Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM se kvůli prodeji Opelu propadla do ztráty, PSA se naopak daří

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
Největší americká automobilka General Motors (GM) ve třetím čtvrtletí hospodařila s čistou ztrátou 2,98 miliardy dolarů (64,8 miliardy Kč) po zisku 2,77 miliardy dolarů před rokem.

Hospodaření podniku zasáhly mimořádné náklady 5,4 miliardy dolarů spojené s prodejem ztrátové evropské divize Opel.

Bez zahrnutí jednorázových nákladů nicméně automobilka vykázala zisk 1,94 miliardy dolarů, což bylo 1,32 dolaru na akcii. Překonala tak očekávání analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters očekávali zisk 1,14 dolaru na akcii.

Společnost General Motors letos prodala své ztrátové evropské aktivity francouzské automobilce PSA Group. Ta se díky akvizici stala druhým největším automobilovým koncernem v Evropě za německým konkurentem Volkswagen.

A zároveň díky převzetí Opelu své zisky na rozdíl od GM zvýšila. Francouzská automobilka PSA ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila tržby o 31 procent na 15 miliard eur (zhruba 384 miliard Kč).

Automobilka těžila i z růstu prodeje v Evropě a Latinské Americe, zaznamenala však výrazný pokles odbytu v Číně. Bez zahrnutí značek Opel a Vauxhall činily čtvrtletní tržby PSA 12,2 miliardy eur, upozorňuje list Financial Times.

Společnost PSA se letos dohodla na převzetí ztrátových evropských aktivit americké automobilky General Motors, které zahrnují německou značku Opel i její sesterskou britskou značku Vauxhall. Transakci za 2,2 miliardy eur firma dokončila v srpnu.

PSA se teď snaží vrátit značky Opel a Vauxhall k zisku. Generální ředitel Carlos Tavares v nedávnému rozhovoru s německým listem Die Welt řekl, že výrobní náklady v továrnách Opelu jsou přinejmenším o polovinu vyšší než ve francouzských závodech PSA.

Automobilka již dříve oznámila, že v továrně značky Vauxhall v britském městě Ellesmere Port zruší asi 400 pracovních míst. Vauxhall má v Británii 4500 zaměstnanců, z toho 1800 v Ellesmere Port.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
Avatar - DaewooMaster
31. 10. 2017 14:51
Re: To jsou umělci,
No změnilo, mě (jak už z přezdívky plyne) zase nezajímají ony podle Tebe "pravé" Chevrolety. ;-) "Pravým" Chevroletem pro mě je švýcarský výrobce hodinek, ne jeho syn - imigrant. BTW Malibu 8. generace nebyl zrovna typicky korejec, myslím....
Avatar - DaewooMaster
31. 10. 2017 14:41
Re: To jsou umělci,
Číst přece umím, proto jsem napsal, že 2 česká sróčka, co prodávají i jiné značky, nepovažuji za oficiální zastoupení značky. Podobným způsobem se tu prodávají např. i novodobé žigulíky, přesto si nikdo netroufne tvrdit, že tu má VAZ oficiální zastoupení.
Avatar - Barrichello
27. 10. 2017 14:05
Re: Hlavně
Výroba v Austrálii je nerentabilní no.... bohužel. Ale značka jako taková nekončí
Avatar - Blue Sun
27. 10. 2017 07:14
Re: Hlavně
Takže vlastně zbavují...
Avatar - Barrichello
26. 10. 2017 18:31
Re: To jsou umělci,
ono se v podstatě nic nezměnilo. Za doby kdy tu působili s více modely byly totiž jediné dva pravé Chevrolety HHR a Corvette a později Camaro a Corvette.

V Rusku maj navíc ještě Tahoe, tam se prodávaj tedy modely 3. Vše přes ofiko GM Europe spolu s Cadillacem.