Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

České dopravce čeká růst nákladů na mýto a tankování v zahraničí

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Tuzemští dopravci se přes oživení trhu budou muset v letošním roce potýkat s růstem nákladů na mýto a tankování v cizině. Zvýšily se jim i splátky v eurech za vozidla.

Za předpokládané zvýšení nákladů dopravců může především loňské oslabení koruny k euru po intervenci České národní banky (ČNB). Uvedla to společnost DKV Service, která dopravcům poskytuje tankovací a servisní služby.

"Zatímco první polovina roku 2013 byla v nákladní dopravě poměrně špatná, poslední čtvrtletí roku jsme zakončili s dvouciferným meziročním nárůstem. Pokud by tento vývoj pokračoval i letos, lze to považovat za náznak růstu ekonomiky," uvedl výkonný ředitel DKV v ČR Ondřej Pavlík.

Podle průzkumu DKV představovala pro řadu dopravců intervence ČNB těžkou ránu. Část z nich totiž například hradí operativní leasing kamionů v eurech. "Téměř desetiprocentní devalvace koruny přinesla dopravcům jak zvýšení nákladů na leasingové splátky, tak i nárůst nákladů na tankování v zahraničí. Pokud mají většinu inkasa pohledávek v korunách, tak jim krokem centrální banky vznikly značné problémy," dodal.

Zatímco u nafty se dopravci mohou setkat s příjemným zjištěním, že její cena klesla, u mýta nic takového očekávat nemohou. Od letoška se zvýšily sazby mýtného v Rakousku, Itálii a na Slovensku. Od dubna se zavádí pro vozidla nad 12,5 tun mýtné také ve Velké Británii a autodopravci musí počítat rovněž se spuštěním zatím odkládané Ecotaxe ve Francii. V České republice se podle Pavlíka dá očekávat otevření tohoto tématu po jmenování nové vlády.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - ManInBlack
30. 1. 2014 18:09
Re: Co už
Jen doplním, že to pronesl Godfrey Bloom.
Avatar - Hittman
30. 1. 2014 12:41
Re: Co už
;-\ :yes:
30. 1. 2014 12:05
Co už
Začne se roztáčet kolo zvyšování nákladů a cen a kdo to neutočí zkrachuje. No a postupně se to začne šířit i do jiných oblastí protože celá civilizace je postavena na dopravě a celé se to zesype. Tahat peníze bez poskytnutí čehokoliv za to je totální vykolejení systému rovnováhy.
Jak to řekl nějaký z toho EU parlamentu. Lidi vás nakonec pověsí a budou v právu. Myslím že stará dobrá gillotina bude ekonomický lepší a pohodlnější na manipulaci.