Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Henrik Fisker chce zachránit Fisker Automotive s miliardářem z Hong Kongu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zakladatel společnosti Fisker Automotive se chce vrátit do čela své krachující společnosti. Za tímto účelem hledá nové spojence a jeden z nich je z Hong Kongu.

Od loňského prosince hledá Fisker Automotive investory, kteří by jí pomohli s financemi. Výroba přitom stojí od srpna loňského roku a samotný zakladatel Henrik Fisker opustil vedení firmy letos v březnu.

Podle informací z neoficiálních zdrojů mají zájem o Fisker Automotive některé čínské společnosti a mezi nimi i Dongfeng Motor. Převzít krachující automobilku chce údajně i bývalý šéf GM Bob Lutz spřízněný s firmou VL Automotive. Ta mimochodem v letošním roce představila svou vlastní verzi Fiskeru Karma, jejíž hybridní pohonný systém nahradila konveční technika z Chevroletu Corvette.

Do boje o převzetí Fisker Automotive se má nyní podle zpráv agentury Reuters vrátit i Henrik Fisker. Ten má na záchraně společnosti, kterou zakládal před téměř šesti lety, spolupracovat se skupinou investorů.

Jedním z nich má být i miliardář Richard Li z Hong Kongu, který chce spolu s Fiskerem nabídnout americkému ministerstvu energetiky odkoupení nesplacené části úvěru ve výši 171 milionů amerických dolarů za 25 až 30 milionů dolarů. Tímto krokem by mohla být společnost Fisker Automotive zachráněna před bankrotem a zároveň pracovat na splacení dluhů věřitelům.

Podle agentury Reuters má být v současnosti právě toto řešení z pohledu amerického ministerstva energetiky nejlepší a Henrik Fisker má mít s podporou Richarda Li velkou šanci na převzetí kontroly nad svou bývalou automobilkou.

Fisker Automotive získala od daňových poplatníků a investorů za necelých šest let zhruba 1,3 miliardy dolarů, z toho od vlády úvěr 529 milionů dolarů, z něhož stihla vyčerpat okolo 192 milionů USD, z nichž bylo již 22 milionů dolarů zabaveno z účtů firmy.

Vládní podpora byla určena k obnovení výroby v uzavřeném závodě společnosti General Motors ve státě Delaware. K tomu ale nikdy nedošlo a místo toho vyráběl Fisker Karmu ve Finsku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)