Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další škatulata ve vedení značek VW Group. Je za tím vstup koncernu do F1?

David Bureš
Diskuze (1)
VW Group opět mění vedení svých značek. Nových šéfů se dočkají v Bugatti a Bentley, kterým dosud vládne Wolfgang Dürheimer.

Očekávané se stalo skutečností, už několik týdnů se hovoří o tom, že do čela značky Bugatti míří Stephan Winkelmann, dnešní vedoucí divize Audi Sport a někdejší šéf automobilky Lamborghini. Nyní se tato zpráva potvrzuje, dosavadní prezident Bugatti Wolfgang Dürheimer totiž na vlastní žádost odchází z funkce ke konci roku. A loučí se také s Bentley, kde ho nahradí Adrian Hallmark.

„Souhlasím s přáním Wolfganga Dürheimera odejít. Upřímně mu děkuji za vynikající práci, kterou za posledních 18 let vykonával na různých pozicích ve skupině Volkswagen,“ říká k Dürheimerově odchodu předseda představenstva koncernu VW Group Matthias Müller.

Úplně na odpočinek se ale 59letý Dürheimer nechystá, nadále bude působit jako poradce koncernu pro aktivity v motoristickém sportu. Tato krátká poznámka v tiskové zprávě o jeho odchodu dává podnět k diskuzím. Proč by osoba, která dosud šéfovala Bugatti, Bentley a koncernovému motorsportu najednou měla jen jednu funkci? Není za tím třeba tolikrát zmiňovaný vstup koncernu do Formule 1, ke kterému zatím stále nedošlo? Vždyť VW Group se z motorsportu v poslední době spíše stahoval (konec VW ve WRC, konec Audi i Porsche ve WEC), než rozšiřoval své aktivity, byť takové Audi a Porsche míří do šampionátu elektrických monospostů Formule E.

Dürheimer byl šéfem značky Bugatti a Bentley hned dvakrát, nejprve mezi lety 2011 a 2012 a pak od roku 2014 až dosud, kdy byl zodpovědný za dokončení vývoje modelů Bugatti Chiron a Bentley Bentayga a jejich uvedení na trh. Mezitím pracoval jako vedoucí vývoje v automobilce Audi, odkud byl údajně odejit kvůli malému pokroku v oblasti elektromobility. V minulosti pracoval také u BMW nebo Porsche, kde pomáhal uvést na trh Porsche Carrera GT nebo Porsche Panamera.

V čele Bugatti Dürheimera vystřídá k 1. lednu 2018 Stephan Winkelmann, který od roku 2016 vede sportovní divizi Audi. Ta během jeho působení změnila jméno z quattro GmbH na Audi Sport, což má být pro zákazníky pochopitelnější označení, a zahájila mezigenerační výměnu modelů a celkovou ofenzivu.

Winkelmann je však známější z působení v Lamborghini, kterému šéfoval mezi lety 2005 a 2016, tedy mnohem déle než v případě bezmála dvouleté epizody u Audi Sport. Během této dlouhé éry italská značka výrazně rozšířila své globální působení a navýšila prodeje. Na pozici šéfa Audi Sport Winkelmanna mimochodem vystřídá Michael-Julius Renz, dosavadní vedoucí čínského zastoupení ingolstadtské značky.

To Bentley už bude mít vlastního šéfa, kterým se od 1. února 2018 stane Adrian Hallmark. Ten přichází z jiné britské automobilky, z Jaguar Land Roveru, kde byl ředitelem globální strategie. Jedná se ale vlastně o návrat, Hallmark v Crewe už působil, a to jako člen představenstva zodpovědný za prodeje, marketing a PR. V roce 2003 tak pomáhal uvést na trh tehdejší Bentley Continental GT, který se následně stal klíčovým modelem značky. Předtím Hallmark pracoval též u Saabu nebo Volkswagenu.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Joky
21. 10. 2017 08:45
VW a spol ....
může v F1 tak nanejvýš radit s nastavením emisí...na to jsou kádři...
a na nic jiného jim nezbývají ani peníze a pevně doufám ani čas .