Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácný Ford Sierra RS500 Cosworth se bude dražit: Víte, jaká je vyvolávací cena?

Tomáš Dusil
Diskuze (3)
Pouhých 500 kusů vzniklo Sierry RS500 Cosworth. Příští měsíc bude jeden z nich dražen na aukci v Silverstone Classic Sale.

Původní Ford Sierra Cosworth vznikl za účelem závodní homologace, která požadovala vyrobit minimálně 5000 identických vozů. Dražená varianta s označením RS500 vznikla poté, co byla tato kvóta splněna ve snaze vůz homologovat v závodech cestovních automobilů skupiny A. Výroba vozu u firmy Aston Martin Tickford byla zahájena v červenci 1987, homologaci auto získalo v srpnu téhož roku.

Na první pohled se od výchozí Sierry Cosworth moc neliší, uvnitř se však ukrývají důležité změny. Ty zahrnují zejména úpravy motoru, a sice zesílený původní blok, větší turbodmychadlo Garrett AiResearch T04 doplněné o rozměrnější chladič stlačeného vzduchu. A dále změněné chlazení, elektroniku motoru a jiné méně významné odlišnosti. Provedenými úpravami se podařilo zvýšit výkon motoru ze 150 na 167 kW. Jeho potenciál však leží až na hranici 400 koní (294 kW). Podvozkově vůz dostal větší brzdy a karoserie obdržela přídavné aerodynamické prvky.

Třicátý osmý kus

Auto, které se bude v příštím měsíci dražit ve Velké Británii, je 38. vyrobeným kusem. Brány výroby opustil v roce 1987, na volný trh se však dostal až o rok později. Do dnešních dnů stihl ujet pouhých 10.840 mil, tedy 17.344 km. Auto má údajně kompletní servisní historii, včetně protokolů z britské technické kontroly (MOT). Pravostranné řízení je samozřejmostí, neboť s levostranným se verze RS500 nikdy nenabízela.

Většina RS500 Cosworth byla oděna do černé barvy, stejně jako vůz v dražbě. Z počtu 500 zhotovených aut bylo 56 lakováno bíle a dalších 52 dostalo modrou barvu. Za kolik se vzácná Sierra nakonec vydraží, se uvidí příští měsíc, vyvolávací cena je ovšem značná - činí 105.000 liber, tedy v přepočtu 3.150.000 korun!

.

Foto: Silverstone Auctions

Tomáš Dusil
Diskuze (3)
Avatar - Stejsn
25. 6. 2018 14:56
Focení
Teda auto za tři mega taky mohli pro focení nechat uvnitř aspoň trochu vyčistit ;-\
Avatar - holden2
25. 6. 2018 08:31
Re: Pomer cena/stav
pokud myslis rez na plastovych nastavcich prahu tak tam urcite neni
Avatar - euro89
25. 6. 2018 06:03
Pomer cena/stav
Cosworth je legenda a za kousek ve stavu 1 by byla vyvolavaci cena asi v poradku. Tahle cerna ale na to uplne nevypada... zapraseny interier muze byt vinou toho zablaceneho dvorku, na kterem ji fotili. Tohle bych si asi pri foceni auta ohlidal... ale z fotek to vypada, ze ma chyceny i prahy korozi. Neni to sice 100% poznat a muze jit i jen o spinu nebo odlesk, ale pokud by to byla koroze, tak by se toho na aute pri podrobnejsim zkoumani naslo urcite vic a pak uz by ta cena byla hodne pres caru. Vetsinou je to tak, ze bud jsou auta v top stavu nebo je na nich naopak dost prace. Malo kdo necha na aute jen jeden ci dva nedostatky.