Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínská značka Qoros naznačuje podobu svého prvního modelu

David Bureš
Diskuze (11)
Chystaný sedan nové čínské značky bude debutovat na jarním autosalonu v Ženevě.

Nová čínská značka Qoros se pochlubila prvními skicami chystaného kompaktního sedanu. Tvary křivek plánovaného vozu navrhuje tým okolo Gerta Volkera Hildebranda, který do prosince 2010 pracoval u Mini.

V designérském oddělení pracují autoři z různých zemí. Někteří z nich jsou již zkušenými designéři, nechybí však ani mladá krev. Hlavním úkolem týmu návrhářů bylo navrhnout individuální styl, který bude charakterizovat auta nové značky.

Firma Qoros sídlí v Šanghaji, svá designérská studia však má i v rakouském Grazu a německém Mnichově.

Hildebrand ke své práci říká, že jen několik málo designérů má dnes možnost navrhnout první auto nově založené značky. „Nejsme omezeni dalším rozvojem plnohodnotného stylu, spíše jsme v rané fázi tvorby naší tradice,“ tvrdí Hildebrand.

Qoros zatím plánuje tři vozy – vedle sedanu nižší střední třídy ještě hatchback a SUV. Ty mají následovat ve zhruba půlročních intervalech. Všechny z nich se mají vyznačovat podle slov šéfdesignéra Qorosu „žádoucí elegancí.“ Auta se mají pyšnit dlouhým rozvorem a krátkými převisy karoserie. Důvtipné detaily mají být funkční a nenápadné.

Chystaný sedan má být elegantní, designové prvky budou zvýrazňovat jeho horizontální linie. Obrys spojující přední a koncová světla bude opticky prodlužovat profil karoserie. Svažující se linie střechy zvýrazní dynamický vzhled. Nabízená kola budou až 19 palců.

Na přídi bude použito množství chromu, a to na masce chladiče i předním nárazníku. Logo značky tvořící písmeno Q, které též navrhl Hildebrand, bude umístěno v horní části masky chladiče. Diodová světla pro denní svícení budou zakomponována do hlavních světlometů, což zajistí optimální viditelnost.

Kabina byla technicky navržena tak, aby podle slov Qorosu vytvářela pocit velkorysého prostoru pro cestující. Ve výbavě nebude chybět vlastní informační systém, ovládaný přes osmipalcovou dotykovou obrazovku.

Bližší informace o plánovaném automobilu značky Qoros budou zveřejněny před jeho světovou výstavní premiérou v Ženevě na jaře roku 2013. V Číně se vůz začne prodávat ještě před koncem příštího roku, krátce poté bude jeho prodej zahájen i v Evropě.

Výroba auta bude probíhat v právě budované továrně v Changshu, městě ležícím severozápadně od Šanghaje. Ta bude mít zpočátku výrobní kapacitu 150.000 aut ročně, v budoucnu však má kapacita vzrůst až na 450.000 aut ročně.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - PeterLuk
7. 12. 2012 19:59
Re: Design
GTI či Áda ťa zabijú. :-) >:-[] Ale súhlasím, mne sa to podľa svetiel z diaľky (obrázok na článku o novom vzhľade stránky) zdalo na niaku fotomontáž faceliftu Superbu, tvar svetiel je rovnaký (vnútro potom pripomína Passat a BMW).
7. 12. 2012 10:56
Re: Design
Tvarem VW, ale uspořádáním BMW (byť mají linky jiný tvar).
7. 12. 2012 09:59
Re: Kdo si to Evropě koupí?
:yes:
Avatar - twistedTSD
6. 12. 2012 17:49
Re: Design
Upřímně jsem si po shlédnutí fotky myslel, že je to nějaký nový VW. :-)
Avatar - PeterLuk
6. 12. 2012 14:51
Re: Design
JJ, aj Passat. Ale kto už dnes nekopíruje akoby ani nebol. Všetci sú si podobný. Ceed pripomína Astru, Carens Zafiru a C-max, interiér Golfu ceed, zrkadlá Golfu Citroeny a Peugeoty apod.