Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dutch TT 2018: Bitva čtyř značek v MotoGP pro Hondu a Marca Márqueze

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
V osmém závodě letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Marc Márquez (MotoGP), Francesco Bagnaia (Moto2) a Jorge Martín (Moto3).

Nedělní dopolední zahřívací tréninky na nizozemskou Tourist Trophy, která se konala tradičně v „Katedrále rychlosti“, tedy na okruhu v Assenu, vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Marcel Schrötter (Moto2) a Arón Canet (Moto3). Celý víkend bylo nádherně, byť větrno, žádné drastické změny počasí se neudály. A jak probíhaly a dopadly závody?

Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly soubojem čtyř značek: Hondy, Ducati, Yamahy a Suzuki. A skutečně lítým, ve vedení se vystřídali Márquez, Dovizioso, Lorenzo, Viñales i Rossi. Nakonec odskočil všem první jmenovaný. Ve třídě čtyřválcových čtyřtaktních šestistovek měl navrch po celý závod Francesco Bagnaia. Ke konci se začal prokousávat polem katalánský vítěz Fabio Quartararo, nakonec mu náležela druhá příčka, také kvůli tomu, že Lorenzovi Baldassarrimu praskla pneumatika. V „moto-trojkách“ spatřil první šachovnicový praporek Jorge Martín. Skoro celý závod spolu na čele bojovala pětice jezdců, nakonec z ní kromě lídra zbyli ještě Canet a Bastianini, McPhee s Bezzecchim v závěru havarovali. Kuba Kornfeil potěšil pátým místem.

MotoGP

Klání královské kubatury vypsané na 26 okruhů začalo perfektním startem obou továrních strojů Ducati. Nebyl odsunut, i když to fanoušci trochu přeháněli se žlutými dýmovnicemi. Nejlépe sice vyrazil Márquez, ale Jorge Lorenzo se brzy dostal do čela, jenže Marc mu to vrátil. Andreu Doviziosa předjel Valentino Rossi a zařadil se na bronz, pátý byl Cal Crutchlow, který vyrážel z první řady.

Záhy Lorenzo s Rossim našli na Márqueze recept a ten měl co dělat s „Dovim“. „Vale“ zase musel brzdit, aby Jorgeho nesejmul, evidentně se Španělovi nepovedlo zařadit. A Ital najednou ztratil dvě místa, taková bitva vpředu panovala a pole vedly dvě rudé ducati. Rossiho zdolal dokonce Rins (Suzuki), který se dostal až na bronz. Roztažená vedoucí skupina čítala osm, devět jezdců. Márquez měl ale v 11. kole co dělat, aby se nepotkal s Rinsem a odcouval na čtvrté místo, později mezi nimi došlo k podobné situaci a tentokrát se musel sklonit Álex.

Ve 14. okruhu se prosmýkl do vedení Dovizioso a bitva dvou ducati s oranžovou hondou, do které se záhy přimíchal Maverick Viñales s yamahou, pokračovala. Havaroval Danilo Petrucci (Pramac Ducati). Lorenzo tempo neudržel. První trojku stínoval Rossi. Šest kol před koncem ovšem Márquez s Viñalesem udělali chybu a chvíli vedl Valentino, jenže dobojováno zdaleka nebylo. Vedoucí skupina se zase sjela, místo čtyř už v ní bylo šest jezdců. Marc Márquez se vrátil na špici, využil bitvy za sebou a trochu se ostatním vzdálil... A bylo hotovo. Rossi si vyjel mimo trať a trochu ztratil.

Vyhrál Marc Márquez, Rins, Viñales, Dovizioso a Rossi si to ještě rozdali o další příčky, Álex skvěle vybrzdil Mavericka v poslední šikaně a slavil druhé místo. Tohle byl parádní závod, i když stejně jako dva předchozí plný trestů za zkracování trati. Ani tady se však nedotkly špičky. Lorenzo po skvělém úvodu skončil až sedmý.

