Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hennessey Venom F5: Hyperauto z Texasu si troufne na chiron

Michal Fokt
Diskuze (0)
Firma Hennessey nás začíná připravovat na příchod nejsilnějšího automobilového tornáda, které má sfouknout i Bugatti Chiron.

Možná to tak nevypadalo, ale mezi výrobci automobilů z Francie a Texasu už řadu let zuří válka. Všeobecně se považuje za nejrychlejší produkční auto planety Bugatti Veyron, ale (tak trochu, možná, ještě...) na bázi Lotusu Exige postavený Hennessey Venom GT dosáhl neoficiálně rychlejšího času (435 km/h) než veyron (432 km/h). Bugatti se ovšem tváří, že nic jako venom neexistuje a je také otázkou ta "produkčnost" amerického supersportu, už jen pro zápis do guinnessovky je potřeba vyrobit alespoň třicet aut, venomů však vzniklo pouze šestnáct.

Nástupce veyronu s názvem Chiron se o řádné rekordy zatím nepokoušel a dost možná ani nepokusí, Bugatti už to dost možná v tuto chvíli už nemá zapotřebí, v USA se ale i přesto zbrojí. Venom GT skončil a vystřídá jej úplně nový hypersport. Mnoho se o něm zatím neví. Bude se ale určitě jmenovat F5, což je maximální hodnota ničivé síly tornáda podle Fujitovy stupnice. A na rozdíl od předešlých kreací bude prý postaven kompletně v režii firmy Hennessey, bez "outsourcingu" od Lotusu či jiných značek.

Hennessey dokonce kvůli F5 založil novou divizi Hennessey Special Vehicles a auto už zřejmě bude před dokončením, protože nyní máme k dispozici první teaserové snímky, byť samozřejmě mohou být počítačové. Jenže už jen fakt, že firma z Texasu s informací přichází, naznačuje, že by mohlo dojít k odhalení už brzy.

Michal Fokt
Diskuze (0)