Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Inspirace na dovolenou. Nebo expedici? Obytňáky, jak je neznáte!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (34)
Obytné přívěsy a automobily jsou často vnímány jako nepříliš atraktivní krabice bílé barvy, které se pouze snaží o přesun z bodu A do bodu B. Ve skutečnosti ale lze narazit na řadu zajímavých výjimek.


Úvod


Úvod

Výrobci obytných přívěsů a automobilů podobně jako automobilky hledají stále nové cesty k přilákání zákazníků právě ke svým produktům. Díky tomu se současná nabídka neomezuje pouze na konzervativně pojaté karavany, ale naopak lze narazit na řadu zajímavých kreací.

V případě přívěsů jsou návrháři samozřejmě omezeni skutečností, že jejich výtvor potřebuje automobil, který jej bude táhnout, ale to jim nijak nebrání v experimentování s vnitřním uspořádáním karavanu a stále častěji se objevují projekty, které zaujmou i svým vzhledem.

Mezi obytnými automobily pak lze rovněž narazit na řadu velmi zajímavých modelů od kompaktních vestaveb do lehkých užitkových vozidel až po úplné zámky na kolech, jejichž základem jsou podvozky těžkých nákladních automobilů.

Procamp Alpha


Procamp Alpha

Společnost Procamp je poměrně mladý a dynamický výrobce minikaravanů se sídlem na Slovensku. V současnosti má tato firma ve své nabídce celkem šest modelů s moderním i tradičním designem.

K nejatraktivnějším z nich patří Alpha s celkovou délkou 3800 mm, šířkou 2040 mm a výškou 1670 mm. I přes své miniaturní rozměry nabízí tento obytný přívěs ložnici pro dvě až tři osoby, v jejíž výbavě může být i moderní multimediální systém. Kromě ložnice pak Alpha disponuje i kuchyňskou linkou, jejíž součástí může být vedle vařiče a ledničky i dřez s tekoucí vodou.

Minikaravany sice mohou na první pohled působit jako karikatury velkých obytných přívěsů, ale k jejich výhodám patří právě skutečnost, že díky svým rozměrům a nízkým hmotnostem mohou být taženy malými automobily. V oblibě je pak mají především vyznavači outdoorových sportů.


Knaus Tabbert T@B


Knaus Tabbert T@B

Nepřehlédnutelným zástupcem malých obytných přívěsů je již od roku 2004 stylový T@B od německé společnosti Knaus Tabbert, která je jedním z největších evropských výrobců karavanů a obytných automobilů.

V současnosti je T@B nabízen ve dvou základních provedeních. Prvním z nich je menší T@B 320 RS, v jehož interiéru je pohodlná sedací souprava se skládacím stolkem, kterou lze jednoduše proměnit v prostorné lůžko pro dvě až tři osoby. Součástí výbavy je i kuchyňský kout s vařičem, lednicí a tekoucí vodou.

Větší T@B L 400 LTD ke svému stylovému vzhledu přidává i výrazně komfortnější provedení vnitřního prostoru. V přední části je umístěna klasická sedací souprava se stolkem, kterou lze proměnit v lůžku a vedle ní je naproti vstupním dveřím umístěna toaleta. Nechybí plně vybavená kuchyně a v zadní části přívěsu je pod plynule klesající linií střechy umístěna ložnice, která může být oddělena posuvnou stěnou.


Dub Box


Dub Box

Za vznikem obytných přívěsů Dub Box stojí Matt a Becky Clay z Herefordshire. Tento manželský pár toužil po stylovém karavanu pro svou rodinu. Za návrhem designu, vycházejícího přímo z první generace Volkswagenu Transporter, stojí Becky, zatímco o konstrukci se postaral Matt.

Pod značkou Dub Box jsou v současnosti nabízena tři základní provedení, která se liší rozměry a vybavení. Základem je Standard, který je bez tažné oje dlouhý 3750 mm, široký 1720 mm a vysoký 1850 mm. Interiér tohoto provedení nabízí sedací soupravou, kterou lze rozložit v manželskou postel, plně vybavenou kuchyňskou linku i stereo s CD a MP3 přehrávačem.

Pro skromnější cestovatele je určen Shortie, který je zkrácen na 2700 mm a na rozdíl od svého většího sourozence nemá ve výbavě vařič. Třetí a prozatím posledním provedením je Tuck Box, který je upraven do podoby stánku s občerstvením.


Knaus Tabbert Caravisio


Knaus Tabbert Caravisio

Společnost Knaus Tabbert v roce 2013 na tehdejším Caravan Salonu v Düsseldorfu představila koncept obytného přívěsu Caravisio, jehož exteriér i interiér byl inspirován luxusními jachtami. Na rozdíl od většiny podobných konceptů se Caravisio neodebralo do zapomnění, ale naopak je nadále rozvíjeno a využíváno i jako zdroj inspirace pro sériové modely.

