Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet COPO Camaro: Nový sprinter pro sezónu 2016 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Chevrolet již tradičně na SEMA Show představuje nové COPO Camaro, které je opět čistě závodním speciálem.

První novodobé COPO Camaro pro modelový rok 2012 bylo na SEMA Show představeno v listopadu roku 2011 a zahájilo novou éru vozů připravených pro soukromé týmy samotnou automobilkou.

Novinka vychází z šesté generace sériového Chevroletu Camaro a je navržena pro starty ve třídách Stock a Super Stock Eliminator podle požadavků asociace NHRA, pořádající závody ve sprintech v USA a Kanadě. Ta mimochodem uvádí, že s více než 40.000 členy se jedná o nejpočetnější skupinu tohoto druhu na světě.

Chevrolet COPO Camaro modelového roku 2016 vznikne opět v sérii 69 vozů, z nichž ten první byl představen právě na SEMA Show v Las Vegas. S vývojem a odhalením tohoto konkrétního vozu pomohla závodnice Courtney Force, která startuje ve třídě Funny Car.

Nový závodní speciál těží z lehčí a pevnější karoserie sériového Camara šesté generace a oproti COPO Camaru pro modelový rok 2015 se může pochlubit o 28 % tužším skeletem a o 60,5 kg nižší hmotností. Tužší karoserie a nižší hmotnost mají spolu s propracovanější aerodynamikou přispět k dalšímu zlepšení výkonů na závodních tratích.

Vůz připravený pro SEMA Show nese červený lak v kombinaci s černými doplňky, což je barevná kombinace odkazující na Funny Car Courtney Force. Pod kapotou pak je uložen 5,7 litrový osmiválec s kompresorem Whipple.

Vedle této pohonné jednotky bude ovšem Chevrolet svým zákazníkům nové COPO Camaro dodávat i s atmosférickými osmiválci o objemu 6,2 l a 7,0 l. Všechny tři nabízené pohonné jednotky jsou spojeny s třístupňovou automatickou závodní převodovkou Turbo 400, jejímž prostřednictvím jsou roztáčena kola zadní nápravy.

Výkony motorů montovaných do COPO Camara již tradičně nejsou uváděny, ale Chevrolet nezapomíná připomenout, že všechny motory jsou vyráběny ručně a uvnitř vozu je speciální ochranný rám s homologací od NHRA.

S výjimkou prvního exempláře představeného na SEMA Show bude všech zbývajících 68 vozů dodáno svým budoucím majitelům v bílé barvě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)