Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Henry Royce se narodil před 150 lety

David Bureš
Diskuze (3)
Sám sebe skromně označoval za mechanika. Jeho filozofií byla snaha o dokonalost. I těmito dvěma větami by se dal charakterizovat jeden ze zakladatelů automobilky Rolls-Royce.

Tento týden automobilka Rolls-Royce slaví 150 od narození jednoho ze svých zakladatelů – Sira Fredericka Henryho Royce. Tento inženýr a designér se narodil 27. března 1863.

Royce byl nejmladší z pěti dětí. Lidé jej charakterizovali jako přirozeného podnikatele. Už ve svých jednadvaceti letech založil Royce v Manchesteru se svým přítelem Ernstem Claremontem vlastní podnik F.H. Royce and Co. Firma se zabývala výrobou malých elektrických součástí jako dveřní zvonky, vypínače, měřicí zařízení a dynama. Na konci 19. století se firma přejmenovala na Royce Ltd., kdy už vyráběla elektromotory a elektrické jeřáby

Anglický inženýr a designér se zaměřoval primárně na tvorbu toho nejlepšího, a to za použití těch nejlepších materiálů a nejlepších řemeslníků. Sám Royce na toto téma kdysi prohlásil: „Usilujte o dokonalost ve všem, co děláte. Vezměte to nejlepší, co existuje, a udělejte to lépe. Když to neexistuje, navrhněte to.“

Tímto heslem se řídila (a dodnes řídí) také automobilka Rolls-Royce. Tu Royce založil spolu s milovníkem motorismu a letectví Charlesem Rollsem v roce 1904.

K výrobě aut se Royce dostal již předtím. Upravil si totiž svůj automobil francouzské značky Decauville. Dva upravené vozy tento Brit dokonce prodal, díky jednomu z jejich majitelů – Henrymu Edmundsovi – se následně Royce seznámil s Rollsem.

Již úprava dvouválcového Decauville dokazuje Royceův cit k detailu a důraz na perfektní kvalitu. Roycovi totiž na voze vadil nespolehlivý elektrický systém, velké vibrace a nepravidelný chod motoru, což mimochodem byly typické projevy tehdejších automobilů.

Na tyto slabé stránky se zaměřila i nová automobilová značka. Vozy Rolls-Royce se tak už od počátků chlubily nadstandardní úrovní techniky a skvělým řemeslným zpracováním. A z této cesty britská automobilka dosud nikdy nesešla.

David Bureš
Diskuze (3)
28. 3. 2013 20:53
Chybí mi.............
......... mezi předposlední větou a poslední větou ještě minimálně 6-7 odstavců informací.

Pak dobrý.
Avatar - vabis
28. 3. 2013 15:55
bejvávalo
Člověk z jiné doby ;-\ Dneska by se pro většinu automobilek (vč dražších) hodilo spíše: " vezmi to nejlevnější z nejlevnějšího a pořádně to ošul, když to neprodáš, udělej tomu reklamu" . Vlastnictví BMW ve své době by primárně nevadilo, něco to přineslo ne že ne ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
28. 3. 2013 12:36
Henry
To si ještě nevěděl, že v Mnichově založí BMW... >:-[]