Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco Defence Vehicles: Stroje pro britskou armádu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Divize Iveco Defence Vehicles dodala britské armádě speciální verze modelů 6x6 a 8x8 Trakker.

V dubnu letošního roku dokončila divize Iveco Defence Vehicles svou historicky největší zakázku pro Velkou Británii a dodala britské armádě 206 vozidel vycházejících z civilních modelů 6x6 Trakker a 8x8 Trakker.

Pro britskou armádu bylo připraveno celkem pět variant vozidel, z nichž základem tří je třínápravový podvozek a zbývající dvě mají nápravy čtyři. Šestikolové verze představuje sklápěč, sklápěč s vlastním nakladačem a plošina s nakladačem. Na čtyřnápravových podvozcích stojí vrtná souprava a valník s nakladačem.

Část vozidel je vybavena pancéřovanou kabinou, na jejímž vývoji se spolu se společností Iveco podílelo pět dalších firem, kterými byli GD, Terex Atlas, Thompson Engineering, BI Engineering a KrausMaffei Wegmann. V současnosti je do plnění misí zapojeno 24 vozidel s touto kabinou a dalšími úpravami zvyšujícími odolnost proti poškození střelnými zbraněmi a trhavinami.

Iveco Defence Vehicles dodávkou více než dvou stovek vozidel pro Velkou Británii navázalo na své dřívější kontrakty pro Francii, Švýcarsko, Německo a Španělsko. V současnosti se tato divize uchází o možnost dodávat vozidla na základě modelové řady Trakker norským a švédským ozbrojeným silám.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)