Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dutch TT 2017: Ve všech třídách byly k vidění krásné bitvy, i když zlobilo počasí

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V osmé GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Valentino Rossi (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Arón Canet (Moto3).

Lorenzo Baldassarri, který včera ošklivě havaroval při kvalifikaci třídy Moto2, je díkybohu relativně v pořádku, brutální highsider přežil bez vážnější újmy na zdraví, jen se zlomeninou.

Dopolední zahřívací tréninky na TT Circuit Assen vyhráli „vodník“ Jack Miller (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Jorge Martín (Moto3). Brzy ráno pršelo a po deváté hodině začalo znovu, warm up „moto-trojek“ se jel ještě za sucha.

Největší pozornost také při závodech na sebe vždy poutá královská kubatura, tedy MotoGP. Ta se jela jako druhý závod, nikoli až obvykle na konci programu. Nejvýkonnějším motocyklům v dešti vládla nakonec dvojice Rossi-Petrucci, z triumfu se radoval devítinásobný šampion! Čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda předvedly v závěru nádhernou bitvu pěti jezdců, která se sice neobešla bez penalizace, nicméně nejvíce štěstí měl Franco Morbidelli. V nejslabší třídě triumfoval Arón Canet, do bitvy o vítězství se zapojila jedenáctka jezdců, dva z nich stačili ještě před cílem upadnout.

MotoGP

Domácí vzpomněli 40. výročí vítězství Willa Hartoga, prvního Nizozemce, který ovládl závod v Assenu v „top class“, tedy tehdy ještě v půllitrech. Vítězi celkem 5 GP na Suzuki RG 500 je dnes 69 let a překypuje vitalitou. Franco Morbidelli už má v kapse smlouvu s Marcem van der Strattenem pro MotoGP, zcela jistě vystřídá Tita Rabata, pokud se Jacku Millerovi tedy nedejbože něco nestane. Mistr světa Moto2 z roku 2014 a vítěz 13 GP je bohužel příliš nevýrazný, i když body vozí.

Závod MotoGP odstartoval ve 13:00 na suché trati. Vyhraje Zarco? Odlepil se po souboji s Marcem Márquezem. Týmový kolega od Tech 3 Jonas Folger tolik štěstí neměl, na chvíli opustil trať. Třetí byl Valentino Rossi, který zkouší nový podvozek své Yamahy M1. Následovali Petrucci a Redding od Pramacu, Brit sváděl souboj s Álvarem Bautistou. Danilo se odpoutal a zůstal v kontaktu s nejlepšími. Ve druhé skupině ovšem úřadoval Andrea Iannone (Suzuki) a vpřed se prokousával i Maverick Viñales.

Upadl Sam Lowes (Aprilia) spolu s Folgerem. Márqueze i Johanna Zarca předjel Rossi a Johann později udělal chybu, takže propadl až na čtyřku. Důležitý byl konec Viñalese, lídra průběžného pořadí. Havaroval i Bradley Smith (KTM). Petrucci si vyšlápl na Marca a byl úspěšný. „Vale“ jim ale ujel... Škoda byla Álvara Bautisty, ani on se na své ducati Asparova týmu neudržel. K útoku zatroubil Andrea Dovizioso, který se protlačil na bronz.

Zavlála bílá vlajka a v depu byly připraveny motocykly do mokra. První, kdo si pro něj zajel, byl Zarco! Ze špičky, tedy z prvních čtyř jej ale nenásledoval nikdo. Zase se sjela. Rossi, Petrucci, Dovizioso, Márquez. Pět kol před cílem se ujal vedení Danilo Petrucci a s Valentinem druhé dvojici odskočili, ale 38letá legenda mu předjetí vrátila. Zarco dostal penalizaci za překročení rychlosti v boxech. Cal Crutchlow se dotáhl na Márqueze a Doviziosa.

Rossi se od Petrucciho lehce odpoutal, Danilo se zdržel při předjíždění jezdců o kolo a i když se snažil, už to na vítězství nestačilo. Bitvu o poslední místo na pódiu získal Marc Márquez. Spadl Scott Redding. Problémy soupeřů vynesly do první desítky Karla Abrahama, ale konečnou sedmičku (!) už vybojoval v bitvě s Lorisem Bazem a Andreou Iannonem. Šestý dojel osamocený Jack Miller.

Dutch TT MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 41:41,149 min
2. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Racing +0,063 s
3. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +5,201 s
4. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +5,243 s
5. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +5,327 s
6. Jack Miller Honda EG 0,0 Marc VDS +23,390 s
7. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +36,982 s
8. Loris Baz Ducati Reale Avintia Racing +37,058 s
9. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +37,166 s
10. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +1:01,929 min

Průběžné pořadí MS po osmi závodech: 1. Andrea Dovizioso 115, 2. Maverick Viñales 111, 3. Valentino Rossi 108, 4. Marc Márquez 104, 5. Dani Pedrosa 87... 19. Karel Abraham 20

Moto2

Moto2 odstartovaly dnes jako poslední, vzduch měl pouhých 17 stupňů. Nejlépe se to povedlo trojici Thomas Lüthi – Franco Morbidelli – Takaaki Nakagami, ale Tom udělal záhy chybu a odcouval na čtyřku. Druhé místo připadlo Oliveirovi (KTM), pětka mladšímu z bratří Márquezů. Upadli Luca Marini a Simone Corsi. Portugalec, který předloni bojoval o titul v Moto3 s Dannym Kentem, se pak vyhoupl dokonce do čela. Chuť na vítězství měl i Mattia Pasini, který brzy převzal vedení.

