Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai pro virtuální i skutečné závodníky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Hyundai ve spolupráci s Gran Turismo 6 představuje koncept N 2025 Vision Gran Turismo, který míří do světa virtuálních závodů, zatímco pro ty skutečné je připraveno i20 WRC.

Hyundai v případě svého konceptu N 2025 Vision Gran Turismo podobně jako řada jiných automobilek nejprve vypustilo několik ochutnávek v podobě detailních záběrů a nyní u příležitosti autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem jej představuje v celé kráse.

Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo poslouží k propagaci samotné značky i její sportovní divize N. Linie konceptu nezapřou jistou inspiraci současným speciály pro vytrvalostní okruhové závody, což se ovšem nedá říci o technice pohonného systému.

Základem vozu má být monokok z uhlíkových vláken vyztuženými plasty (CFRP), který má zásadní podíl na celkové hmotnosti 972 kg. K pohonu pak slouží systém s vodíkovými palivovými články a čtveřicí elektromotorů v kolech. Vůz pak disponuje výkonem až 650 kW (871 k).

Vedle futuristického pohonného systému má pak Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo vynikat i propracovanou aerodynamikou. Několik řešení bylo převzato z leteckého průmyslu.

Kromě svého příspěvku do světa virtuální reality přivezl Hyundai také zástupce svých skutečných závodních aktivit v podobě i20 WRC s karoserií nové generace. Novinka je v současnosti důkladně testována, aby se poprvé postavila na start ostré soutěže při Rally Monte Carlo v lednu 2016.

Pozornost pak bezpochyby přitáhne i závodní bob pro korejský národní bobový tým, na jehož vývoji se divize Hyundai N podílela a přispěla především při testování aerodynamickém tunelu a zpracování uhlíkovými vlákny vyztuženého plasty (CFRP), z nějž je tělo bobu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)