Dutch TT MotoGP 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 41:13,863 min
2. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +2,269 s
3. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +2,308 s
4. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +2,422 s
5. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +2,963 s
6. Cal Crutchlow Honda LCR Honda Castrol +3,876 s
7. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +4,462 s
8. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +7,001 s
9. Álvaro Bautista Ducati Ángel Nieto Team +7,541 s
10. Jack Miller Ducati Alma Pramac Racing +13,056 s
'DNF. Karel Abraham Ducati Ángel Nieto Team odstoupil

Pořadí MS jezdců po osmi závodech: 1. Marc Márquez 140, 2. Valentino Rossi 99, 3. Maverick Viñales 93, 4. Johann Zarco 81, 5. Andrea Dovizioso 79... 23. Karel Abraham 4

Moto2

Niki Tuuli si ze včerejšího drsného pádu, kvůli kterému musela být zastavena kvalifikace rudou vlajkou, odnesl zranění levé ruky a na startu dnešního závodu logicky chyběl. Červený praporek však ignorovali Iker Lecuona a katalánský vítěz Fabio Quartararo, takže se na roštu posunuli o tři místa vzad.

Po startu závodu Moto2 vypsaného na 24 kol se v čele objevil Francesco Bagnaia, kterého následovali Marcel Schrötter a Luca Marini před oběma muži Marca van der Stratena (Mirem a Álexem Márquezem). Brzy havaroval Danny Kent, mistr světa Moto3 z roku 2015. Zatímco Mir postupoval dopředu, Schrötter s Marinim příčky ztráceli, pole se však přelévalo. Brzy byl Marcel znovu druhý, za sebou měl oba kalexy Marc VDS. Bagnaia ostatním lehce odskočil. Pátý jezdil Lorenzo Baldassarri.

Havaroval Stefano Manzi a chvíli po něm Xavi Vierge. Zatímco Stefano spíše „ocasí“ na konci pole, Xavi umí Top 5 i pódium. Baldassarri brzy dostihl trojici před sebou a vyřídil ji, přesně v polovině závodu se dostal až na druhou příčku. Álex Márquez navíc udělal chybku a „Balda“ to měl snadnější, lehce odjel. Mir se také neudržel vpředu a předjel jej Fabio Quartararo, dostal se na páté místo a brousil si zuby na Schröttera, jehož po několika výměnách pozic zdolal. A najednou byl druhý, protože pozávodil rovněž mladšího Márqueze a... Baldassarri zažil sportovní tragédii, protože mu praskla zadní pneumatika. To se v silničních motorkách opravdu stává málokdy. Zajel si pro novou, ale pochopitelně už neměl šanci ani na body.

„Pecca“ dnes nikdo nestíhal, vedoucí jezdec průběžného pořadí vyhrál šestou GP v kariéře a čtvrtou v Moto2, všechny letos. V Quartararovi „chytly saze“, zatímco Marcel Schrötter si na svoje první pódium v životě musí počkat, dorazil za Álexem Márquezem čtvrtý. V této sezóně ale jezdí stabilně v Top 10, pokud nepadá.

Dutch TT Moto2 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 39:30,436 min
2. Fabio Quartararo Speed Up Lightech – Speed Up Racing +1,748 s
3. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +2,179 s
4. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP +4,094 s
5. Joan Mir Kalex EG 0,0 Marc VDS +4,342 s
6. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +5,230 s
7. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +9,568 s
8. Luca Marini Kalex Sky Racing Team VR46 +9,960 s
9. Sam Lowes KTM Swiss Innovative Investors +14,133 s
10. Andrea Locatelli Kalex Italtrans Racing Team +14,332 s

Pořadí MS jezdců po osmi závodech: 1. Francesco Bagnaia 144, 2. Miguel Oliveira 128, 3. Álex Márquez 110, 4. Lorenzo Baldassarri 93, 5. Joan Mir 75...

