Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti Emerg-E: Elektrický supersport vyzrazen

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Po několika detailních záběrech, zveřejnění jména a úniku nákresů z patentového úřadu jsou zde první fotografie odhalující exteriér i interiér konceptu pro Ženevu.

O projektu, který bude mít světovou výstavní premiéru na autosalonu v Ženevě, začali v Inifiniti nahlas hovořit již na podzim loňského roku. Veřejnosti byly nabídnuty náhledy na detaily, tehdy ještě bezejmenného konceptu.

Začátkem února Infiniti oficiálně zveřejnilo jméno Emerg-E, v polovině stejného měsíce došlo k úniku nákresů z patentového úřadu a nyní na konci měsíce je zde první série fotografiích. Na nich je kompletně představen design karoserie dvoumístného supersportu s motorem uprostřed i jeho interiér.

Vzhled automobil je dán jeho konfigurací – uprostřed uloženým motorem, kabina je tak posunuta vpřed. Příď Emerg-E se pak lehce podobá Infiniti G. Tvary masky chladiče ale připomínají nové Lexusy, bokům auta dominují dvě ostře řezané linky. Dvoumístný interiér působí sportovně a tento dojem vyvolávají především sedadla spolu s tvary palubní desky a středovou konzolou stoupající od sedadel k přístrojovému štítu.

Automobilka zatím stále nevyvrátila, ale ani nepotvrdila, zda se Emerg-E bude v budoucnu sériově vyrábět, nebo zda se jeho prodej neplánuje.

Emerg-E je prvním Infiniti s motorem umístěným uprostřed, poháněná mají být jeho zadní kola. Již dříve Infiniti uvedlo, že automobil má produkovat nízké emise při jízdě mimo město a nulové místní emise při jízdě ve městě. Emerg-E tak použije takzvaný rozšiřovač dojezdu, kterým kterým má být kompresorem přeplňovaný zážehový motor o objemu 1,2 litru, což je s největší pravděpodobností identická jako jednotka jako pod kapotou Nissanu Micra 1.2 DIG-S. Elektrické ústrojí se bude zřejmě shodovat s tím z Nissanu Leaf.

Emerg-E naváže na dříve představené hybridní koncepty od Infiniti – Etherea a Essence. Hybridní ústrojí loni v Ženevě představené studie Etherea kombinovalo přeplňovaný 2,5litrový čtyřválec, elektromotor a dvě spojky. Kupé Essence z roku 2009 pak používalo vidlicový šestiválec o objemu 3,7 litru se dvěma turbodmychadly a výkonem 324 kW, kterému sekundoval elektromotor o výkonu 118 kW.

Odborné veřejnosti se Emerg-E oficiálně představí 6. března 2012 na stánku Infiniti na ženevském autosalonu a v následujících dnech se s ním samozřejmě seznámí i ostatní návštěvníci. Pro autoshow v New Yorku, který bude probíhat v dubnu, pak Infiniti chystá další koncept, kterým má být elektrický sedan. Loni ve Frankfurtu japonská automobilka oznámila, že svůj první čistě elektřinou poháněný model uvede na trh v roce 2014.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Avatar - pelikoš
27. 2. 2012 19:33
nádhera
co se týká designu,tak ten je dechberoucí.co se týká techniky,tak uvidíme.ale prostě paráda... :-! ;-) :yes:
Avatar - pelikoš
27. 2. 2012 19:30
Re: E-konenčno
tak tohle nádherný auto nebudou rozhodně fotit jenom ekologové,ale všichni... :-! :-!
BRAVO INFINITI... :yes:
27. 2. 2012 17:02
Re: hovadina
jsem zvedavej, ajk se vytahnou ty hybridni audiny v le mans ;-)
Ale asi se jim az tak moc neveri, protoze jedou pul napul s diesely ;-)
Avatar - Glaukos
27. 2. 2012 16:22
Re: hovadina
ale stejně bys ho chtěl viď?
Avatar - Glaukos
27. 2. 2012 16:21
Re: E-konenčno
:yes: