Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další vyzyvatel Tesly je Ferrari! V Maranellu se vedle SUV plánuje elektromobil

David Bureš
Diskuze (4)
Parametry druhé generace Tesly Roadster veřejnosti vyrazily dech, šéf Ferrari ale tvrdí, že by něco takového v Maranellu zvládli také.

Ferrari dnes zůstává vcelku konzervativní značkou, která se nadále zaměřuje čistě na sportovní automobily, ať už supersporty nebo gran turisma. Do budoucna se to ale změní, protože ani maranellská automobilka se nevyhne SUV. A přijde také elektromobil! Přiznal to šéf značky Sergio Marchionne.

„Uděláme to, protože to musíme udělat,“ prohlásil o elektromobilu Marchionne bez bližších podrobností. Přestože je jeho prohlášení překvapivé, dalo se očekávat, že Ferrari jednou s elektřinou poháněným vozem bude muset přijít. V době přísnějších emisních norem se výrobce ekologicky náročných sportovních aut takovému pohonu nevyhne.

Marchionne zatím neprozradil, kdy bychom se elektrického Ferrari mohly dočkat. Jedná se každopádně o součást budoucích plánů značky, v nichž se počítá i s hybridy. Pokud bychom si ale zaspekulovali, mohlo by jít třeba o nástupce Ferrari LaFerrari. Přechod z hybridního na elektrický pohon u další generace vrcholného modelu značky by byl logický.

Jisté je každopádně to, že i Ferrari bude chtít v oblasti elektromobilů konkurovat Tesle, konkrétně připravované druhé generaci jejího sporťáku Roadster, a to přestože šéf maranellského výrobce tolik respektu k americké automobilce nemá. „Lidé jsou okouzleni tím, co Tesla udělala se svým superautem. Nechci shazovat Elonovu práci, myslím ale, že i my ostatní bychom to zvládli,“ říká Marchionne.

Jako šéf FCA přitom hybridní a elektrické modely tolik nepropaguje, dokonce by se dalo říci, že americko-italský koncern v této oblasti trochu zaspal. Zatímco ostatní výrobce rozšiřují nabídku, třeba avizované plug-in hybridní Maserati zatím nepřišlo, přestože mělo být na trhu už loni. Nyní ale Marchionne už říká, že automobilový svět je na tyto alternativní pohony připraven, a tak se dá očekávat expanze takových vozů i v nabídce FCA.

Elektromobil přitom není to jediné, čím automobilka rozezlí konzervativní zákazníky. Počítá se s SUV, které podle Marchionneho bude nejrychlejším autem tohoto druhu na světě. Přijít má někdy na přelomu let 2019 a 2020.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - maxi!
18. 1. 2018 09:17
Re: Baterkove Ferrari
ano, bol by to zaujimavy pokus - som zvedavy, ze co taka firma dokaze vytiahnut z bateriek! :-!
Avatar - JohnST
18. 1. 2018 00:52
Baterkove Ferrari
No tak nech Ferrari nekeca a nech take auto urobi. Zakaznici sa iste najdu. :-!
Avatar - praděda7
17. 1. 2018 23:54
Paráda!
Tak tohle by ani radar nezaregistroval..........."stealth bomber".......... :-)
Avatar - Stejsn
17. 1. 2018 21:16
Ježišmarj
to je škleb! :-O