Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C3: Třetí generace je nižší a svébytnější (+video)

Aleš Dragoun
Diskuze (24)
Třetí vydání Citroënu C3 nepřipomíná už 2CV jako to první, zapomnělo i na vlnky předchůdce. Je ale hodně odvážné, až extravagantní.

Vnější linie nové C3, která byla odhalena 29. června v Lyonu, zůstaly oblé, ale zhlédly se v extravagantním C4 Cactus. Příď dostala nad sebou umístěné páry světlometů, spolu s mlhovkami jich mohou být tři. Nahoře se nacházejí denní diody spojené s mřížkou chladiče. Potěší celková délka, o centimetr zůstala pod čtyřmetrovou hranicí, novinka je 1,75 m široká a 1,47 m vysoká. Jde tedy skutečně o malý vůz, nikoli o crossover. Mezigeneračně se zvětšila o 5 cm, do šířky narostla o 2 cm a snížila se o celých 5 cm. Karoserie má skromné převisy a kromě zadního vždy černé sloupky.

Cactus pak připomínají i polyuretanové pásy vzduchových kapslí Airbump na dveřích a slušné oplastování spodních částí karoserie. Obří rozpláclé přední reflektory jsou minulostí, stejně jako komplikovaná koncová světla, která zbytečně opticky zvyšovala záď. Efektní spoiler na pátých dveřích si však zachovala i novinka.

Citroën C3 přijde na trh s dobře známými zážehovými tříválci 1.2 PureTech o výkonech 50, 60 a 81 kW, jiná benzinová alternativa neexistuje. Milovníci nafty mohou zvolit 1.6 BlueHDi, zatím oficiálně ve dvou verzích, 55, a 74 kW. Manuální převodovky doplní automat EAT6.

Rozvor náprav se natáhl z 2,46 až na 2,54 m, tedy o výrazných 8 cm. Vnější poloměr otáčení 10,7 m pomůže ve městech. Kola mohou být až sedmnáctipalcová. Citroën C3 bude k dispozici i ve dvoubarevných provedeních, lze kombinovat devět odstínů laku (bílý Banquise, černý Perla Nera, šedé Shark a Alu, červený Rubi, zelenohnědý Almond Green, modrý Cobalt Blue, oranžový Orange Power a pískový Sable) a tři barvy střechy (bílou Opale, černou Onyx a červenou Aden). Střecha samotná může být také prosklená.

Kabina ve čtyřech provedeních vyznává podobné tvary jako Cactus, ale místo displeje se nachází před řidičem klasické přístroje ve dvojici tubusů a mezi nimi obrazovka palubního počítače. Multimediální systém se sedmipalcovým dotykovým displejem podporuje zrcadlení mobilu, Apple CarPlay a Android Auto. Nechybí navigace Connect Nav, stejně jako bezklíčkový vstup a startování. Citroën slibuje pohodlí díky širokým sedadlům, ventilační otvory v palubní desce mají mimochodem chromované rámečky.

Moderní asistenty reprezentují hlídač mrtvého úhlu, varování před vyjetím z jízdního pruhu bez směrovky, sledování únavy a asistent rozjezdu do kopce. Kamera ConnectedCam za čelním sklem umí pořizovat snímky i videa z jízdy ve vysokém rozlišení. V případě nehody přijde opravdu vhod. Zavazadelník má základní objem 300 l.

Veřejnosti se C3 představí na domácím autosalonu v Paříži. Výroba se rozběhne ve slovenské Trnavě a čeští zájemci se prvních vozů dočkají v úvodu roku 2017.

Video se připravuje ...

Aleš Dragoun
Diskuze (24)
Avatar - 3_diamanty
30. 6. 2016 08:12
Re: super!
suhlas.. aj u nas vidim len aygo.. biele .. orandzove... cervene.... C1 ani 108 nestretnes... .. pritom tie francuzske kusky ako 108 alebo C1 ponukaju na rozdiel od toyoty aygo aj 1,2ku .... takze o to vacsi dovod na kupu oproti aygu... ale teoria opat zlyhala a prax ukazuje ze aygo s litrom je stejne stylovejsie ako C1 alebo 108 a s tym litrom aj plne postacuje zakaznikom do mesta

mne sa prave to paci ze nova C3 uz neposobi tak vajcoidne a damsky ako jej predchodcovia ... ma stylove moderne kukadla a ozaj pekne jasne definovane rysy... ziadne amorfne patvary ... akoby nova C3 konecne uz dostala gule ktore jej roky chybali... je jasne definovatelna a zaroven velmi elegantna
Avatar - maxi!
30. 6. 2016 07:42
Re: Konec nudy na silnicích :)
a ked nasadia prijemne citroenovske ceny.....
:-!
Avatar - kaa
30. 6. 2016 06:23
Re: Auto do města?
Třívál nebude nikdy v pořádku.
Avatar - Ada je zase tady
30. 6. 2016 00:45
Re: super!
Jistě. VW Polo TDI je pro ženy jako druhé auto do domácnosti jistě mnohem lepší alternativa než jakýkoli francouzský vůz. :-)
Avatar - pumpkin
29. 6. 2016 23:53
super!
Z kolínskych trojčat som bol trochu sklamaný (neviem ako v CZ, tu z nich stretávam len Aygo), ale táto C3 sa im fakt podarila. Interiér je nádherný, snáď aj materiálovo bude ok.
Zaujímalo by ma, ako budú vnímať ženy novú C3-ku, pretože mám taký pocit, že predná maska ich môže odrádzať.