Caravisio se díky designu svého exteriéru silně odlišuje od současné produkce obytných přívěsů, u nichž je hlavní pozornost věnována především maximálnímu využití jejich půdorysu pro dosažení co největší zastavěné plochy. V případě tohoto konceptu byla velká pozornost věnována aerodynamice a i díky tomu tento karavan působí velmi dynamickým dojmem.

Interiér nabízí podobný komfort jako menší luxusní apartmá, čemuž odpovídají použité materiály i kombinace barev. V zaoblené přídi je umístěna sedací soupravou, kterou lze proměnit ve velké lůžko. Ve střední části je kuchyně a naproti ní sprchový kout a WC. Zadní polovina nabízí pohodlný obývací pokoj, z nějž lze vstoupit na terasu.


Airstream


Airstream

Mezi nejslavnější výrobce obytných přívěsů a automobilů patří severoamerický Airstream, jehož historie sahá až do dvacátých let dvacátého století, kdy se myšlenkou aerodynamicky tvarovaného, lehkého, ale přitom dostatečně robustního a prostorného obytného přívěsu začal zabývat Wally Byam. Právě jeho firma se proměnila v dnešní Airstream Inc. se sídlem v Jackson Center ve státě Ohio.

Současná nabídka společnosti Airstream zahrnuje celkem šest základních provedení obytného přívěsu se zaoblenou karoserií, lišících se od sebe především celkovou délkou a vnitřním uspořádáním. Nejmejší a zároveň jediný dvoukolový přívěs je Sport pro dvě až čtyři osoby, následují dvounápravové verze Flying Cloud, International, Eddie Bauer, Classic a Land Yacht, které mohou nabízet luxusní interiéry s prostornými pokoji, v nichž nechybí kožené sedací soupravy a velkoplošné obrazovky.

Majitelé přívěsů značky Airstream vedle nezaměnitelného vzhledu oceňují především prostorný a komfortně zařízený interiér a rovněž konstrukci, která díky svému kovovému skeletu a hliníkovým panelům vykazuje výrazně vyšší životnost ve srovnání s klasickými bílými karavany.


Fiat Ducato Expedition


Fiat Ducato 4x4 Expedition

Fiat Ducato patří k nejoblíbenějším modelům mezi evropskými výrobci obytných vestaveb a nástaveb. Automobilka si je této skutečnosti více než dobře vědoma a na letošním Caravan Salonu v Düsseldorfu představila Ducato 4x4 Expedition.

Na vzniku atraktivního konceptu spolupracoval výrobce nábytku pro rekreační vozidla Tecnoform, specialista na pohon všech kol Dangel a společnost Olmeda, která se postarala o úpravy karoserie. Fiat Ducato 4x4 Expedition s 2,3-litrovým vznětovým čtyřválcem MultiJet II o výkonu 109 kW dává na první pohled jasně najevo, že se nemusí omezovat pouze na zpevněné vozovky a může vyrazit i do divočiny.

Dobrodružný exteriér přitom ukrývá komfortně zařízený interiér, v němž elegantní tvary a špičkové materiály vytvářejí atmosféru luxusního salónu, kde se pohodlně usadí čtveřice osob. Součástí výbavy je nezbytný kuchyňský kout a nechybí ani sprcha, kterou od zbytku interiéru odděluje posuvná stěna. V zadní části jsou úložné prostory a skládací lůžko.


Mercedes Zetros 6x6


Mercedes-Benz Zetros 6x6

Pokud chcete vyrazit na pořádnou expedici do neprobádaných končin, ale nehodláte přitom slevit ze svých nároků na pohodlí, pak je ideální volbou obytná nástavba umístěna na podvozku těžkého terénního nákladního vozidla, jakým je například Mercedes-Benz Zetros 6x6.

Tato konkrétní dvojice automobilů na snímcích vznikla již v roce 2011 na základě objednávky dvojice klientů z Mongolska. V přídích obou strojů pracuje vznětový řadový šestiválec OM 926 LA o objemu 7,2 litru s výkonem 240 kW. Zetros je vybaven pohonem všech kol s uzávěrkami mezinápravového i nápravových diferenciálů a nápravami s planetovými redukcemi v kolech.

Hlavní pozornost ovšem přitahuje obytná nástavba s několika oddělenými prostory. Hlavní z nich lze označit za obývací pokoj, v němž je plochá obrazovka s uhlopříčkou 40 palců a kůží čalouněná sedací souprava pro šest osob, kterou lze proměnit na pohodlné lůžko. Na obývací pokoj navazuje plně vybavená kuchyně s mikrovlnou troubou s grilem, ledničkou, barem a kávovarem. Před vstupem do oddělené ložnice v zadní části nástavby je sprchový kout s vyhřívanou mramorovou podlahou a součástí koupelny je i WC a bidet.


