Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2015: Volvo XC90 – Pět hvězd pro švédské SUV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Volvo si na bezpečnosti svých vozů vybudovalo pověst, kterou nová generace modelu XC90 jen upevňuje.

Volvo XC90 první generace absolvovalo testy euro NCAP v roce 2003 a podle tehdejšího hodnocení získalo plný počet pěti hvězd. Nástupce v podobě stejnojmenné druhé generace jde plně v jeho stopách a rovněž získal plný počet hvězd. Špičkové výsledky pak předvedl prakticky ve všech kategoriích.

Letošní rok přinesl do testů Euro NCAP několik novinek. První je dvojí testování čelního nárazu. Při testování deformace narazí automobil do překážky 40 % na straně řidiče. Jak napovídá název, při testu nárazu celé šíře narazí vůz do překážky plnou šířkou přední části vozu.

Dále byly do hodnocení ochrany dospělých zahrnuty městské AEB systémy. Naproti tomu bodové hodnocení obou typů bočních nárazů bylo spojeno do jednoho čísla.

Mimoměstské AEB systémy pak obohatily spolu se systémem sledování jízdních pruhů kategorii bezpečnostní výbavy.

Předmětem testu bylo Volvo XC90 D5, s karosérií pětidvéřové SUV, výbavou Momentum a pohotovostní hmotností 2040 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala ESC, AEB City i Inter – Urban, tempomat a asistent pro jízdu v pruhu, tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy a kolenní airbag řidiče. Vůz byl také vybaven připomínáním nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla.

Pro testy ochrany obou věkových kategorií dětí byla instalována proti směru jízdy autosedačka HTS iZi Kid X3 ISOfix.

crashtest volvo euroncap novemodely video crashtest volvo euroncap novemodely video

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu stabilní. Údaje z figurín indikují dobrou ochranu kolenou i stehen řidiče i spolujezdce. Volvo dokázalo, že při tomto typu nárazu poskytuje stejnou ochranu cestujícím různých výšek a sedících v různých pozicích.

Při čelním nárazu celou šířkou vozu (novinka roku 2015) byla ochrana všech důležitých částí těla řidiče dobrá. Ochrana hrudníku cestujících na zadních sedadlech byla dostatečná, ochrana ostatních částí těla dobrá.

V testování bočního nárazu získalo Volvo XC90 maximální počet bodů za dobrou ochranu všech částí těla. Při testu bočního nárazu na sloup byla výsledná ochrana hrudníku dostatečná, ochrana ostatních částí těla dobrá.

V původním testu nárazu na sloup nedošlo k plnému nafouknutí bočního airbagu a tím byla oslabena ochrana cestujících ve volitelné třetí řadě sedadel. Aktuální test byl proveden s vozem, u kterého je již tento problém vyřešen. Kvůli výměně této součástky bude Volvo majitele vozů s třetí řadou sedadel kontaktovat.

Sedadlo a hlavová opěrka poskytují dobrou ochranu krční páteře při nárazu zezadu (Whiplash) na všech sedadlech. Systém autonomního brždění plně funguje při nižších rychlostech běžných ve městech, při kterých nejčastěji k těmto nárazům dochází, a získal maximální počet bodů.

Euro NCAP 2015: Kategorie 1 - Ochrana dospělých
TestČelní - deformaceČelní - celá šířeBočníWhiplashAEB cityCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%body%
Ochrana dospělých7,87,815,62,8375%37,097%

Ochrana dětí

Volvo XC90 získalo maximální počet bodů za ochranu dětí obou věkových kategorií.

Airbag předního spolujezdce lze pro bezpečné umístění dětské sedačky proti směru jízdy deaktivovat a řidič má dobrý přehled o stavu tohoto airbagu.

Všechny běžné typy dětských autosedaček lze na zadní sedadla správně umístit a to včetně sedadel třetí řady.

Euro NCAP 2015: Kategorie 2 - Ochrana dětí
Test18měsíční dítě3leté dítěBezpečnostní výbavaUpevněníCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%
Ochrana dětí121271243,087%

Ochrana chodců

Nárazník získal plný počet bodů za ochranu nohou chodců. Zatímco přední hrana kapoty poskytuje převážně špatnou ochranu pánevní oblasti chodců, kapota samotná poskytuje ochranu dobrou nebo dostatečnou. špatná ochrana nebyla zaznamenána dokonce ani kritické v oblasti čelního skla a A sloupků.

Systém autonomního brzdění rozpoznává kromě automobilů i chodce a cyklisty. Tuto schopnost však bude Euro NCAP hodnotit a oceňovat až v roce 2016.

Euro NCAP 2015: Kategorie 3 - Ochrana chodců
TestHlavaPánevNohyCelkem
Jednotkybodybodybodybody%
Ochrana chodců18,61,4626,072%

Asistenční systémy

Standardním vybavením testovaného Volva XC90 jsou všechny tyto bezpečnostní prvky: ESC; připomínač nezapnutých pásů pro přední i zadní sedadla, včetně třetí řady sedadel; systém upozorňující na vyjetí z jízdního pruhu, který v případě potřeby auto vrátí do původní dráhy; omezovač rychlosti využívající kameru a digitální mapu k určení místního omezení rychlosti, umožňující jak manuální, tak automatické nastavování rychlosti; autonomní brzdící systém, který získal maximální počet bodů, zabraňující kolizím při všech testovaných scénářích a rychlostech

Euro NCAP 2015: Kategorie 4 - Asistenční systémy
-Omezovač rychl.Stabilizační systémPřipomínač pásůJízdní pruhyAEB InterurbanCelkem
-bodybodybodybodybodybody%
Asistenční systémy3331313,0100%

Celkový výsledek: Pět hvězd

Tradiční silnou stránkou vozů Volvo je bezpečnost cestujících, v případě XC90 doplněná širokou škálou asistenčních systémů. Zlepšit už lze snad jen opatření pro bezpečnost chodců.

Euro NCAP 2015 - Rekapitulace výsledků
Kategorie1234Celkem
NázevOchrana dospělýchOchrana dětíOchrana chodcůAsist. syst.Vážený průměr
Jednotkybody%body%body%body%%
Výsledky3797%4387%2672%13100%90%
Počet hvězd*****

Jaké jsou hranice pro udělení pětihvězdičkového hodnocení v roce 2015?

Testovaný automobil musí splnit předepsané procentní plnění maximálních bodových přídělů (vážený průměr všech 4 kategorií, viz poslední sloupec následující tabulky), ale také dílčí minimální úrovně v jednotlivých kategoriích. Konkrétní hodnoty jsou v tabulce. V letošním roce se zvýšila hranice váženého průměru a hranice ochrany cestujících.

Procenta maximálních bodových hodnocení potřebná pro zisk hvězd (2015)
2015Ochrana dospělýchOchrana dětíOchrana chodcůAsistenční systémyVážený průměr
Pro *****80%75%60%60%80%
Pro ****70%60%50%40%70%
Pro ***40%30%25%25%60%
Pro **30%25%15%15%55%
Pro *20%15%10%5%45%

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - Ji/Ri
3. 9. 2015 08:49
Volvo
BraVolvo :-! :yes:
Avatar - praděda7
2. 9. 2015 16:43
Re: Ještě aby ne,
Taktak. Motor z Husqvarny chainsaw moc místa nezabere.... >:D
Avatar - Dzakobo
2. 9. 2015 16:02
Ještě aby ne,
když je pod kapotou tolik místa v deformační zóně, to auto je skoro bez motoru. >:-[]