Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Fit EV: Sériový elektrojazz přijde do dvou let

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Honda přivezla do Los Angeles koncept elektromobilu na bázi malého modelu Fit. Sériová výroba se rozběhne v roce 2012.

Americký (respektive japonský) model Fit známe my Evropané jako Jazz a je poněkud atypickým představitelem třídy malých vozů, neboť svou výškou a variabilitou interiéru zasahuje do kategorie malých MPV.

Také elektrická verze si zachovala pětimístnou obsaditelnost. Elektromotor pochází z FCX Clarity, je však napájen nikoli palivovými články, nýbrž lithium-iontovými bateriemi. Ty by měly zaručit dojezd až 160 km. Nabití akumulátorů na plnou kapacitu trvá při použití standardní americké elektrické zásuvky se 120 V méně než 12 hodin, dvojnásobně silná síť jej zkrátí na polovinu. Fit EV se přitom rozjede na 145 km/h. Další údaje automobilka tají. Systém tří jízdních režimů byl převzat z hybridního kupé CR-Z, nabízí volby Econ, Normal a Sport, které se vybírají tlačítky pod volantem. Při ekonomickém stylu jízdy se akční rádius oproti sportovnímu prodlouží asi o čtvrtinu.

Vozidlo je vybaveno také několika interaktivních systémů, které řidiči pomáhají k tomu, aby na jedno nabití ujel co nejvíce.

Jeden displej mu například říká, kdy má vypnout klimatizaci a další systémy. Potenciální majitel je také se svým vozem neustále tak říkajíc v kontaktu pomocí smartphonu, přenosného počítače, nebo dálkového ovládání. I když v autě nesedí, může sledovat stav baterií, zahájit jejich nabíjení, či znovu aktivovat klimatizaci. Mobilní aplikace pak poskytují například nepřetržitou firemní asistenci.

Sériový Fit EV bude mít zabudovanou satelitní navigací, která najde nejbližší dobíjecí stanici. Její prototyp Honda v L.A. rovněž vystavuje. Stačí displeji ukázat patřičnou kartu, připojit konektor a celá akce může začít.

Koncept z Los Angeles je lakován v perlové modři a má pětipaprsková litá kola s modrými středy. Všechny vnější světlomety jsou z LED diod, ty přední jsou spojeny chromovaným pásem. Lehce byla optimalizována aerodynamika. Vnitřní prostor je čalouněn biotkaninou.

Honda neplánuje uvedení elektrické verze Fitu (respektive Jazzu) na starém kontinentu, je určena jen pro Severní Ameriku a domácí zemi Hondy, Japonsko. Na Dálném východě se bude prodávat také plug-in hybrid, kterého bychom se mohli dočkat za dva roky i my.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)