Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford EcoSport: Nástupce Fusionu se představí v Dillí (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
Indické New Delhi Auto Expo 2012 se tento týden stane místem světové premiéry nové generace malého SUV EcoSport s přeplňovaným tříválcem 1,0 EcoBoost pod kapotou.

Ford na indickém autosalonu probíhajícím od 6. do 12. ledna představí druhou generaci modelu EcoSport. Ta naváže na svého předchůdce vyráběného od roku 2004 v Brazílii a nabízeného na trzích Jižní a Střední Ameriky.

Malé SUV se v Indii prozatím představí jako koncept. Novinka stojí na stejné platformě jako Fiesta a podle dostupných informací má podobné rozměry jako pětidveřová verze tohoto modelu. Karoserie nového EcoSportu rozvíjí nový globální design modrého oválu, který byl poprvé prezentován prostřednictvím konceptu Evos na loňském IAA.

Design nového Fordu EcoSport byl navržen v Jižní Americe, ale narozdíl od první generace určené prakticky jen pro jihoamerický trh se má ta druhá stát dalším globálním zástupcem své značky. Vedle asijských trhů a tradiční Jižní Ameriky má zamířit i na severoamerický trh a do Evropy, kde se má v roce 2013 stát nástupcem stále oblíbeného Fusionu.

Skutečnost, že nový EcoSport nepředstavuje druhořadé zboží pro trhy rozvojových zemí Ford podtvrzuje uvedením této novinky s novým přeplňovaným tříválcem 1,0 EcoBoost. Tento motor se tehdy ještě bez bližších informací poprvé objevil v roce 2010 na autosalonu v Pekingu v konceptu Start. Bližší informace byly zveřejněny v loňském roce, kdy Ford rovněž uvedl, že tento motor bude pohánět tři různé modely z nabídky evropského Fordu, jimiž budou Focus, C-MAX a B-MAX.

Nový tříválcem 1,0 EcoBoost, který je v modelu EcoSport spojen s pětistupňovou manuální převodovkou a disponuje výkonem 88 kW (120 k) je nejnovějším přírůstkem do globální řady zážehových jednotek EcoBoost, které v současné době pokrývají spektrum od 1,6 do 3,5 litru. Motory EcoBoost disponují přeplňováním a přímým vstřikováním paliva.

Litinový blok, přímé vstřikování

Přímovstřikový tříválec EcoBoost, vyvinutý Technickým střediskem Ford v britském Duntonu, dostal malé, ale velmi účinné turbodmychadlo. Díky extrémně rychlé odezvě se dokáže prakticky okamžitě roztočit rychlostí bezmála 250.000 min-1. Motor ve variantě 88 kW (120 k) dosahuje nejvyšší točivý moment 170 Nm v širokém rozsahu 1300 až 4500 min-1.

Sběrné potrubí motoru EcoBoost 1,0 l je odlité přímo do hlavy válců; tato jednodílná konstrukce je lehčí a zejména snižuje teplotu výfukových plynů, čímž umožňuje motoru pracovat s optimálním poměrem paliva a vzduchu v širším rozsahu otáček.

Dělená chladicí soustava dovoluje bloku válců zahřát se dříve než hlava válců; rychlejším zahřátím bloku se šetří palivo, zejména v chladném počasí. Na rozdíl od větších motorů EcoBoost má tříválec litinový blok, k jehož zahřátí na provozní teplotu stačí ve srovnání s blokem hliníkovým o padesát procent méně energie.

Energetické nároky agregátu snižuje rovněž inteligentní příslušenství motoru, jako je variabilní kompresor klimatizace nebo olejové čerpadlo s proměnným průtokem, zatímco speciální povrchová úprava mnoha pohyblivých součástí snižuje vnitřní tření v jednotce.

Stejně jako jeho větší sourozenci má i nejmenší EcoBoost proměnné časování ventilů Ti-VCT, které dále zlepšuje dynamiku i hospodárnost. Nová konstrukce nastavovacího mechanismu vačkových hřídelí přinesla rychlejší reakce, které však nejdou na úkor spolehlivosti.

Lepší tříválec?

Projev tříválcového motoru patří k největším nevýhodám radikálního downsizingu, a tak Ford dělal co šlo, aby jeho nejnovější masově vyráběný motor překvapoval pozitivně.

Oba hlavní řemenové pohony agregátu jsou částečně ponořené v oleji. Výsledkem tohoto inovativního uspořádání je tišší a efektivnější chod při provozní spolehlivosti odpovídající pohonu řetězem. Velká péče byla věnována rovněž potlačení přirozených vibrací tříválcového agregátu.

Namísto tradičních vyvažovacích hřídelí, které spotřebovávají část výkonu motoru, se konstruktéři Fordu rozhodli kompenzovat vrozenou nevyváženost tříválce použitím záměrně „nevyváženého“ setrvačníku a řemenice a optimalizovaného uložení agregátu v karoserii. Kvalitu tohoto uspořádání důkladně prověřilo 720.000 testovacích kilometrů, z nichž 360.000 km připadlo na zkoušky spolehlivosti a 10.000 km na ověření environmentálních charakteristik motoru.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
10. 1. 2012 10:17
B max
Predtym pisali ze nastupca fusionu bude Bmax ale ak by to bol taky maly crossover miesto minivanu, nemusel by vyzerat v reale vobec zle ;-)
Avatar - Ada je zase tady
6. 1. 2012 08:07
Zrůda
Fujtajbl! :no: :no: :no:

Do SUV patří diesel a konzervativní hranaté tvary!
5. 1. 2012 11:22
Re: Marketing je silna zbran
:yes:
5. 1. 2012 08:59
Re: Hezké
Tak bych byl rád kdyby tam zůstalo...tedy vzhledově to tam pasuje, ale kvůli ceny (dneska ve standatu máš buď lepící sadu nebo takové to dojezdové hubené kolo a to by vypadalo příšerně) , navíc i váha při zvedání dveří bude m ít svou roli a přeci to jen bude určené spíše pro nežnější polovičky.....a umazat se o špinavé kolo?;) ...tož nevím nevím. Celkově je to moc povedené...už aby tady byl..pro máti tak akurát :yes: :-!
4. 1. 2012 22:19
Re: Marketing je silna zbran
Mě hlavně dostalo to slovo EcoSport ... Pod tím si představím člověka ,který celý život kouká na fotbal v televizi ,hraje všechny díly Fify na PC ,ale v životě neměl balón v ruce. :no: