Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GyroCycle je motorka, která sama udrží rovnováhu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Thrustcycle Enterprises LLC se věnuje vývoji motocyklu schopného díky vlastnímu gyroskopickému systému udržovat rovnováhu i bez jezdce a nebojí se světu ukázat svůj vývojový prototyp.

Za vznikem společnosti s názvem Thrustcycle Enterprises LLC a sídlem v Honolulu stojí skupina nadšenců, v jejímž čele stojí pánové David Ryker a Clyde Igarashi. První z této dvojice již v první polovině devadesátých let testoval svůj prototyp Gyro Hawk, který uměl udržet rovnováhu a měl uzavřenou kabinu.

GyroCycle, na němž v současnosti u Thrustcycle Enterprises LLC pracují, má představovat moderní dopravní prostředek, který má být realizací snu o sériové produkci gyroskopického vozidla řady konstruktérů.

V současnosti probíhá ve Wilsonville v Oregonu testování prototypu pojmenovaného Bumble Bee, jehož přední kolo, vidlice, světlomet, větrný štítek a část kapotáže silně připomínají silniční čtyřválcové Kawasaki GPZ a GPX z druhé poloviny osmdesátých let.

Sériový GyroCycle má ovšem od tohoto prototyp převzít pouze jeho gyroskopický systém a má být nabízen ve dvou provedeních. První z nich představuje stroj, který lze označit za futuristický skútr, zatímco druhý se s uzavřenou karoserií zařadí mezi kabinové motocykly, tzv. dálníky.

Thrustcycle Enterprises LLC prozatím neuvádí žádné informace o pohonných jednotkách svých plánovaných strojů, ale chce se stát první společností, která uvede na trh plně funkční gyroskopický motocykl s cenou okolo 20.000 amerických dolarů (zhruba 510.000 Kč). Prvních strojů z úvodní limitované edice se máme údajně dočkat do konce roku 2017.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)