Moto3

Vedení v závodě, který byl vypsán na 22 okruhů, se po zhasnutí červených světel ujal bez problémů Jorge Martín před oběma tyrkysovými stroji týmu Leopard, tedy Bastianinim a dalla Portou. Martín zajel včera 14. pole position, nikdo jich v Moto3 nemá více. Jenže Marco Bezzecchi, lídr seriálu, kterému se v ranním warm upu kouřilo z KTM, se nenechal zahanbit a rychle se dostal za Martína. Dopředu se prokousával i Canet, Martín však mohl ujíždět. O páté místo bojoval John McPhee.

Canet ťukl do zadního kola Bezzecchiho, ale jeho honda se jen rozvlnila. Po chvíli se dostal před něj a měl chuť dokonce vyhrát. Také se brzy vyhoupl do čela. První pětka jela pohromadě, před ostatními měla ale náskok. Vedení ze ujal Bezzecchi. Rozdávaly se penalizace za zkracování trati, ale naštěstí se netýkaly vedoucích závodníků. Na čele se ukázal i McPhee, který měl opět po delší době svůj den (dosud byl 5x na pódiu, vyhrál v deštivém Brně 2016). Stíhačku ovšem předvedl náš Jakub Kornfeil, který už vedl druhou grupu se zhruba šestisekundovým mankem, jezdil tedy šestý, pak jej předjel dalla Porta.

Jorge Martín využil dvě kola před cílem předjíždění domácího van de Lagemaata o jeden okruh a ostatním se odtrhl. Už ho nikdo nedohnal, jako první v Moto3 vyhrál v Assenu z prvního místa na roštu. McPheemu nebyl dopřán další úspěch, v rychlé zatáčce si ustlal. V posledním kole havaroval ještě Bezzecchi, byly to jediné dva pády v celém závodě. Canet zdolal takřka na čáře Bastianiniho a radoval se ze stříbra. Jakub Kornfeil podlehl nakonec ve své velké skupině Jaumemu Masiovi a do cíle dorazil pátý, grupa měla ztrátu 10 s. Martín se také dostal do vedení v průběžném pořadí šampionátu jezdců.

Dutch TT Moto3 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 37:56,485 min
2. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +0,665 s
3. Enea Bastianini Honda Leopard Racing +0,718 s
4. Jaume Masiá KTM Bester Capital Dubai +10,842 s
5. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +10,953 s
6. Lorenzo dalla Porta Honda Leopard Racing +11,321 s
7. Darryn Binder KTM Red Bull KTM Ajo +11,343 s
8. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOÉ Skull Rider +11,737 s
9. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +11,756 s
10. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +11,777 s

Pořadí MS jezdců po osmi závodech: 1. Jorge Martín 105, 2. Marco Bezzecchi 103, 3. Fabio di Giannantonio 91, 4. Enea Bastianini 84, 5. Arón Canet 81... 8. Jakub Kornfeil 52

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Avatar - praděda7
2. 7. 2018 10:56
Re: Moto GP
To jo. Zatím to není černé, jen tmavošedé......... ;-) Já pamatuju takovéto závody....to byly závody....[odkaz]
Avatar - speedfred
2. 7. 2018 10:43
Re: Moto GP
ale no, nevidel by som to až tak čierno.
Včera vypadli obidva Merkelesy.....
Avatar - praděda7
2. 7. 2018 10:21
Re: Moto GP
Já už ani nemám odvahu se na F-1 dívat. Poslední roky to byla nuda a ztráta času. No poslední roky.....řekl bych že i déle. Možná i 15-20. Žádná akce, žádné předjíždění, žádné smyky, auta sedí jak přibité.....zkrátka pokrok v technice a hlavně elektronice závodění zkkuurrvvil.......na jezdci už pramálo záleží....brzy budou vozy plně autonomní...ach jo ;-\
Avatar - speedfred
2. 7. 2018 09:40
Re: Moto GP
no tak včera bola aj F1 celkom interesantná.
Avatar - praděda7
1. 7. 2018 23:27
Re: Moto GP
Tak tak...kde se hrabe F-1 na Moto GP racing........ :-!