Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco a De Rooy společně na Rallye Dakar 2012

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Iveco a FPT Industrial se ve spolupráci s holandským týmem De Rooy zúčastní Rallye Dakar 2012.

Společnosti Iveco a FPT Industrial poskytují holandskému týmu na blížící se Rallye Dakar 2012 vozidla, náhradní díly a motory. Start jednoho z nejnáročnějších motoristických závodu se uskuteční 1. ledna v argentinském Mar del Plata. Cíle dosáhnou maratónci o dva týdny později 15. ledna v Limě, hlavním městě Peru.

Součástí přípravy týmu Petronas De Rooy Iveco byl start dvou vozů na říjnové rallye v Maroku. Přestože šlo více o doladění techniky než o výsledek v soutěži, Miki Biasion a Gerard De Rooy obsadili první dvě místa v kategorii trucků, resp. 5. a 6. místo v celkovém pořadí.

Holandský tým, jehož manažerem je hvězda Dakaru osmdesátých let - Jan de Rooy, nasadí na Dakar 2012 čtyři speciálně upravené kamiony Iveco Trakker 4x4 s motory Cursor 13 z produkce FPT Industrial (výkon přes 670 kW/900 k). Hmotnost vozu připraveného k jízdě je 10.300 kg v provedení Evolution 1 a 9.500 kg ve verzi Evolution 2.

Pátým truckem v barvách týmu Petronas De Rooy Iveco bude prototyp Strator Made in Holland. Tento stroj se od ostatních závodních kamionů týmu liší na první pohled díky kapotě motoru a kabině z modelové řady Powerstar (Iveco ji vyrábí pro Austrálii) posunuté za přední nápravu.

Prototyp je stejně jako vozy Iveco Trakker 4x4 poháněn 12,9 litrovým šestiválcovým vznětovým motorem Cursor 13 přeplňovaným turbodmychadlem Holset. Závodní speciál je dlouhý 6.800 mm, široký 2.550 mm, vysoký 3.000 mm a má rozvor náprav 4.400 mm. Strator Made in Holland se může pochlubit rozložením hmotnosti mezi nápravy v poměru 50:50. Hmotnost tohoto vozu připraveného ke startu je 9.300 kg.

Za volant prototypu usedne Gerard de Rooy (vítěz Dakaru 2007), který jde ve stopách svého otce Jana de Rooye, jehož speciály DAF patřily v osmdesátých letech ke špičce startovního pole. Navigovat jej bude Tom Colsoul a mechanikem bude Darek Rodewald.

K hvězdám týmu patří i Miki Biasion, dvounásobný mistr světa v rallye z let 1988 a 1989, který bude startovat na Rallye Dakar 2012 s vozem Iveco Trakker 4x4 Evolution 2. Jeho navigátorem bude George Albiero a mechanikem Michel Huisman.

Za volanty zbývajících tří závodních Trakkerů budou Hans Stacey, Pep Vila Roca a Jo Adua. Jejich navigátory mají být Hans Van Goor, Moi Torrallardona Jou a Ferran Marco Alcayna. Mechaniky, kteří pojedou v těchto vozech mají být Bernard der Kinderen, Peter van Eerd a Marc Torres Sala.

Kromě pětice závodních speciálů vyšle tým Petronas De Rooy Iveco na Rallye Dakar 2012 i početnou skupinu asistenčních vozů, kterou tvoří nákladní vozy Iveco Trakker v provedení 4x4, 6x6 a 8x8. Vedle nich bude týmu využívat i jeden lehký užitkový vůz typu Daily.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)