Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2017: Kia Picanto – Tři, nebo čtyři hvězdy?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Organizace Euro NCAP pro Kia Picanto zveřejnila dvě různá hodnocení, které se od sebe liší pouze výsledky na základech vybavenosti systémy AEB.

Kia Picanto nabízí systém automatického nouzového brzdění jen za příplatek. Proto si podle současných pravidel Euro NCAP zaslouží dvě hodnocení.

Euro NCAP od loňského roku nově zveřejňuje dvoje hvězdičkové hodnocení podle výbavy vozu, přičemž Kia Picanto je jedním z vozidel, kterého se toto dvojí bodování týká. Se standardní výbavou má tento model tři hvězdičky, zatímco při doplnění výše zmíněných systémů získává čtyři hvězdy.

Organizace provádějící nárazové zkoušky chce dvojím hvězdičkovým hodnocením názorněji ukázat výhody bezpečnostních asistentů. Jedno hodnocení je tak výsledek auta bez sledovaných pomocníků a druhé při jejich zahrnutí.

Předmětem testu bylo Kia Picanto 1.0 GLS s karoserií pětidvéřový hatchback a pohotovostní hmotností 899 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na předních i zadních sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy a připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro první i druhou řadu sedadel.

Volitelnou výbavou vozu jsou pak systémy automatického nouzového brzdění, které byly ve výbavě vozu oceněného čtyřmi hvězdami, zatímco omezovač rychlosti, který je rovněž v nabídce příplatkové výbavy, nebyl v žádném z testovaných vozů.

Pro testy ochrany dětí byla pro šestileté dítě použita sedačka Römer KidFix II XP a pro desetileté Graco Junior III.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu 40 procenty přídě stabilní. Údaje z figurín indikují dobrou ochranu kolenou i stehen řidiče i spolujezdce. Kia Picanto prokázala, že při tomto typu nárazu poskytuje stejnou ochranu cestujícím různých výšek a sedících v různých pozicích. Pouze v případě ochrany hrudníku řidiče je uvedeno mezní hodnocení s ohledem na tlak působící na žebra.

crashtest kia euroncap novemodely video minivozy crashtest kia euroncap novemodely video minivozy

Při testu čelního nárazu celou šíří vozu byla ochrana hrudníku řidiče i cestujícího na zadním sedadle vyhodnocena jako dostatečná, resp. mezní. V případě spolucestujícího pak byla ochrana hlavy vyhodnocena jako slabá.

Nová Kia Picanto dosáhla maximálního počtu bodů v obou bočních nárazových testech a poskytovala při nich své posádce dobrou ochranu všech kritických oblastí jejich těl.

Sedadlo a hlavová opěrka poskytují mezní ochranu krční páteře při nárazu zezadu (Whiplash) na předních sedadlech. Na základě posouzení geometrie opěrek hlav zadních sedadel se u nich předpokládá špatná ochrana krční páteře.

Kia Picanto má pouze v rámci příplatkového paketu dostupný systém automatického nouzového brzdění, což se promítlo do celkového hodnocení. Euro NCAP pak uvádí, že u vozu, jenž jím byl vybaven, tento systém v rychlostech typických pro městský provoz fungoval dobře a zabraňuje kolizím.

Euro NCAP 2017: Kategorie 1 - Ochrana dospělých
Test Čelní - deformace Čelní - celá šíře Boční Whiplash AEB city Celkem
Jednotky body body body body body body %
Ochrana dospělých 6,6 6,5 15,5 1,7 0/3 30,3/33,3 79/87

Ochrana dětí

Při čelním nárazu 40 procenty přídě byla ochrana figuríny šestiletého dítěte vyhodnocena v oblasti hrudníku jako mezní. U figuríny desetiletého dítěte pak byla špatná ochrana krku, dostatečná ochrana hrudníku a dobrá ochrana hlavy.

Při testu bočního nárazu ukázalo měření při zpomalení špatné hodnoty v oblasti hrudníku figuríny desetiletého dítěte a její hlava přišla při nárazu do styku s obložením interiéru vozu. Ochrana figuríny šestiletého dítěte byla při tomto typu nárazu dobrá.

Airbag předního spolujezdce lze vypnout pro umístění dětské sedačky proti směru jízdy a řidič má jasné informace o jeho aktuálním stavu.

Na prostřední zadní sedadla nesmí být umístěn univerzální dětský zádržný systém, který využívá bezpečnostní pás.

