Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge: Motory Hellcat a HEMI mají skončit v roce 2019

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (50)
Velkoobjemové osmiválce pod kapotami kupé a sedanů značky Dodge mohou být za pár let minulostí, kterou nahradí přeplňované čtyřválce a šestiválce.

V loňském roce udělal Dodge velkou radost všem příznivcům skutečných amerických svalů, když představil nejprve kupé Challenger SRT Hellcat a následně sedan Charger SRT Hellcat. Oba tyto modely spojuje kompresorem přeplňovaný vidlicový osmiválec Hellcat o objemu 6,2 l a výkonu 527 kW (716 k).

Zájem o kupé a sedany s tímto motorem je tak velký, že Dodge pro modelový rok 2016 přistoupil ke zdvojnásobení produkce, aby se mu podařilo uspokojit co největší počet zájemců.

I přes obchodní úspěch extrémně výkonných osmiválců se nyní objevila informace o jejich plánovaném konci, za níž stojí zdroj z JeepTrackhawkForums . Podle něj má produkce motoru Hellcat skončit v roce 2019 a spolu s ním se má stát minulostí i atmosférický vidlicový osmiválec HEMI o objemu 6,4 l, který disponuje výkonem 362 kW (492 k).

Za koncem dvojice u severoamerických zákazníků oblíbených osmiválců mají podle neoficiálních informací stát především stále přísnější emisní limity CAFE (Corporate Average Fuel Economy).

Oba zmiňované osmiválce pak mají být v závislosti na modelu nahrazeny novými twin-turbo čtyřválcovými nebo twin-turbo šestiválcovými motory.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (50)
Avatar - Barrichello
21. 8. 2015 14:21
Re: Svět se v pr**l obrací
Nesebraly, mohly se jim převést ty peníze za uprchlíky. A záreven za ty darmožrouty kolem nich.
21. 8. 2015 14:04
Re: Svět se v pr**l obrací
Je sice fakt, ze seniori a nemocne deti nejakym prebytkem netrpi, ale prredstava, ze se jim sebraly penize, aby bylo na uprchliky, je dost zkreslena.
21. 8. 2015 14:01
Re: pomaly ale isto
Tak ale to delas kdyz se jedes projet, ne kdyz jedes na kole, abys nemusel pesky, nebo autem.
21. 8. 2015 13:44
Re: pomaly ale isto
Já tedy kolikrát sjedu kopec, jen abych ho mohl vyjet. A někdy to dělám opakovaně. Ale že bych přijel propocený a ufuněný? Kopce se dají jet i na pohodu, když na to přijde. A skvělé jsou proto, že představují vyšší zátěž při nižší rychlosti. S rostoucí rychlostí totiž roste hluk a setkání s hmyzem jsou méně příjemná. Záleží samozřejmě také na počasí. Jak píše blue.sun, když do toho šlápneš, tak se zapotíš i na rovince. Jen to bude ve vyšší rychlosti než v kopci.
21. 8. 2015 12:19
Re: Svět se v pr**l obrací
Tyhle argumenty o plastových víčkách čtu hlavně na novinkách ... Teď jsem se po tom trochu pídil a VZP nechtěla nějaké holčičce zaplatit hipoterapii (jízda na koni) a bazén, i když jí to tak super pomáhalo při léčbě mozkové obrny. To jsou teda ale zlotřilci ...