Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Corvette Stingray: Evropo plať!

Tomáš Dusil
Diskuze (31)
Současná, v pořadí již 7. generace legendárního amerického sporťáku se na starý kontinent dosud dostávala pouze z individuálních dovozů ze zámoří. Nyní se začíná oficiálně prodávat i v Evropě.

Vůz startuje v Německu na částce 74.500 euro, tedy 2.054.000 korun. Mnohem zajímavější je ale přepočet na americké dolary, v nich zmíněná částka činí 92.423 USD. Nahlédnutí do amerického ceníku GM ale může způsobit malý šok. Na domácím trhu je vzpomínaná Corvette k mání za 54.995 USD, tedy zhruba 1.215.000 korun! Tedy skoro o polovinu méně.

Na obhajobu je třeba dodat, že evropská verze vždy nabízí paket Z51 zahrnující kromě elektronicky řízeného diferenciálu s omezeným prokluzem třeba mazání se suchou klikovou skříní, chlazení oleje v diferenciálu či převodovce a jiné.

Vůz je v Evropě poháněn osmiválcem 6,2 litru o výkonu 339 kW, který stačí na dosažení největší rychlosti 292 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,2 sekundy. Standardem je manuální sedmistupňová převodovka, alternativou šestistupňová samočinná.

Tomáš Dusil
Diskuze (31)
Avatar - Vette
28. 11. 2014 23:05
Re: provoz auta z USA v EU
Probem je, ze pokial auto dlhodobo pouzivas na cudzom uzemi tak ho musis do urciteho datumu prihlasit v tej krajine. Rovnaky problem maju napr. aj vsetci obcania EU co dlhodobo ziju a pracuju v Rakusku. Automaticky tam musis platit dane a poistky.

Druhy problem je, ze v USA su poistky ovela drahsie ako su u nas. Takze by si asi neusetril.
Avatar - Vette
28. 11. 2014 23:02
Re: Cena
V USA ti teraz na C7 neda nikto zlavu. Na C7 su stale cakacky. A obchodnici co maju auta na sklade ich predavaju drahsie ako je cennikova cena. Ked bola nova ZR1, predavala sa aj + 20.000USD nad list price.

Bol som v lete v USA, a hladal som pre kamarata prave C7. Najlacnejsie auta, ktore sa ako mierne jazdene dali kupit stali 75.000USD. To bola vybava podobna tej pre EU. A na leto isli ceny Corvette este hore, lebo o nich vzrastol dopyt. Novu Corvette v zakladnej vybave asi ani nikto nekupuje. Pripocitajte si k USA cene DPH 20%, clo + dovoz a uz ten rozdiel nie je taky velky. A to este nepocitam s homologizaciou a upravami na pouzitie v EU. Individualne dovezene americke auta maju teraz na Slovensku velke problemy na STK!!! Pokial nie su prerobene svetla, nemaju pri xenonoch ostrekovace alebo chybaju na oknach a svetlach E-znacky, auto STK neprejde.

Aj ja by som bol rad keby boli v EU lacnejsie, ale to by sa najprv musela zmenit legislativa medzi USA a EU.
Avatar - Barrichello
28. 11. 2014 20:15
Re: provoz auta z USA v EU
Má to jeden zásadní problém - to auto musí mít platnou technickou z USA, tj jak to uděláš. Uplatíš nebo pošleš jednou za čas auto do usa na stk?

A pojistku musíš platit tady, myslím povinný, havarijko nevím zda ti vůbec udělaj takhle a kolik bude stát, atd.
A kdybu ti čirou náhodou přišli na to, že je to levota, v případě nehody pojištovna neplatí nic a vše cáluješ ty.

28. 11. 2014 18:59
Re: provoz auta z USA v EU
Když už tady probíhá diskuze o autě z usa, tak mě napadlo prostě koupit auto v usa, dovýst do ČR a jezdit tady. S tím rozdílem, že auto bude furt vedeno v USA,spz taky a majitel třeba taky. Právně by byl majitel společnost v USA a mezi ní a mnou by byla smouva o užívání auta. Zaplatil bych jen převoz a hotovo. Nebo by byl problém třeba s blinkrama a jinýma US specifikama? Co by tomu bránilo ? Celníkům by se řeklo, že si američan jede na delší dovolenou do ČR i s autem. Až bych auto chtěl prodat tak třeba zas do USA kontyšem a pak zas dovýst nový. :-)
28. 11. 2014 15:22
Ceny v EU
U nejmenších (nejlevnějších aut) na tom nejsme tak špatně.
V USA jsou porovnatelné modely dokonce dražší..

Nicméně od střední třídy výš jsou zdejší ceny absurdní, viz v diskuzi zmíněné Porsche.
Nebo Octavia a Superb. Za Octavii 1.4
[odkaz] zde mám v USA CR-V 2,4 AWD (obě auta 24 tis. $..
[odkaz]
Ale za to si můžou zákazníci samy.

Mně je bližší americký způsob (vybrat a odjet) s co nejlepší value for money,
než německý způsob objednat si obyčejné auto s výbavou sice na míru, ale ještě na něj čekat a hlavně nehorázně platit :-)