Euro NCAP 2017: Kategorie 2 - Ochrana dětí
Test Čelní náraz Boční náraz Bezpečnostní výbava Upevnění Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana dětí 8,9 6,4 5 11,3 31,6 64%

Ochrana chodců

Kapota motoru poskytuje v případě srážky s chodcem dostatečnou, mezní a slabou ochranu jeho hlavě. V oblasti v okolí A sloupků je pak ochrana vysloveně špatná.

Nárazník získal maximální počet bodů a na všech testovaných místech poskytoval dobrou ochranu nohám chodců.

K ochraně pánve chodců při srážce s novou generací modelu Picanto uvádí Euro NCAP, že byla převážně dobrá ve střední části přídě, ale především v jejích krajích v místech, kde jsou hlavní světlomety, byly zaznamenány i slabé a špatné výsledky.

Euro NCAP 2017: Kategorie 3 - Ochrana chodců
Test Hlava Pánev Nohy AEB Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana chodců 13,8 3 6 0 22,8 54

Asistenční systémy

Standardní výbavou Kia Picanto je připomínání zapnutí bezpečnostních pásů na předních i zadních sedadlech.

Systém automatického nouzového brzdění je k dispozici pouze v rámci příplatkového paketu a jeho výsledky v testech provedených při dálničních rychlostech označuje Euro NCAP jako dobré.

Euro NCAP 2017: Kategorie 4 - Asistenční systémy
- Omezovač rychl. Připomínač pásů Jízdní pruhy AEB Interurban Celkem
- body body body body body %
Asistenční systémy 0 3 0/2,7 0/2,7 3/5,7 25/47

Celkový výsledek: Tři a čtyři hvězdy

Euro NCAP testoval Kia Picanto ve standardním provedení i s příplatkovým paketem, zahrnujícím systémy automatického nouzového brzdění. Díky tomu je pro něj uváděno dvojí hodnocení.

Nové Picanto předvedlo celkem vyrovnané výkony v oblasti ochrany dospělých cestujících, i když rozhodně ne bez chyb, zatímco v ochranně dětských cestujících byly nedostatky při čelním i bočním nárazu. V ochraně chodců pak došlo na poměrně standardní výsledky.

Dosažení plného počtu pěti hvězd se tentokrát nepostavily pouze výsledky v kategorii asistenční systémy, ale i nedostatky v ochraně dětských cestujících a chodců.

Euro NCAP 2017 - Rekapitulace výsledků
Kategorie 1 2 3 4 Celkem
Název Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asist. syst. Vážený průměr
Jednotky body % body % body % body % %
Výsledky 30,3/33,3 79/87 31,6 64% 23 54 3/5,7 25/47 60/68
Počet hvězd ***/****

Jak se hodnotí v roce 2017?

Euro NCAP i v letošním roce věnuje pozornost asistenčním systémům. Jejich hodnocení se tak na celkovém výsledku podílí z 20 %. Naopak tradiční hodnocení nárazové zkoušky se na hvězdičkovém výsledku podílí jen ze 40 % (u starší metodiky 50 %). Ochrana dětí a ochrana chodců do výsledku nadále mluví po 20 %.

Do celkového výsledku je stejně jako v loňském roce zahrnut systém automatického brzdění, který dokáže rozeznat chodce. Euro NCAP věří, že zahrnutí tohoto asistenta do hodnocení pomůže jeho dalšímu rozšíření v nových automobilech. Naopak zahrnutí stabilizačního systému do výbavy se nepočítá, protože je povinným prvkem nových aut.

Podobně jako v loňském roce i letos má být v testech Euro NCAP také možnost dvojího celkového hodnocení. První vyplyne z bezpečnostní výbavy daného vozu, která je jeho standardem napříč státy Evropské unie. Druhé má pak odrážet schopnosti daného auta s bezpečnostní výbavou, která je dostupná za příplatek. Dvojí hvězdičkové hodnocení podle Euro NCAP lidem názorněji ukáže, nakolik příplatkové systémy ovlivní bezpečnost vozidla.

Procenta maximálních bodových hodnocení potřebná pro zisk hvězd (2017)
2017 Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asistenční systémy
Pro ***** 80% 75% 60% 50%
Pro **** 70% 60% 50% 40%
Pro *** 60% 30% 40% 25%
Pro ** 50% 25% 30% 15%
Pro * 40% 15% 20% 10%

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)