Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson zvýšil čtvrtletní zisk, navzdory Trumpově kritice

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil čistý zisk o dvě třetiny na 113,9 milionu dolarů (téměř tři miliardy Kč). Oznámila to firma.

Růstu zisku nezabránila ani ostrá kritika podniku ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prodej motocyklů Harley-Davidson ve Spojených státech nicméně výrazně klesl.

Trumpa rozhořčil plán společnosti přesunout kvůli novým clům část výroby do zahraničí. Prezident firmu opakovaně kritizoval a podpořil dokonce bojkot jejích motocyklů. "Mnoho majitelů motocyklů Harley-Davidson plánuje podnik bojkotovat, pokud se výroba přesune do zahraničí. Skvělé!" napsal v srpnu na svém twitterovém účtu.

Maloobchodní prodej motocyklů Harley-Davidson ve Spojených státech ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o více než 13 procent, zatímco prodej v zahraničí se zvýšil téměř o tři procenta. Firma se nyní na domácím trhu potýká s negativními důsledky demografického vývoje - její tradiční zákazníci stárnou a snahy o přilákání nových a mladých motorkářů zatím nepřinesly kýžené výsledky, uvedla agentura Reuters.

Akcie společnosti Harley-Davidson od začátku letošního roku ztrácejí kolem 30 procent. Akcie většiny amerických výrobních podniků jsou letos pod tlakem kvůli rostoucím nákladům a obchodním neshodám mezi Spojenými státy a Čínou.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)