Dalším „padavkou“ byl Sandro Cortese. Čelo závodu si vychutnal i Nakagami. Pawiho zklamal stroj a zmizel v boxech. Deset kol před cílem zavlál bílý praporek s červeným křížem. Déšť. Ale pokračovalo se dál. Nakagami s Morbidellim zbylé čtyřce v čele trochu odjeli a Franco pole vodil, ale japonský jezdec si to nenechal líbit. A navíc se oba nedostali daleko, mohl vyhrát kdokoliv z Top 6. Kontakt ztratil pouze Álex Márquez a Mattia Pasini si v zápalu boje zkracoval šikany.

Vrcholná bitva se rozhořela mezi Francem Morbidellim a Tomem Lüthim, Franco nakonec vyhrál, letos i v kariéře už popáté. Kdo bude třetí? Pasini, nebo Nakagami? Ital byl nakonec posunut mimo pódium, „Taka“ navíc rovnou po dojetí zamířil do parc fermé... Příští rok se přesune do MotoGP, Lucio Cecchinello nasadí dva motocykly.

Dutch TT Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS 39:39,120 min
2. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +0,158 s
3. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +0,630 s
4. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +0,394 s
5. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +0,657 s
6. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +2,774 s
7. Xavier Siméon Kalex Tosca Racing Scuderia Moto2 +6,967 s
8. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +7,027 s
9. Fabio Quartararo Kalex Pons HP40 +11,089 s
10. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +11,623 s

Průběžné pořadí MS po osmi závodech: 1. Franco Morbidelli 148, 2. Thomas Lüthi 136, 3. Álex Márquez 113, 4. Miguel Oliveira 94, 5. Mattia Pasini 82...

Moto3

Na startu závodu vypsaného na 22 kol chyběl Niccolò Antonelli, který si včera při dvou kvalifikačních pádech poranil rameno. Bolelo ho tak, že nestartoval ani v dnešním ranním warm upu. „Poleman“ Jorge Martín vyrazil v drobném dešti vstříc svému prvnímu vítězství, ale brzy se mu přilepil na záda Bendsneyder. Ani Joan Mir nebyl ze hry, stejně jako Tatsuki Suzuki. Za nimi jezdili Adam Norrodin a Romano Fenati.

Spadli Enea Bastianini, Fabio di Giannantonio (oba v chumlu krátce po sobě), Lorenzo Dalla Porta a domácí „divočák“ Ryan van de Lagemaat. Ve čtvrtém kole udělal Martín chybu a propadl se z vedení až na šesté místo, na konec první skupiny. Havaroval Manuel Pagliani, soupeři (týmový kolega Bezzecchi a Atiratphuvapat, startovali z druhé řady) měli co dělat aby se mu vyhli. Vedoucí grupa spolu bojovala na krev a Martín se znovu dostal do čela. Záhy se přiblížili Canet a ostatní, takže se rozrostla na jedenáct jezdců.

Pole vedl dlouho Fenati, ale za ním to vřelo, úřadoval zde i Marcos Ramírez, který se dokonce objevil i vpředu. Hodně byl vidět i John McPhee. Všichni se museli prokousávat dopředu z druhé, respektive Ramírez dokonce z třetí desítky. Jorge Martín se s ním málem srazil a ztratil veškeré naděje na triumf. Assen má rád i Jules Danilo, se kterým bylo také nutné počítat.

Na vyvrcholení závodu jsme si museli počkat do posledního kola. Před poslední šikanou opustil pole Adam Norrodin. Nakonec se radoval Arón Canet před Fenatim a McPheem, lídr průběžného pořadí Mir závěr nezvládl a uzavíral první skupinu. Bo Bendsneyder upadl na cílové rovince, ale s motocyklem proťal cílovou čáru. Původně byl klasifikován jako desátý, jenže stroje už se nedržel, takže musel být vyškrtnut.

Dutch TT Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 38:20,364 min
2. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers +0,035 s
3. John McPhee Honda British Talent Team +0,117 s
4. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 +0,310 s
5. Jules Danilo Honda Marinelli Rivacold Snipers +0,532 s
6. Marcos Ramírez KTM Platinum Bay Real Estate +0,594 s
7. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOE Racing Team +0,651 s
8. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +0,679 s
9. Joan Mir Honda Leopard Racing +0,980 s
10. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +6,972 s
17. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +16,344 s

Průběžné pořadí MS po osmi závodech: 1. Joan Mir 140, 2. Arón Canet 110, 3. Romano Fenati 108, 4. Jorge Martín 89, 5. John McPhee 83... 24. Jakub Kornfeil 5

Foto: Václav Duška jr., Rob Gray

Aleš Dragoun
Diskuze (0)