Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Godsil Manhattan: Chystá se šestnáctiválcové super-kupé

Michal Fokt
Diskuze (3)
V Americe se rodí luxusní kupé, které bude počtem válců svého motoru konkurovat připravovanému Bugatti Chiron. A to je pochopitelně výzva. Pro oba...

O projektu Godsil Manhattan už se začalo hovořit před dvěma roky, od té doby ale nepadlo o firmě Godsil Motorcars, plánující postavit superkupé s vlastním šestnáctiválcem, ani slovo, vlastně se na něj spíš zapomnělo. Ale nápad nevyšel do ztracena, Jason Godsil, zakladatel firmy, dával dohromady tým techniků a dodavatelů, byl vytvořen design dvoudveřového, čtyřmístného vozu, registrováno označení Manhattan V16 a začal vývoj samotného šestnáctiválcového motoru, spalujícího asi poněkud překvapivě CNG.

Vývoj motoru vede Stephen Chue, bývalý šéf firmy Katech, jenž v minulosti pracoval mimo jiné na vývoji závodních motorů po Corvette C5R a C6R, Cadillac LMP a GT a Chevy IRL, ale i pohonných jednotek pro produkční modely - Ecotec II, Cadillac LSA a Corvette LS7 a LS9. Vůz samotný bude zřejmě vznikat u Panoz Auto Development ale to je ještě hudba poměrně vzdálené budoucnosti.

Jakmile bude hotov motor (jako že ještě není), ještě dobrých deset měsíců bude trvat vývoj prototypu a od něj k hotovému autu se všemi certifikacemi to bude trvat ještě tři až čtyři roky, kde jsou ty časy, kdy v USA mohlo na silnice kdeco, nyní jsou požadavky úřadů vysoké... a velmi drahé. Může se tedy klidně stát, že tu vůz bude až v roce 2020 nebo později. Vývoj financuje společnost Exotica Motorsport, patřící též Godsilovi, zabývající se úpravou a vývojem dílů pro exotické supersporty.

Stejně tak, jako se netroškaří na počtu válců, ani kupé samotné nebude žádný drobek. Měli bychom počítat s tím, že bude někde na půl cesty mezi Phantomem Coupe a Wraithem a stát bude možná ještě víc... Otázkou tak zůstává, jestli těch šestnáct válců nakonec není málo... ;-)

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - Barry Lyndon
19. 1. 2016 14:47
pro šestnáctiválec bude nutné vyvinout vypínání tří čtvrtin
zbývá otázka, zda čtyři válce utáhnou zbylých dvanáct válců.
19. 1. 2016 14:24
Ano
Obrovské GT s dlouhatánskou přední kapotou. To je pro mě nejušlechtilejší auto. :yes:
Avatar - Magister
19. 1. 2016 12:41
poezie
To je krása. Divím se, že ekofašistům v Evropě nevadí i obrázek takového skvostu!