Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fanoušci sporťáků pláčou, Dodge Viper skončí v roce 2017

David Bureš
Diskuze (12)
Důvodem konce Dodge Viper jsou nízké prodeje. Čtvrtá generace drsného sporťáku nenaplnila očekávání výrobce.

V minulých dnech se spekulovalo o tom, že koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) plánuje ukončit výrobu sportovního modelu Dodge Viper. Nyní se obavy fanoušků tohoto amerického sporťáku naplňují, FCA plánuje v roce 2017 zavřít továrnu Conner Avenue, kde se Viper vyrábí.

Plány na ukončení produkce v Conner Avenue jsou součástí navrhované nové smlouvy mezi koncernem FCA a odbory. Schválení dohody členy odborové organizace United Automobile Workers (UAW) se očekává v příštím týdnu. Conner Avenue se specializuje výhradně na výrobu Viperu, s přesunem produkce tohoto modelu do jiného závodu se nepočítá.

Čtvrtá generace Viperu se prodává od roku 2012, nejprve se znaky SRT, od loňska opět s logem Dodge, již krátce po zahájení prodeje však automobil trápila nízká poptávka zákazníků. I kvůli tomu byla produkce vozu v továrně Conner Avenue během minulých dvou let několikrát zastavena. Automobilka původně chtěla vyrábět 2000 Viperů ročně, na taková čísla ale auto nedosáhlo.

Viperu zřejmě uškodil fakt, že si zachoval charakter předchůdců – nadále se jedná o drsný sporťák, který jezdci nic neodpouští. Takový automobil ale dnešní trh příliš nežádá. Výrobce se ale drsného ladění nechce vzdát. Přestože ve sporťácích a supersportech jsou stále oblíbenější automaty, Viper si uchovává výhradně manuál, přičemž to automobilka ani nehodlá změnit.

Konec výroby Viperu není jedinou součástí chystané dohody. Produkce Ramu 1500 se má přesunout z továrny Warren do nepříliš vzdáleného závodu Sterling Heights.

Fiat Chrysler Automobiles také připravuje výrazné úpravy osmistupňové automatické převodovky, kterou automobilka vyrábí v rámci licence ZF Friedrichshafen. Druhá generace automatu má přispět ještě k nižší spotřebě než dnešní verze.

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - honzase
8. 11. 2015 00:27
Re: Logický
Prodává se opravdu tak špatně? https://theviperstore.com/Information_Vi…
Avatar - CHerokee
16. 10. 2015 20:17
Re: Logický
jj, to už jsou ale správné šílenosti, spíše na dráhu.
Avatar - CHerokee
16. 10. 2015 20:16
Re: že by?
Navíc ten nový Viper není ani tak hezký...mám pocit, že se trošku hledá a neskloubili tradici (retro) s modernem jako u současného Mustanga.
Avatar - CHerokee
16. 10. 2015 20:15
Re: že by?
Nevím, jak současná a jak je sladěná s vozem. A v starším Viperu jsme jel...člověk si nikdy nebyl jistý, co tam je, šlo to z tuha o žádném rychlém řazení nemohla být řeč. Ten vůz byl vždy unikátní 10 válcovým motorem, ale nebyl uživatelsky přívětivý.
Avatar - Barrichello
16. 10. 2015 19:26
Re: Logický
oni hlavně maj další sportáky o který většina Evropanů ani neví - Panoz, Saleen, Hennessy Venom, Ford GT atd