Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francouzský prezident: Rozhodnutí PSA je neakceptovatelné

David Bureš
Diskuze (136)
François Hollande kritizuje rozhodnutí PSA uzavřít jednu ze svých francouzských továren a omezit výrobu v druhé.

Francouzský prezident François Hollande reaguje na plány koncernu PSA Peugeot-Citroën, které počítají s uzavřením továrny Aulnay u Paříže a propouštěním v dalších továrnách. Koncern v minulosti obdržel ve formě státní podpory čtyři miliardy eur.

„Plán není v současné situaci přijatelný, nebude akceptován,“ prohlásil Hollande ve francouzské veřejnoprávní televizi. Vláda podle něj nebude lhostejná k tomuto rozhodnutí a bude naléhat na změnu tohoto plánu. Vláda rovněž zváží opatření k posílení prodejů automobilů vyráběných zdejšími výrobci.

To generální ředitel PSA Philippe Varin v rozhovoru pro rádio RTL uvedl, že další kolo šrotovného není podle něj řešením. Také je připraven vládě ukázat, že jsou mzdové náklady příliš vysoké.

Odboráři z továrny Aulnay už dříve vyzvali francouzskou vládu, aby zasáhla. Hollande tvrdí, že tento závod může i nadále fungovat jako průmyslový areál. V současnosti je v Aulnay vyráběn Citroën C3.

Hollande do prezidentského úřadu nastoupil v květnu, zvolen byl za Socialistickou stranu. Oznámení o propouštění tak přišlo jen dva měsíce po prezidentských volbách. Už loni na podzim PSA oznámilo, že v rámci plánu na snížení nákladů hodlá v Evropě zrušit zhruba 6.000 pracovních míst.

PSA minulý týden oznámilo, že v roce 2014 uzavře továrnu Aulnay a sníží výrobu v továrně v Rennes. Kvůli tomu má své místo ztratit 8.000 lidí. Koncern chce tímto krokem přizpůsobit výrobní kapacitu svých závodů pro očekávaný vývoj na trhu, také tím reaguje na provozní ztrátu, kterou zaznamenal v první polovině letošního roku. Ta činila 700 milionů eur.

David Bureš
Diskuze (136)
17. 7. 2012 10:57
Re: Řešení
Napadlo tě někdy, že jseš ten pomýlenec třeba i ty? Třeba ta myšlenka, že se výroba přesune někam do Číny a v Evropě zůstane vývoj a high tech výroby je hodna obdivu. To je jako stavět pyramidu od špičky nahoru.Nejseš ty náhodou taky ten finančník, co má zachránit Evropu? Nápady máš podobné. :-)
Avatar - ManInBlack
17. 7. 2012 10:36
Re: Typické
Dluhy se musí splácet, o tom žádná. Ale když přesunou výrobu jinam, kde budou moci víc vydělávat, tak ty dluhy spíš splatí, než když je Vláďa a Stáňa (vláda a strana) přinutí zůstat ve F, kde nakonec zkrachují a o práci přijde daleko víc lidí a dluhy se splatí tak maximálně z prodeje majetku, ale to už bude daleko větší prů..r.
17. 7. 2012 10:08
Re: Jako vždy...
Ten hrobař manažerům PSA hlavně připoměl, že nedávno prozíravě a moudře přijali štědré příspěvky od státu na zachování těch pracovních míst.
17. 7. 2012 10:01
Re: Typické
No jo, ale co s těmi dotacemi z minulosti? Tehdy byly zájmy podniku i populistická gesta v láskyplné shodě, teď někdo na dávné sliby-chyby zapomíná. Mám dojem, že US politici i firmy to během krize řešili nějak líp.
17. 7. 2012 09:47
Re: Jako vždy...
ale celkovy duch diskuze je pomerne jasny. Az na par pomylencu s chronickou ztratou pameti (jinak by nemohli pet ody na socializmus a planovane hospodarstvi) se tu vsichni shodli, ze PSA musi propustit ve Francii, jinak jde definitivne pod vodu a s fenomenem zvanym China se neda nic delat, je naopak nutne se s nima smirit a vyuzit veskere prilezitost na tamnim trhu, dokud to jde.

To je asi tak 1000x proziravejsi a moudrejsi nez kecy toho socialisty, ktery si hraje na fr. prezidenta. Ve skutecnosti to je hrobar a pokud ho nekdo nezastavi, tak Francie speje k reckemu scenari.