Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mopar+Magneti Marelli = Dodge Avenger Rally (video)

David Bureš
Diskuze (7)
Firmy z koncernů Chrysler a Fiat se spojily, aby postavily rallye automobil.

Společnost Mopar, jedna ze součástí koncernu Chrysler, začala spolupracovat s italským Magneti Marelli. Jako oslava této spolupráce vznikl jednokusový Dodge Avenger Rally. Automobil si budou moci prohlédnout návštěvníci letošního autosalonu v New Yorku, který bude otevřen od 21. dubna do 1. května.

Automobil je postaven na základech sériového Avengeru, prošel však dietou, která snížila jeho váhu o 91 kg. Vnitřek dveří byl vyroben z karbonu, interiér byl odstrojen a vybaven díly obou firem.

Od Magneti Marelli pochází účelně uspořádaná centrální konzole z karbonových vláken. V ní je zabudován zapisovač dat a GPS, které počítá momentální úhel natočení vozu. Mopar dodal ochrannou klec, závodní sedadla s pětibodovými bezpečnostními pásy, volant a další prvky pocházející od firmy OMP. Ve výbavě nechybí ani hasicí přístroj.

V motorovém prostoru je vyladěná 3,6 l V6, jejíž výkon vzrostl z 208 kW na 221 kW (300 koní). Nové je sání, řídicí jednotka a výfukový systém. Šestistupňová převodovka se ovládá pádly na volantu.

Podvozek byl snížen o 3,8 cm, což má zlepšit ovladatelnost auta. Přední kotouče mají poloměr 36 cm, zadní 34 cm. Brzdový systém může zabrzdit pouze zadní kola, díky čemuž vůz snadněji zatočí v náročných zatáčkách. Pneumatiky Pirelli P-Zero s rozměry 225/650 jsou obuty na 18palcová závodní kola Magneti Marelli.

Karoserii v černém laku Brilliant doplňují loga obou spolupracujících firem a sponzora, společnosti Shell. Na zádi se pak objevil přítlačný spoiler.

Přestože Avenger Rally svým vzhledem a výkonem až nápadně připomíná sedany Subaru WRX STi a Mitsubishi Lancer Evolution, japonští výrobci se nového konkurenta bát nemusí. Automobil je totiž pouze ukázkou, co obě firmy zvládnou postavit. Společnosti ale chtějí sledovat reakce zákazníků a rozhodnout, které z použitých prvků se začnou sériově vyrábět.

Mopar (Motor Parts) je divize koncernu Chrysler zabývající se servisem, náhradními díly a péčí o zákazníky. Magneti Marelli patří Fiatu, jeho hlavním úkolem je vývoj a výroba komponent pro automobilový průmysl a motoristické šampionáty včetně světového rallye šampionátu a formule 1.

David Bureš
Diskuze (7)
Avatar - Barrichello
18. 4. 2011 09:43
Re: V6?
V americe ne.
Navíc ten motor je fakt dobrej.

A navíc tohle je jen protyp, byl a bude vyroben pouze 1 ks.

Je to demostrace spolupráce mezi Dodge, Marelli a Moparem.
Avatar - Barrichello
18. 4. 2011 09:42
Re: BRAVO!
Neboj, jedná se POUZE o tento jediný kus, tak může mít dušinka pokoj.

Jinak pokud to nevíš, v rámci Chrysler Group je právě Dodge ta sportovní značka, takže vozy Dodge se účástní různých závodů a už v minulosti účastnily - připomenu amatérské okruhové závody s Dodge Neon, Stratus připravený pro rallye, účast v závodech NASCAR, vozy Viper účastnící se Le Mans i okruhových závodů v USA, motory pro dragstery atd.

Historie je tudíž hodně bohatá co se týče závodů.
16. 4. 2011 16:20
Rally ??
No jo, Amíci... co jiného od nich čekat. V Americe mají bohužel o rallysportu jinou představu než tady v Evropě. :no:
Avatar - euro89
16. 4. 2011 15:46
Re: BRAVO!
Kdyby byl ten Dodge oranžovej, tak bych si podle videa myslel, že se natáčí nový díl Dukes of Hazzard.
16. 4. 2011 12:47
Re: BRAVO!
Suhlasim, dalsi krok vedla. A ako jazdia v tom videu :-)