Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gemballa zavražděný v JAR byl prý udušen

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Devětadvacetiletý pachatel byl minulý týden odsouzen ve zrychleném řízení z vraždy ke dvacetiletému vězení.

Německý podnikatel Uwe Gemballa zavražděný v Jihoafrické republice byl podle zjištění vyšetřovatelů brutálně udušen. Podle agentury DPA to uvedl jihoafrický nedělník Sunday Times s odvoláním na text obžaloby proti Gemballovu vrahovi. Pachatel, který byl koncem října ve zrychleném řízení odsouzen, zabalil svou oběť do lepicí pásky a sedl si pak Gemballovi na hruď, dokud se ten neudusil.

Podle médií prý byl Němec zapleten do organizovaného zločinu.

"Nepochybně se jedná o jeden z nejnepříjemnějších způsobů smrti," uvedl v listu vědec David Klatzow. Po zhruba 30 sekundách podle něj Gemballa ztratil vědomí, po třech až čtyřech minutách zemřel.

Zločin se prý odehrál v domě, který si pronajal šestatřicetiletý bulharský obchodník Ivan Savov v Edenvale poblíž Johannesburgu méně než 400 metrů od policejní stanice. Savova se listu nepodařilo zkontaktovat. Podle jihoafrického obchodního rejstříku ale řídí dvě společnosti, Proudafrique Trading 95 a Scara Technologies.

Devětadvacetiletý pachatel byl minulý týden odsouzen ve zrychleném řízení z vraždy ke dvacetiletému vězení. Zatčení a proces trvaly 24 hodin.

Případ je ale podle Sunday Times jen špičkou ledovce, pokud jde o vyšetřování organizovaného zločinu v JAR. DPA s odvoláním na nedělník napsala, že bezpečnostní úřady s odsouzeným uzavřely dohodu, aby se dostaly k "větším rybám". Nedělník uvedl, že policie nyní pátrá po těch, kdo Gemballovu vraždu nařídili.

Gemballova mrtvola byla nalezena 28. září. Německý podnikatel s auty zmizel počátkem února krátce po příletu do Johannesburgu. Poslední informací od něj byl telefonát, v němž svou manželku Christine prosil o převod milionu eur.

Podle jihoafrických médií byl Gemballa zapleten do mezinárodního organizovaného zločinu. Údajně využíval vývoz svých automobilů k pašování peněz do zemí jako JAR. Při svých nezákonných aktivitách, které se podle médií soustředily na praní peněz a daňové úniky, prý Gemballa podle dřívějších informací spolupracoval také s českým uprchlým milionářem Radovanem Krejčířem, napsala DPA.

Německý zpravodajský server Stern počátkem října přímo propojil Krejčíře s Gemballovou smrtí. Krejčíř později podezření z účasti na Gemballově smrti odmítl jako fámu. Jihoafrickému deníku Cape Times Krejčíř dříve potvrdil, že zvažoval možnost spolupráce s Gemballou, německý podnikatel prý ale zmizel dříve, než se s ním mohl sejít. V dřívějším rozhovoru pro server tyden.cz prohlásil, že Gemballu viděl jen jednou v roce 1995.

Krejčíř, který je v Česku obviněn z rozsáhlé trestné činnosti, žije v JAR od roku 2007. Jihoafrický soud před dvěma lety rozhodl, že podnikatel nemá být vydán do Česka, odkud v červnu 2005 policii utekl při domovní prohlídce.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)