Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co všechno jde vyrobit z jednoho barelu ropy? Budete se divit!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (39)
Barel ropy odpovídá bezmála 159 litrům této látky. Tolik ropy lze mimo jiné použít na výrobu 0,95 litru motorového oleje nebo dostatek benzinu na ujetí 450 kilometrů. A to není všechno!

V době snah o stále nižší spotřebu paliva u automobilů a jejich elektrifikaci se fosilní paliva stále více stávají něčím špatným, něčím neekologickým, co by se nejlépe nemělo používat, jelikož to zatěžuje životní prostředí. Jenže ono jde také o to, že ropa je nadmíru důležitá i pro další oblasti našeho života. Naprostá většina dnes vyráběných výrobků, údajně 95 %, potřebuje pro svůj vznik ropu. A tak pokud to v některých oblastech jde, snaží se výzkumníci ropu nahradit jinými látkami, abychom na ní byli alespoň o trochu méně závislí než dnes.

Právě z odkazem na závislost na ropě se výzkumníci společnosti JWN Energy ve spolupráci s energetickou korporací Chevron rozhodli ukázat, co všechno lze vyrobit z jednoho barelu ropy. A mnohé jejich práce může překvapit, dokazuje totiž, že se bez ropy rozhodně neobejdeme.

Tmavá hustá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, zejména alkenů je totiž velice užitečná, její postupnou destilací lze získat řadu surovin jako benzin nebo olej, přičemž při tomto procesu vznikají vedlejší produkty, další užitečné látky.

Ropu si spojíme hlavně s palivem, a tak začněme touto oblastí. Jeden barel ropy, což je americká jednotka objemu odpovídající „našim“ 158,987 litrům, vystačí na výrobu tolika benzinu, že s ním průměrný automobil střední třídy zvládne ujet přes 450 kilometrů. Zároveň vznikne i dostatek nafty, díky níž velký tahač ujede asi 65 kilometrů.

Z ropy se vyrábí rovněž látky pro motorové oleje. Vedle výše uvedených paliv jeden barel ropy stačí též na vznik zhruba 0,95 litru motorového oleje. Z ropy se vyrábí také asfalt, její nejhustější složka, která se získává jako zbytek po vakuové destilaci ropy. Z jednoho barelu ropy lze získat 3,8 litru asfaltu.

Ropa má ale i jiné využití. Jeden její barel lze v ropných elektrárnách použít pro výrobu 70 kWh elektřiny. Z jednoho barelu ropy ale lze získat též dostatek propanu pro naplnění 12 campingových plynových lahví s 400 gramy látky, případně dostatek vosku pro výrobu 170 narozeninových svíček či 27 voskovek.

To ale není všechno. Po produkci všech těchto výrobků, z jednoho jediného barelu, zůstane k dispozici dostatek chemikálií, které lze použít za základ pro produkci 39 polyesterových triček, 540 zubních kartáčků, 65 plastových kelímků nebo třeba 135 gumových hopíků.

Lehčí materiály se přitom používají pro výrobu ředidel nebo rozpouštědel, případně rostlinných kondenzátorů. Není tak divu, že autoři výzkumu ropu nazývají pověstným rohem hojnosti. Stejně tak bezesporu platí i české slovní spojení černé zlato. Zároveň bychom ale ropou neměli mrhat

redakce AUTO.CZ
Diskuze (39)
Avatar - JFK
31. 5. 2017 13:52
Re: .
Ropa nedojde, už by totiž dávno došla, pokud by nebyla anorganického původu :-!
Avatar - fOE
31. 5. 2017 09:26
Re: .
Nicim, nebude totiz treba. Ropa nedojde jen tak ze dne na den. Vime o stale novych a novych nalezistich, ale jen nekde se vyplati tezit pri dnesni cene ropy. Treba takova naleziste kde by barel vytezene ropy vysel na 300USD dnes vubec neuvazujeme a prave tyhle naleziste, klidne treba i o rad drazsi nez ta aktualni, nikdy k pohonu aut slouzit nebudou. Ale k vyrobe medicinskych produktu? Tam bude spotreba ropy na vyprodukovanou hodnotu daleko mensi, obhaji se i vyssi cena => tezit ropu kvuli vyrobe produktu s vyssi pridanou hodnotou bude dochazet jeste dlouho po tom co na ni uz nebudou jezdit auta. ;-)
Avatar - flyboyeda
31. 5. 2017 07:45
Re: .
jestli chceš jezdit ekologicky, pořiď si koně ten je 100% ekologický a je 100% Recyklovatelný :-)
Avatar - flyboyeda
31. 5. 2017 07:44
je jedno jestli jste: Žid, Muslim, Křesťan, Katolík , Svědek
tahle civilizace má jenom jednoho Boha a ten se jmenuje Ropa !!!
30. 5. 2017 22:19
Re: VÍTE VY VŮBEC že v MAMUTÍM KELu je energie 1MEGA CZK
Po X-tej repríze je úplne jedno, či má alebo nemá pravdu. Toto isté píše čo sem chodím, a nech má hoci aj 100x pravdu, je to diagnóza.