Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster Black Edition: Chlapácké SUV se vzhledem offroadu

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Aktuální Duster má na kahánku, zanedlouho se objeví modernizovaný model. Pro Brity si ale Dacia ještě připravila omezenou sérii Black Edition.

Duster Black Edition se představil na nedávném Festivalu rychlosti v Goodwoodu a původně se počítalo jen s jediným exemplářem. Zájem návštěvníků byl však natolik slušný, že se jej rumunské automobilce vyplatí vrhnout na trh. Tenhle Duster rozhodně není levným SUV pod 250 tisíc. Klienti na Ostrovech však chtějí osobitý vzhled a více luxusu. Mají ho mít! Tedy, ne že by auto ve standardu nevypadalo osobitě, jeho tvary se všeobecně líbí. Ale vždycky je prostor pro zvýraznění a hlavně, prodeje odcházejícího modelu je třeba náležitě podpořit...

Black Edition je založena na výbavě Ambiance a goodwoodský exemplář poháněl motor dCi 110, tedy přeplňovaný vznětový čtyřválec 1,5 litru naladěný na 81 kW. S jiným se nepočítá ani pro sériovou verzi. Auto nedostalo vyloženě černou barvu, jak by jeho název napovídal, ale spíše tmavě šedý lak včetně střešních nosičů a klik dveří. Dle tiskové zprávy měl výstavní kus navíc fólii, nešlo tedy o klasické lakování.

Litá kola jsou osmnáctipalcová a mají pět dvojitých paprsků. Kromě zmíněných nosičů se vpředu nacházejí dva přídavné světlomety, které dodávají Dusteru hodně chlapácký vzhled. Klame ovšem tělem, je to bohužel jen dvoukolka. Na bulvárech se ale bude vyjímat dobře. S barvou exteriéru ladí i kožené čalounění, které je navíc prošito bílou nití, najdeme jej i na volantu. Pod ním se nacházejí sportovní pedály. Výškově nastavit se dá kromě sedačky řidiče také ta spolujezdcova. Standard představuje kromě všech elektrických oken, palubního počítače a klimatizace také multimediální systém Kenwood s šestipalcovou obrazovkou, DVD přehrávačem, integrovaným USB a Bluetooth. Nezapomínejme ani na navigaci Garmin, která poskytuje navíc aktuální dopravní informace.

Dacia tedy nakonec o drsně vyhlížející Black Edition britské zákazníky neochudí, již ji lze objednávat, a to za 17.575 liber, tedy 529.200 korun. Žádná láce, našinec by asi takovou verzi oželel, ale Británie je jiná. První auta se ke klientům dostanou v říjnu. Od začátku letošního roku, kdy se začal Duster v Albionu oficiálně prodávat, si jej objednaly již více než čtyři tisícovky zákazníků. Rumunská odnož francouzského Renaultu tedy slaví úspěchy i na jednom z největších a nejnáročnějších západních trhů, kam vlastně původně ani neplánovala vstoupit.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Avatar - Nerez
25. 7. 2013 14:58
Black edition
Tahle verze vypadá opravdu skvěle :yes: :yes: :yes:
23. 7. 2013 07:49
Re: na ten facelift sa uz tesim
Lenže za tých 400 tisíc máš pridanú hodnotu, za ktorú si konkurencia pýta viac, prípadne ju ponúknuť nedokáže. Jednoduchý interiér je v pracantovi ako je Duster naopak výhodou.
22. 7. 2013 20:56
Re: na ten facelift sa uz tesim
jojo, Duster jako takový špatný neni, ale ten interiér je fakt bída. Sice v reálu tak tragický jako na fotkách není, ale stejně je to bída.. Kamarád jednoho má a upřímně mít za 400t interiér skoro jako v Loganu co jsem měl z roku 2006, tak to bych fakt nesnes. Po faceliftu ale zcela jistě dostane interiér z nového Sandera/Logana/Lodgy s Media Nav a novými motory (mluví se o tce) a to zas nabere prodejní sílu, jelikož bude zase aspoň trochu konkurenceschopný i vůči dražším SUV. Momentálně ale kupce ve vyšších výbavách nechápu :-)
22. 7. 2013 20:16
Re: na ten facelift sa uz tesim
Necháme sa prekvapiť. :-)
Interier už potrebuje vymeniť.Predpokladám ,že to bude zo Sandera2.
22. 7. 2013 18:01
Re: na ten facelift sa uz tesim
Facelift Dustera se již testuje více zde [odkaz]