Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet obnovil práva na označení ZR1

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ostrá Corvette možná znovu ponese název ZR1. General Motors si tohle dnes již legendární označení nechaly znovu patentovat.

Corvette se za svůj dlouhý život dočkaly spousty verzí. Označení ZR-1 (ano, původně s pomlčkou) symbolizovalo zpravidla tu nejvýkonnější, kterou bylo možno normálně koupit v showroomu. Asi nejznámější je ta v generaci čtvrté, ale Chevrolet jej používal už u třetí. V roce 2001 mu práva vypršela, ale v C6 se dočkala dvě písmenka a jednička reinkarnace, už bez pomlčky.

Patentový úřad Spojených států obnovil ochrannou známku General Motors 16. května 2016. Což samozřejmě vyvolalo spekulace. Americký koncern zcela jistě neoživil legendární označení jen proto, aby mu ho nikdo další neukradl. I když to byl asi hlavní důvod. Patenty mají, jak známo, platnost omezenou, takže je třeba po čase provést novou registraci.

Pochopitelně je nejpravděpodobnější, že jej ponese ostrá verze Corvetty Zora, jak je kódově značen prototyp další generace C8, tentokrát už s vidlicovým osmiválcem uprostřed. Jméno dostal podle Zory Arkus-Duntova, „otce Corvette“, i když u samotného zrodu legendy počátkem 50. let přímo nestál. Základ by měl mít někde mezi 336 a 373 kW, ZR1 bude ale nejspíše přeplňovaná stejně jako současná Z06 i předchůdkyně. Fanoušci si myslí, že se GM dopouští svatokrádeže, ale i Vetty s centrálně umístěnými agregáty přece existovaly už dávno – a nebylo jich málo. Co na tom, že se nikdy do sériové produkce nedostaly? Chevrolet chce navíc novinku posadit cenově zhruba o čtvrtinu výše než současnou řadu právě s ohledem na exotičtější uspořádání poháněcí soustavy.

Objevují se však spekulace, že by se opravdu nabroušeného modelu měla dočkat ještě sedmička s klasickou koncepcí, protože nástupce se objeví nejdříve v Detroitu 2018. ZR1, pokud přijde, bude tedy žít velmi krátce, zhruba rok, protože se nejpravděpodobněji ukáže na NAIAS 2017. Což znamená její extrémní vzácnost a sběratelský potenciál.

Poslední Corvette ZR1 C6 představil Chevrolet v prosinci 2007, mechanicky, tedy kompresorem dopovaný V8 6,2 l dával v jejím případě 476 kW (646 koní) a 819 N.m.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme