Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Češi si stále častěji půjčují karavany a obytné vozy na letní dovolenou

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
Trh karavanů a obytných aut loni v České republice dosáhl na pokrizový rekord. Češi si tyto vozy stále častěji půjčují na dovolanou.

Češi stále častěji vyrážejí na dovolenou v zapůjčených karavanech či obytných vozech. Poptávka roste i po těch luxusnějších. Řada půjčoven ale má již nyní kapacity na léto obsazené. Ceny zápůjček se v poslední době příliš nezměnily, pohybují v případě obytných aut v hlavní sezóně kolem 3000 Kč za den.

"Poptávka po půjčování karavanů a obytných vozů každým rokem stoupá," uvedl Michal Vašek ze společnosti Karavan centrum Hykro. Půjčovna má od dubna do září prakticky vše obsazené, jak auta tak obytné přívěsy.

Caravan Centrum Pardubice loni zaznamenalo nárůst zájmu o zapůjčení obytného vozu o zhruba 15 procent. Firma proto rozšířila nabídku obytných vozidel. "Častější jsou oproti minulosti také kratší zápůjčky - například na víkend, protože řada lidí si chce karavanink nejdříve vyzkoušet," uvedl Petr Tesner ze společnosti Caravan Centrum Pardubice.

Podle Vaška lidé s karavanem či obytným vozem nejčastěji míří do tradičních destinací jako je Chorvatsko. "Za zmínku určitě stojí Norsko. Jinak je to klasika - Chorvatsko, Itálie. Velmi navštěvované je jezero Lago di Garda v Itálii (ale to spíše na jaře - duben, květen). Naopak na ústupu je Francie," dodal Vašek.

"Na trhu dnes existuje více jak 180 půjčoven s nabídkou 700 karavanů a obytných aut a jejich počet každým dnem roste," uvedla Klára Hájek Velinská z on-line katalogu Rentela.cz. Podle Vaška jsou typickým klientem půjčoven karavanů a obytných aut jednoznačně rodiny s dětmi, na druhém místě pak starší páry, které už mají děti odrostlé.

Karavaningu se v ČR aktivně věnují 4000 až 5000 lidí, další řádově tisíce si obytná vozidla příležitostně půjčují. Vedle letní dovolené v Česku i zahraničí se obytné vozy ve stále větší míře využívají k rekreaci i v zimě. Například v Rakousku nebo ve Švýcarsku existují kempy pro zimní karavaning přímo v zimních střediscích.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
6. 6. 2018 00:05
Půjčka online
Na něco tak velkého bych si klasickou půjčku nevzala, ale když jsme se chystali minulý rok na dovolenou, tak se nám karavan rozbil a my už měli peníze přichystané a vyměněné na cestu, tak jsme si na opravu museli půjčit, konkrétně odtud > [odkaz] :-) Naštěstí to nebylo nic vážného, takže jsme mohli odjet tak, jak jsme plánovali.
25. 11. 2017 22:43
karavan
Mne teda jezdeni na dovolenou s karavanem prijde jako super zpusob. Je pravda, ze obcas to muze byt financne narocnejsi (zalezi dost na tom, kam jedete), ale jak uz tu nekdo rekl, mate neskutecnou svobodu. Zadne checkouty v hotelech a nic podobneho. Ja jsem treba karavan koupil pomerne levne na [odkaz] a jsem s nim maximalne spokojeny. Jezdim s nim na dovolenou kazdy rok a zatim bez problemu. :-)
Avatar - Kolouš
28. 3. 2017 10:50
Re: Caravan, Motor Home (RV) Campervan
jo, potvrzuju.
Já si takhle užíval Viano Marco Polo (s ohledem na cenu verze MP to byla 220CDI, v manuálu, halogeny...).
Ty výhody "osobáku" jsou v Evropě k nevyčíslení.
Člověk si bez problémů zaparkoval přímo na trhu v centru Antibes, nakoupil čerstvý jídlo, šoupnul ho rovnou do ledničky a frr na pláž, kde zaparkoval, páč se vešel pod vjezdní bránu parkoviště. On totiž celý jih (hlavně francie) má vjezdové brány (myslím, že 2m) na každé lukrativnější parkoviště. A to z důvodu, aby tam nenocovaly velké obytňáky. Dříve, jako svobodný, jsem jezdil Rumunsko/Bulharsko/Ukrajinu/Albánii s Patrolem. Pak přišla žena a najednou cestování nabralo směr Jihozápadní Evropy...
CamperVan je super volba. Já s tím jezdil i v běžném životě. Nad rachot vidliček při přejezdu D1 se snadno přenesete, když víte, že jen co dorazíte domu, naberete pár věcí a míříte na víkend na otočku do Alp, nebo na Šumavu.
Byla to super zkušenost, ale jakmile se narodilo druhý dítě, už to přestávalo stačit. No a teď, se třemi dětmi jsem zkusil dvouosej karavan. Zakufroval jsem v kempu a to je minimálně tak na neurol.

Za tu chvíli co jsme měli Marco Polo jsme dali:
2x Letní Francii
Nordkapp
Toskánsko
Jižní Švédsko
Kalábrie
Polsko (Mazury)
Slovinsko

ty 3-4 denní Alpy, Tatry, Šumavy ani nepočítám. Jakmile bylo trošku hezky, jelo se

Bylo to fajn

Avatar - Bazalt
28. 3. 2017 08:27
Re: kdo jednou vyzkoušel...
Já měl od něj celou knížku o karavanech, vyžívá se v tom jak je ničit :-)
Avatar - Bazalt
28. 3. 2017 08:26
Re: Chorvatsko
Moje řeč, v Chorvatsku jsem byl ani nevím kolikrát, na "souši" ani jednou :-) Ale i to moře se stává v posledních letech masakr. Jachtařů málo, ožralech * s autopilotem co neznají ani základní pravidla hodně.