Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai představuje nového asistenta. Díky němu nezapomenete děti v autě

David Bureš
Diskuze (18)
Nový systém ohlídá, zda po zamčení automobilu nezůstali na zadních sedadlech nějací pasažéři. Má předejít zamčení dítěte ve voze za horkého počasí.

Naprostá většina výrobců zdůrazňuje bezpečnost svých modelů, což je patrné i na stále širší nabídce různých bezpečnostních systémů. Značka Hyundai nyní přichází se systémem nazvaným Rear Occupant Alert (Upozornění na osoby vzadu), který ohlídá, zda po zamčení automobilu nezůstalo uvnitř třeba dítě.

Systém má předejít tomu, že na zadních sedadlech necháte dítě (nebo třeba psa), když je venku horko. Jen v USA od roku 1994 zemřelo v zamčených vozech více než 800 dětí, a to následkem přehřátí organismu. V 55 % případů přitom rodiče nevěděli, že dítě v automobilu zůstalo.

Video se připravuje ...

Systém Rear Occupant Alert takové situaci předejde tím, že pomocí ultrazvukových čidel sleduje pohyb na zadních sedadlech. Jakmile takový pohyb zaznamená, upozorní řidiče při vypnutí zapalování na to, že uvnitř stále někdo je, a to pomocí zprávy zobrazené na přístrojovém štítě.

Pokud řidič nereaguje a na zadních sedadlech někdo stále zůstává i po zamčení vozidla, automobil zatroubí a zabliká varovnými světly. Když ani poté šofér nic nedělá, je mu pomocí systému Blue Link posláno upozornění na mobilní telefon.

Hyundai systém v tuto chvíli zavádí na americkém trhu, v modelech značky se objeví počínaje modelovým rokem 2019. Podobně jako jiné bezpečnostní systémy lze i Rear Occupant Alert vypnout, a to pro případ, že dítě necháváte v autě schválně, když je to právě bezpečné. Třeba když dorazíte domů a necháte ho v autě dospat...

Korejská značka přitom není první, která takový systém uvádí na trh. Ve Spojených státech už podobné systémy využívají vybrané modely koncernu GM, takový asistent na tamějším trhu postupně zavádí také Nissan. Oba tito pomocníci však na rozdíl od Hyundaie fungují pomocí čidel ve dveřích, když sledují, zda se zadní dveře otevřely a zavřely před jízdou i po ní. Podle toho usoudí, zda dovnitř někdo nastoupil, a pokud už nevystoupí, upozorní řidiče.

David Bureš
Diskuze (18)
Avatar - wakantanka
5. 10. 2017 15:37
Re: Další nesmyslný asistent
Neviem ako ty, ale ja mojich prckov tiez nechavam dospat a pritom tam ostavam s nimi alebo pri aute.
Avatar - wakantanka
5. 10. 2017 15:35
Re: Další nesmyslný asistent
Opice za volantom jazdia autami vsetkych znaciek bez rozdielu. :-)
5. 10. 2017 14:31
Re: Osprostievame
veď o to ide, že z nejakého dôvodu sa neurobí niečo, čo sa má... Ono sa dobre medituje v pokoji pri kompe, ale v reále sa to nejako zomelie, rýchlo hento, rýchlo tamto a je to. Aj nedávno na sk jeden chlapík takto prišiel o dcérku, žiadny vagabund, žiadny asociál. Napokon onedlho potom, ako odišla ona, odišiel aj on. To tiež nebol prípad nezodpovednosti, ale osudového nešťastia.
5. 10. 2017 13:59
Re: Osprostievame
Takovej chlapík by měl mít pracovní kalendář a do něj si má přidat, že má zavést děcko do jeslí. To pak vezme zcela automaticky navigace a u jeslí mu to už dojde...
5. 10. 2017 13:57
Re: Další nesmyslný asistent
Proto by ten asistent měl zapnout větrák, aby se dovnitř hnal vzduch, případně klimatizaci, aby bylo teplo/zima. Nic víc nic míň. Ale dítě nechávám v autě docela často a zcela vědomě! Ono v autě totiž může zůstat třeba i pes.