Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ceny aut v Česku letos vzrostou. O kolik to bude?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (120)
Ceny nových aut na českém trhu půjdou v letošním roce mírně nahoru. Důvodem je zvyšování cen surovin, ekonomický růst i příchod nových modelů. ČTK to řekli analytici, kteří se zabývají automobilovým průmyslem.

"V průměru budou ceny nových aut růst. Důvodem jsou rostoucí ceny vstupů do výroby automobilů a růst příjmů, a tím i prodejů automobilů," uvedl Vojtěch Opleštil z Automobilové expertní skupiny PwC ČR. Proti růstu cen by mohlo jít očekávané posílení koruny vůči euru po ukončení intervencí ČNB, které by měly skončit pravděpodobně ve 2. čtvrtletí letošního roku.

Konec intervencí a předpokládané posílení koruny zvýhodní dovozce, kteří by měli mít prostor snižovat ceny. "Ovšem nelze předpokládat, že by ceny šly dolů, zejména kvůli očekávané inflaci (podle ČSÚ v lednu meziročně činila 2,2 procenta). Výsledným efektem tak spíše bude, že ceny dovážených automobilů neporostou tak rychle," dodal vedoucí partner EY Petr Knap.

Cenový vývoj českého automobilového trhu je podle Knapa navíc úzce spjatý s tím, jak ceny upravuje lídr, tedy Škoda Auto. I letos tak budou ostatní automobilky reagovat na mladoboleslavskou firmu. Pokud v minulosti docházelo k posilování koruny, Škoda v Česku vycházela relativně dráže, dovážené značky ale mají tendenci se na její ceny dorovnávat.

Ještě v polovině roku 2016 platilo, že český trh z hlediska pořizovacích cen patřil mezi nejlevnější v Evropě a byl nejlevnějším ve střední Evropě. Po předpokládaném posílení koruny a lehkém zdražování však podle ekonomů nelze očekávat, že si Česko tuto pozici udrží.

V ČR se loni prodalo rekordních téměř 260.000 nových aut, což byl meziroční růst o 12,5 procenta. Letos se očekává další růst, například poradenská firma PwC odhaduje růst mezi sedmi a 12 procenty na 278.000 až 291.000 osobních aut.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (120)
28. 2. 2017 17:43
předražený
Mi přijde, že ceny rostou pomalu každej půlrok a už dávno jsou neskutečně přestřelený. Neznám nikoho, kdo by si kupoval nový auto z automobilky. V bazarech totéž a ušetřím desetitisíce
Avatar - Hammunasakra
27. 2. 2017 20:13
Re: Euro
Nadnárodní a národní banky sou sakra hodně rozdíl :-)

Stručně a jasně - tenhle složitej ekonomickej krok de objektivně posoudit jen na základě ohromnýho množství dat = proto sou kritický všichni, krom lidí z oboru ;-)
27. 2. 2017 12:17
Re: Nesmysl
No tak to je potom jiná. Pokud zaplatíš na správným místě, tak si možná ušetřen problémů.
27. 2. 2017 10:00
Re: Euro
Sakra včera jsem odepisoval, ale neuložilo se to :-( Už se mi to nechce celé psát

Stručně a jasně - nadnárodní banky jsou zlo a nevěřím tomu, že ČNB za ty prachy jedná v zájmu státu, tady jde o miliardy a to už je vysoká hra.. :-! Kdo jinej má možnost bez jakékoliv odpovědnosti nakládat s takovým majetkem? A zároveň riskovat znehodnocení měny v oběhu?

Proč chodit do práce, když ČNB natiskne balík a rázem jsem přišel o 10 % úspor?
27. 2. 2017 09:53
Re: Nesmysl
No asi jak kdo. Do škodovky dodává známej a je moc spokojenej, škodovka platí dost dobře. Jen teda musí hodně často vozit obálky s blíže nespecifikovanou sumou..