Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Goodyear: Pneumatiky ze sójových bobů

Aleš Jungmann
Diskuze (11)
Nižší závislostí na ropě by se už brzy mohl pochlubit pneumatikářský gigant Goodyear.

Výzkumné oddělení společnosti Goodyear přišlo s vlastní metodou náhrady ropných produktů, používaných při výrobě pneumatik. Při produkci pneumatik bude v budoucnu využívat sójový olej.

Nejvíce oleje, tradiční cestou získávaného z ropy, je potřeba na výrobu běhounu. Goodyear umí použít stoprocentní sójový olej, který má navíc potenciál zlepšit životnost pneumatiky. Výzkumníci očekávají, že při správně zvládnuté technologii by se průměrný nájezd mohl zvýšit až o deset procent.

Sójový olej se navíc velmi dobře mísí se silikou, klíčovou složkou zajišťující dobré vlastnosti moderních směsí. Tím se ušetří i při výrobě, ta totiž bude méně energeticky náročná. Nahrazením ropy sójou by snížilo roční potřebu Goodyearu o sedm milionů barelů ropy, potřebu společnosti by pokrylo asi 45 tisíc hektarů sóji. Jen v USA je ročně sklizeno přes 30 milionů hektarů sóji. Jinak řečeno: pneumatiky ze sóji jistě nepovedou k hladovění národů.

Prototypy, vyrobené v závodě v Oklahomě, nyní opustí laboratoř a budou v příštích měsících intenzivně testovány v běžném provozu. Pokud vše půjde tak, jak má, měli bychom pneumatiky se sójovým olejem nakupovat už v roce 2015.

Goodyear není prvním výrobcem, snažícím se snížit svou závislost na ropě. Japonská Yokohama již několik let používá při výrobě pneumatik olej vyrobený ze slupek pomerančů.

Aleš Jungmann
Diskuze (11)
29. 7. 2012 22:42
Re: Taká sprostosť...
Asi před deseti lety spočítali, že Země zvládne trvale podporovat zhruba 120 milionů lidí. Samozřejmě, s vyšší technologickou úrovní tohle číslo poroste. I kdybychom se nároky vrátili do doby kamenné, 7 miliard je prostě moc. Jsme hluboko za bodem rovnováhy a plnost žaludku světové populace na tom nic nezmění. Vem si, že bys musel zabít 98% populace, aby ses vůbec přiblížil tomu odhadovanému limitu, to je 49 lidí z 50. Tomu říkám dramatická redukce. Pravda, je to velmi hrubý odhad, protože máme velmi omezené chápání přírody. Existují i opačné přístupy, tedy odhady, jaká plocha je potřeba pro podporu jednoho člověka. A tahle čísla nevypadají o nic lépe. Kdyby si dnes celý svět žil na úrovni, na kterou jsou zvyklí například v USA, tak potřebujeme našich modrých planetek pět. A to jen pro lidi.

Podívej se někdy na populace volně žijících zvířat. Pak ti nebude sedm miliard připadat jako normální.
29. 7. 2012 21:04
Re: Taká sprostosť...
Možno nie je nutná redukcia populácie homo sapiens - stačilo by zredukovať nenažranosť istej časti tej populácie... ;-)
29. 7. 2012 20:31
Re: Taká sprostosť...
Problém je přelidněnost planety. I kdyby hlad nebyl, na planetě není dostatek místa, aby rostlinou cestou nahradili ropu. I takhle brzy vymýtíme veškeré zbytky divoké přírody a poslední kusy divokých zvířat. Zůstane jen pár parků. Matematické modely ukazují, že stabilita planety roste s rozmanitostí. Takže akorát kráčíme do pekel. Například pozorované globální oteplování může být z části zapříčiněno změnou skladby bioty (fauny a flóry). Aktuálně jiné komplexní řešení problémů našeho prostředí kromě dramatické redukce populace homo sapiens neznáme.
29. 7. 2012 17:47
Re: Taká sprostosť...
Nezmýlil som sa. Si totálny * - na rozdiel od ľudí z tých "třetích zemí" si len ľudský odpad a nemáš medzi civilizovanými ľuďmi čo robiť.
29. 7. 2012 17:45
Re: Taká sprostosť...
Ľudia sú proste chamtiví a bezohľadní. Peniaze vždy boli a asi aj budú nad všetkým.