KiraVan


KiraVan

Mezi nejzajímavější příspěvky do světa obytných vozidel a přívěsů rozhodně patří souprava KiraVan z dílen kalifornské společnosti Applied Minds. Pro své potřeby si ji nechal postavit Bran Ferren, který je spoluzakladatelem a hlavním kreativním ředitelem této firmy.

Za základ pro KiraVan posloužil Unimog, který je vybaven blíže nespecifikovaným vznětovým motorem o výkonu 191 kW (260 k). V případě tahače nepřekvapí pohon všech kol, ale při jízdě do rychlosti 40 km/h mohou být poháněna i kola návěsu. S překonáním náročného terénu vedle pohonu všech kol pomůže dusíko-hydraulický podvozek, uzávěrky všech diferenciálů a 46-palcové off-roadové pneumatiky Michelin.

Vedle svých schopností zdolávat těžký terén a odolávat nepříznivým podmínkám má KiraVan své posádce poskytovat maximální pohodlí. Součástí výbavy je vedle běžných záležitostí v podobě toalety, sprchy, kuchyňského koutu a pohodlné ložnice k dispozici i multimediální systém, díky němuž se může KiraVan proměnit v komunikační centrum a malé nahrávací studio.


Concorde Centurion


Concorde Centurion 1200

Obytná vozidla schopná proniknout do neprostupné divočiny jsou rozhodně zajímavá, ale opravdu bohatou nabídku vnitřního prostoru a luxusu na palubě nabízejí kreace postavené na základech těžkých silničních nákladních vozidel. Mezi špičkové zástupce této poměrně úzké a specifické kategorie patří Concorde Centurion 1200.

Základem tohoto výjimečného obytného vozidla, které při délce 12,0 m a výšce 3,85 m nabízí velkolepý vnitřní prostor, je Mercedes-Benz Actros 2542 L s kabinou GigaSpace, který je vybaven přeplňovaným vznětovým řadovým šestiválcem o objemu 12,8 l a výkonu 310 kW.

Interiér samozřejmě nabízí vybrané materiály a nejmodernější špičkové technologie od LED osvětlení přes výkonný multimediální systém až po plně vybavenou kuchyň, v níž nechybí ani myčka nádobí. Pro cesty do chladnějších období se pak určitě bude hodit podlahové vytápění. Nechybí ani garáž pro osobní automobil, která je vybavena výtahem.


Marchi Mobile EleMMent


Marchi Mobile EleMMent

Specialistou na obytná vozidla, z nichž vyzařuje luxus na první pohled, je vídeňská společnost Marchi Mobile. Její modely se mohou pochlubit naprosto nepřehlédnutelným designem exteriéru, jehož autorem je Luigi Colani.

Marchi Mobile využívá za základ svých modelů techniku těžkých nákladních vozidel švédské značky Volvo Trucks a je připravena splnit téměř jakékoliv přání svých zákazníků. V současnosti nabízí tato firma celkem čtyři obytná vozidla, která spojuje technika i design předních partií, ale rozděluje provedení boku a především interiérů.

Špičkou ve vlastních řadách má být EleMMent Viva Private pro šest až osm cestujících, který jeho výrobce přirovnává k luxusními soukromému proudovému letadlu. Sesterský EleMMent Palazzo má sice menší přepravní kapacitu, ale rovněž se může pochlubit interiérem, v němž jsou jen ty nejluxusnější materiály ve spojení s nejmodernější technikou.


Zobrazit celý článek
Ondřej Pavlůsek
Diskuze (34)
11. 11. 2015 20:14
Re: CELÉ! Inspirace na dovolenou. Nebo expedici? Obytňáky, j
Díky. V článku mi chybí hned několik expedičních obytných vozů (příkladem budiž značka Action Mobil). Zmíněný Zetros dělal myslím Hartmann, což v článku chybí.
11. 11. 2015 19:58
Tatra
Nejlepší je Tatra kolem světa nebo V3S na islandu. To byly úpravy.
Re: Nepřečteno
Slinty o BANu si muzes strcit za klobouk. Spousta tvých primitivních nebo prihlouplých príspevku pod tvým drívejsím nickem se na ACZ dá bez problému najít. Nebo si myslís ze zmizely? >:D >:D >:D
11. 11. 2015 18:22
Re: Nepřečteno
No neviem, ja som BAN za obsah príspevkov nedostal, ak už ide o to...
Re: Nepřečteno
Ty vlhké sny o Passatu TDI te jeste nepresly? Moc daleko jsi to nedopracoval. >:D >:D >:D