Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Uno: Úspěšný Brazilec také se třemi dveřmi

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Brazilské Uno se vyrábí od loňského května s pětidveřovou karoserií. Již několikrát avizované třídveřové provedení přichází nyní.

Až na jediný pár bočních dveří se od svého staršího sourozence nijak výrazně neliší. Ten je v Jižní Americe velmi úspěšný, jen do konce loňského roku registroval Fiat Avtomóveis 100 tisíc objednávek, ať už vyřízených, či nikoliv.

Třídveřové Uno určitě posílí pozice Fiatu na domácím trhu (ano, italský výrobce je brán v největší jihoamerické zemi jako domácí značka). Tam je sice jedničkou a loni zaznamenal rekordní prodeje, jeho celkový podíl ale klesl a meziroční srovnání s rokem 2009 také nebylo zrovna lichotivé. Vozy se vyrábějí v továrně v Betimu.

Standardní Uno je k mání ve výbavách Vivace a Attractive, nechybí ani oplastovaná verze Way, která se sice tváří hodně drsně, ale jde jen o efekt, pohon všech kol pochopitelně chybí, jen světlost je mírně zvýšená. Mladé sportovce potěší varianta Sporting. Ani nabídkou motorů se od pětidveřového Una novinka nijak neliší, k mání jsou dva agregáty objemů 1,0 l/54 kW a 1,4 l/62,5 kW. Oba patří do rodiny Flex, jsou tedy schopny spalovat jak tradiční fosilní palivo, tedy benzin, tak i v Brazílii běžný alkohol.

Třídveřové Uno se začne v Brazílii prodávat ještě tento měsíc. Ač rok 2011 sotva začal, brazilský Fiat jej prezentuje už jako model 2012. Inu, jiný kraj, jiný mrav. Ceny jsou pochopitelně nižší než u pětidveřové verze. Základní Uno Vivace 1,0 Flex stojí 26.490 realů (zhruba 284.600 Kč), nejdražší Sporting 1,4 Flex pak 32.170 realů (asi 345.600 Kč).

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Glaukos
23. 2. 2011 17:27
Re: Fiat
myslím, že Unu konkuruje hlavně Fox - nyní v modernizované podobě :no:
23. 2. 2011 16:38
Re: Fiat
Když jsem loni viděl poprvé fotky nového una, byl to docela šok, protože uno je u mě jedna z největších legend automobilové historie, ale novinka se mi moc nelíbila. Ale teď už jsem si po roce docela zvykl a dá se říct, že se mi nové uno docela líbí. Třídveřák ještě víc. Jsem zvědavý, jestli bude i kombi a roadster. Kéž by. :yes:
23. 2. 2011 15:44
Fiat
Jak mám značku Fiat rád, tak tohle se mi nějak nezamlouvá a ceně už vůbec nerozumím, ovšem netuším, jak je na tom v Brazílii konkurence...