Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari California: Nově s 490 koni pod kapotou

David Bureš
Diskuze (11)
Modernizovaná California zhubla 30 kilogramů, její osmiválec pak o 30 koní posílil.

Po takřka čtyřech letech výroby přišel čas na facelift Ferrari California. Italský automobilový výrobce neměnil vzhled auta, nýbrž jeho techniku. V Maranellu už byla výroba modernizované Californie zahájena, její premiéra proběhne v březnu v Ženevě.

Konstruktéři upravili výfukové potrubí Californie a přeprogramovali řídicí jednotku motoru. Tyto změny znamenají, že 4,3litrový vidlicový osmiválec nově dává 360 kW (490 k), vrchol točivého momentu 505 Nm leží v 5000 min-1. Ferrari dále slibuje, že točivý moment je obecně vyšší v celém spektru využitelných otáček. Sedmistupňová dvouspojková převodovka zůstala beze změn.

Ferrari dále upravilo hliníkovou karoserii auta, díky čemuž klesla hmotnost Californie o 30 kilogramů. Pohotovostní hmotnost má tak nově činit 1.705 kg. Nižší váha samozřejmě nemá mít žádný vliv na pevnost karoserie.

Modernizovaná California akceleruje z 0-100 km/h za 3,8 sekundy, jaká je její maximální rychlost, automobilka nezveřejnila. Dosud vůz zrychloval z 0-100 km/h za „méně než 4,0 sekundy“ a jezdil maximální rychlostí 310 km/h.

Pro zákazníky, kterým by standardní nastavení podvozku nestočilo, je určen příplatkový balíček Handling Speciale. Ten zmírňuje náklony karoserie a díky němu vůz lépe reaguje na povely řidiče.

Součástí tohoto paketu jsou upravené magnetoreologické tlumiče, které podle Ferrari reagují až o 50 % rychleji. Přechod magneticky aktivní kapaliny z nejnižšího do nejvyššího viskozitního stavu trvá kratší dobu. Automobilka dále tvrdí, že součástí Handling Speciale je rychlejší převod řízení a tužší pružiny.

Modernizované Ferrari California mohou zákazníci objednávat v nových odstínech. Součástí rozšířené nabídky jsou dvoubarevná provedení karoserie, třívrstvé laky a barvy připomínající klasická Ferrari. V rámci programu Ferrari Tailor Made je možné vzhled dále upravovat podle individuálních požadavků každého zákazníka.

I nadále se na Californii bude vztahovat program Ferrari Genuine Maintenance, v rámci kterého je hrazena základní údržba auta po dobu sedmi let od data jeho výroby.

Dostupnost modernizované Californie se liší podle jednotlivých trhů. Jako první se však tohoto vylepšeného kupé-kabrioletu dočkají evropští zákazníci.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - Hammunasakra
18. 2. 2012 21:52
Re: je neuvěřitelné
NEuvěřitelné to opradu je. Není to tak dávno co mi špičkové Ferrari 550 Maranello (s motorem V12) přišlo jako "brutální supersport" a dnes je "lážoplážopohodové" nejpomalejší Ferrari - California výkonnější i rychlejší.. ;-)
Avatar - Hammunasakra
18. 2. 2012 21:45
Re: jednoduše
Mám velmi podobný až STEJNÝ názor :yes: ;-)
PS: Ferrari FF mne opravdu "dostalo", a je "naprosto geniální" :yes: :-)
18. 2. 2012 09:36
Re: jednoduše
Určitě to není "klasické" Ferrari. Ale to není ani FF. A bral bych obě dvě, radši, než všechny ostatní:-)
Avatar - beibej
17. 2. 2012 22:10
je neuvěřitelné
jak se zlepšují parametry vozů. Vždyť California modificata má stejné zrychlení jako ikonická F50 :yes:
Avatar - Hammunasakra
17. 2. 2012 10:53
Re: jednoduše
Mám STEJNÝ názor (a "párkrát" jsem jí naživo viděla.. :-)