Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DHL začala v Praze testovat elektrickou Avii

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Logistická firma DHL Suply Chain začala v Praze při zavážení obchodů zbožím testovat první nákladní elektromobil postavený na podvozku letňanské Avie.

Jde o vozidlo Smith Newton. Tato vozidla zajišťují zásobování například ve Velké Británii nebo v USA. Uvedli to dnes zástupci DHL. „V současné době ověřujeme technické možnosti vozidla a jeho aplikovatelnost včetně ekonomické návratnosti, kterou odhadujeme na čtyři až pět let," uvedl generální ředitel DHL Filip Budík. „Věříme, že provozní zkoušky budou úspěšné a příklad DHL bude inspirovat i další dopravce k nasazení vozidel s nulovými emisemi," dodal.

Zkušební provoz v Praze navazuje na aktivity pobočky DHL Supply Chain ve Velké Británii, která již více než rok v provozu zkouší dvanáct nákladních elektromobilů Smith Newton. Nákladní automobil pohání elektromotor o výkonu 120 kW, který odebírá proud z lithium-iontových akumulátorů.

Nejvyšší rychlost vozidla je 80 km/h a dojezd podle provozních podmínek a dle typu akumulátoru činí až 200 km. S téměř nehlučným provozem je Newton podle Budíka ideální pro rozvážku po pracovní době nebo práci v klidových rezidenčních oblastech a použití pro pravidelné trasy s návratem na základnu a vykládkou na více místech.

DHL se zavázala v rámci svého programu GoGreen snížit produkci skleníkových plynů do roku 2020 o 30 procent. Největší podíl na emisích CO2 činí právě doprava. DHL Supply Chain je součástí skupiny Deutsche Post DHL a je lídrem v oblasti logistických služeb. V České republice poskytuje skladování, mezinárodní přepravu, distribuci zboží do prodejen a další služby pro zákazníky z oblasti automobilového, technologického, módního a hračkářského průmyslu. Distribuční centra společnosti mají rozlohu přes 265 tisíc metrů čtverečních a pro zákazníky DHL jezdí 600 nákladních vozidel.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)