Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Avancier a Acura CDX: Honda v Číně zbrojí

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Honda přivezla do Pekingu dvě významné novinky. Jsou sice určeny pouze pro čínský trh, ale za pozornost stojí.

Honda přivezla loni do Šanghaje crossover Concept D. Po roce se proměnil v sériový model Avancier. Základní linky studie produkčnímu vozu zůstaly, nejmarkantnější je absence bočního prolisu na dveřích kolem klik. Ty koncept navíc ani neměl. Vůz, který zamíří k zákazníkům, vypadá o něco lépe, byť na výhru v soutěži krásy to není. Zůstaly vystouplé blatníky i prahy, zkrátka optické svaly. Design masky je povědomý i nám, Evropanům.

Označení Avancier se vrací po delší době, nesl jej kříženec, kombík se zvýšenou střechou z let 1999-2003. 4,8 m dlouhé, 1,81 m široké a 1,55 m vysoké auto bylo postaveno na základě Accordu, dodávalo se s motory VTEC: čtyřválcem 2,3 l a V6 3,0 l. Ekvivalent Renaultu Vel Satis a Opelu Signum však neopustil ostrovní císařství a ani tam se příliš komerčně nechytl, proto se vyráběl jen čtyři roky...

Nový Avancier je tedy určen pouze pro Čínu. I tam už se prosazují moderní zážehové turbomotory,

SUV dostalo do vínku dvoulitr. V Pekingu se vlastně odehrála spíše výstavní předpremiéra, výrobce je na technické detaily skoupý, tohle je jediné číslo, které zatím uvedl. Zbytek uvolní postupně do konce roku, než se auto dostane k zákazníkům. Na fotkách představil vyšperkovanou verzi s kompletní diodovou optikou, velkou dotykovou obrazovkou, koženými sedačkami a třízónovou klimatizací. Pasažéři vzadu si jistě na nedostatek místa stěžovat nebudou, obzvláště ne drobní Číňané.

Acura vytvořená v roce 1986 Hondou jako sportovně luxusní divize pro Severní Ameriku za tři dekády expandovala, vozy této značky se prodávají i v Hongkongu, Mexiku, Číně, Rusku a Kuvajtu. Crossover CDX bude ale první, který hodlá značka se stylizovaným A v kruhu v nejlidnatější zemi světa rovněž vyrábět. Slaví tam zároveň dekádu svého působení, takže je takovým dárkem k výročí.

Na autě zaujme obří chromem orámovaná mřížka chladiče s opravdu velkým logem, podobná byla vidět na studii sportovního sedanu Precision Concept letos v Detroitu. Velká přední světla dostala do spodní části vlnku, zadní jsou tvarována přece jen trochu usedleji. I CDX vypadá svalnatě a spodní hrana bočních oken stoupá směrem dozadu opravdu dramaticky. Jde o poměrně kompaktní crossover, měří pouze 4,49 m. Stylisticky trochu navazuje i na nám dobře známou Hondu HR-V, ale to je o skoro 20 cm kratší... Technicky z ní však vychází, sdílí stejnou platformu. Konkurence je jasná: podobně velká se čtyřmi kruhy a modrobílým logem, tedy Audi Q3 a BMW X1.

Nelze se divit pohonné jednotce, malému turbodmychadlem přeplňovanému zážehovému čtyřválci 1,5 l s výkonem 134 kW. Točivý moment až 240 N.m dostala na starosti osmistupňová dvouspojková převodovka, počítá se také kromě předního i s pohonem obou náprav.

CDX se bude vyrábět pouze v Číně, v továrně společnosti Guangqi Honda Automobile v Ceng-čchengu (Kanton). Místní klienti si mohou vůz pořídit od července letošního roku. Cenové rozmezí bylo stanoveno na 250-300 tisíc jüanů, tedy v přepočtu na koruny od 922 tisíc do 1,107 milionu. Pro drtivou většinu obyvatel této země nedostupné zboží.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)

Doporučujeme

27. 4. 2016 10:30
Re: Hčko
Já myslím, že je není tak podstatné jestli Acura v Evropě je nebo není. Podstatné je jestli má auta, která by se tady dala prodávat. Poslední 2 generace Accordu byly Acury TSX podobně jako poslední Legend a obojí Honda zařízla :-(
Avatar - TeeJay
26. 4. 2016 17:18
Hčko
Honda i Acura jdou, zdá se, do sebe. Začínají držet korporátní look a designérský směr je z mého pohledu v pořádku. Tedy Acura už jede v brand looku delší dobu, ale ten design stál za bačkoru, snad s výjimkou TLX.

Mrzí mě, že tu Acura není, ale když vidím, jak se v tom v Evropě plácá Infiniti, je to asi dobře. Tím spíš by měl Honda přitlačit na svou původně zamýšlenou strategii subprémiové značky, té by nějaká Acura v nabídce určitě pomohla. Ani ten Avancier by nemusel být úplně zlý, je docela trendy. :yes:
Avatar - TeeJay
26. 4. 2016 17:14
Re: Ze
Jestli to nebude tím, že Toyoty zezadu teď dost často vypadají jako Hondy...
Avatar - Hittman
26. 4. 2016 16:06
Ze
zadu jako Toyota...