger.

O pohon takového kolosu se stará osmiválcový motor o výkonu asi 440 kW. Pro případ potřeby hbitého úniku je auto vybaveno vstřikováním N 2 O, které zvýší krátkodobě výkon na 736 kW (1000 k). Odvrácenou stranou mimořádných výkonů i hmotnosti je dojezd jen 115 km.

Problémy se svým služebním vozem zažil i Obamův předchůdce, George W. Bush. Jeho Cadillac totiž v roce 2007 při návštěvě Říma odmítl nastartovat.

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - Ada je zase tady
25. 5. 2011 23:29
Re: Kde je Áda...?
Zadne auto samozrejme nema tahat bricho po zemi :-!

Nejvice se smeju, kdyz vidim kreaturu, podobnou jako tuhle [odkaz] >:-[] >:-[] >:-[]
25. 5. 2011 11:42
Re: kolečko se polámalo
Tiez si myslim, ze mu prasklo rameno. Urcite tu trasu presli s prazdnou limuzinou.
Avatar - eLzyx
25. 5. 2011 11:11
Re: kolečko se polámalo
neznám vyvážení tohoto "vozu", ale že by měl 75% hmotnosti na předku? To se mi nezdá. Všimni si, že se zasekne v místě cca půlmetru za předním kolem a další 4metry visí ve vzduchu - vždyť je to páka jak sviňa. Nehledě na to, že se průjezd této kolony i několikrát zkouší nanečisto - nechce se mi věřit, že by si tohoto nájezdu plánovači nevšimli.
Avatar - gld
25. 5. 2011 10:51
Re: kolečko se polámalo
Majstrovstvo videnia toho, čo tam nie je...sekol sa o terénnu nerovnosť, predné kolesá môžu byť kus do šréga pretože sa jedná o enormne ťažký voz ktorý drží sčasti na bruchu a prednej náprave ;-)

Zaujímalo by ma pokračovanie tejto scénky..pribehli agenti Smithovia a vytlačili tú 10 tonovú obludu? >:D
Avatar - eLzyx
25. 5. 2011 10:49
kolečko se polámalo
jsem sám, kdo tam vidí technickou závadu? Buďto mu rupnul měch vzduchového podvozku, nebo praskl rám držící ramena. Přední kola mají nepřirozenou polohu, rána která se ozvala mi jako tření podvozku o nájezd nepřipadá.