Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Ducato, Citroën Jumper a Peugeot Boxer s novou tváří i technikou (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Trojice užitkových modelů italské a francouzský značek se představuje v modernizované podobě.

Spolupráce mezi značkami Fiat, Citroën a Peugeot na vývoji a výrobě lehkých užitkových modelů byla zahájena již v roce 1978 a do dnešních dnů má řadu úspěšných výsledků. K těm nejúspěšnějším patří trojice modelů pojmenovaných Ducato, Jumper a Boxer, jejichž poslední generace byla odhalena na jaře roku 2006.

Nyní se tato trojčata představují v důkladně modernizované podobě, i když například Fiat ji ve svých materiálech uvádí jako novou v pořadí již šestou generaci Ducata. Všechny tři modely ovšem vycházejí z dosavadního provedení, od nějž se v případě exteriéru liší kompletně přepracovanými předními partiemi.

Nový tvar má kapota motoru i přední světlomety, jejichž součástí jsou nově LED pro denní svícení. Na linie kapoty i světlometů navazují nové masky chladiče, které jsou hlavními rozlišovacími znaky všech tří vozů, přičemž Fiat podle verze nabídne její dvě odlišná provedení. Poslední novou a zároveň největší součástí přepracované přídě je třídílný přední nárazník.

V interiéru patří k nejviditelnějším změnám nový přístrojový štít, nová řada autorádií a nové vzory čalounění sedadel. V případě všech autorádií je standardem hands-free s rozhraním Bluetooth a vstupem USB. Na přání bude k dispozici multimediální systém s pětipalcovým dotykovým displejem, navigací a čtením SMS zpráv.


Peugeot i Citroën a Fiat vyzdvihují rozšíření nabídky asistenčních systémů zvyšujících bezpečnost. Mezi tyto systémy patří LAC (Load Adaptive Control), přizpůsobující působení ESP v závislosti na zatížení vozidla a celkovém rozložení hmotnosti. Upraven byl systém ASR a do nabídky asistenčních systémů je zařazen LDWS (Lane Departure Warning System), sledující za pomoci kamery umístěné nad vnitřním zpětným zrcátkem neúmyslné opuštění jízdního pruhu, před nímž varuje pomocí výstražné kontroly na palubní desce a zvukového signálu. Standardem pro minibusy a příplatkovým prvkem výbavy pro dodávky se má stát systém sledování tlaku v pneumatikách TPMS (Tyre Pressure Monitoring System).

K zajištění vyššího komfortu řízení mají přispět systém Hill Start Assist a Grip Control, které pomohou s rozjezdem ve snahu nebo na kluzkém povrchu. K dispozici bude rovněž nový tempomat s omezovačem rychlosti, zadní parkovací asistent a kamera sledující prostor za vozem. Standardem pro nejvýkonnější a nejtěžší varianty má být nový posilovač řízení s variabilním účinkem, který bude pro ostatní verze na přání.

Ohledně pohonných jednotek je prozatím nejsdílnější francouzský koncern PSA, který odhalil kompletní paletu pohonných jednotek, splňujících emisní normu Euro 5. Základ u francouzské značky představuje přeplňovaný vznětový čtyřválec 2.2 HDi FAP 110 s výkonem 81 kW a točivým momentem 250 N.m při 1750 min-1. Následuje stejná pohonná jednotka s označeními FAP 130 a FAP 150, za nimiž se ukrývá výkon 96 kW, resp. 110 kW a točivý moment 320 N.m při 1800 min-1 a 350 N.m při 1750 min-1. V případě motoru 2.2 HDiFAP 130 bude k dispozici i provedení se systémem Stop & Star.


Na vrcholu nabídky motorů u Peugeotu a bezpochyby i Citroënu a Fiatu je motor 3.0 HDi FAP 180 s výkonem 130 kW a točivým momentem 400 N.m při 1400 min-1. Standardem pro všechny motory mají být šestistupňové manuální převodovky.

Fiat v souvislosti s modernizovaným Ducatem kromě výše zmíněných motorů uvádí ještě čtyřválcový turbodiesel 2.0 MultiJet s výkonem 85 kW a točivým momentem 280 N.m ve spojení s pětistupňovou manuální převodovkou.

Stejně jako doposud i po modernizaci bude patřit k přednostem Ducata, Jumperu a Boxeru široká nabídka rozvorů náprav, celkových délek a výšek. Ohledně rozvoru náprav je možné volit ze tří možností, které představují 3,0 m, 3,45 m a 4,04 m. celkové délky jsou čtyři od L1 až po L4, resp. od 4,96 m, přes 5,41 m a 5,99 m až po 6,36 m. celkové výšky jsou tři s označeními H1, H2, H3, což znamená 2,25 m, 2,52 m a 2,76 m.

Nákladový prostor nabízí u dodávkových provedení od 8,0 m3 u L1H1 až po 17,0 m3 u L4H3. Celková přípustná hmotnost modernizovaných trojčat se pohybuje od 3,0 t do 4,0 t.

Nabídka karosářských verzí se ve srovnání se současnými verzemi Ducata, Jumperu a Boxeru prakticky neliší. Vedle čistě dodávkových verzí budou i nadále k dispozici provedení Kombi pro převoz osob i nákladu, čistě osobní verze, minibusy, valníky s kabinami s jedním nebo dvěma páry dveří a šasi s kabinami pro montáž nejrůznějších nástaveb.

V případě Fiatu lze počítat s dodávkami šasi s pohonnými jednotkami a kabinou s otevřenou zadní stěnou nebo zcela bez kabiny pro firmy, zabývající se výrobou obytných automobilů.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
24. 4. 2014 18:12
Re: Fiat
Ke spolupraci značek- je to z 99% Fiat (Fiat prodává auta citroenu a Peugeotu opačně je to u Scuda to je zase Francouz) liší se jen masky/znaky a motorizace
24. 4. 2014 18:12
Re: Fiat
Ke spolupraci značek- je to Fiat (Fiat prodává auta citroenu a Peugeotu opačně je to u Scuda to je zase Francouz) liší se jen masky/znaky a motorizace
24. 4. 2014 18:10
Motory Fiat
Jen pro info veškeré motory v Ducatu jsou Fiat, dříve používaná (ne zrovna dobrá) 2,2 byla Ford, v Ducatu zůstávají motory stejné jen plní vyšší emisní normy takže 2,0 115k a motory 2,3 130k a 150k a 3,0 180k , ty jsou osvědčený z Daily
24. 4. 2014 18:07
Re: Fiat
Scudo se vyrábí ve Francii a Fiorino v Turecku to jen pro doplnění
Avatar - sendador
24. 4. 2014 07:21
Re: Fiat
Mam za to, ze ukonceni spoluprace se mela tykat zavodu Sevel Nord, odkud vyjizdi Scudo a Fiorino, drive Ulysse/Phedra.
V Sevel Sud, kde se delaji Ducata, by snad spoluprace mela zustat zachovana.

Jasne, ze interierove je to Fiat - u Ducata/Jumpera/Boxera to tak bylo vzdy. Naopak Ulysse/Phedra/807/C8 je uvnitr PSA.